foto: đorđe đoković
GOSTI I DOMAĆINI: Aleksandar Vučić sa saradnicima...

Valjevo – Vučić u »Krušiku« >

Iskočio iz kože i uskočio u budžet

Stigao je, sa svi svoji stručnjaci, u beloj antivirus košulji, nije pomenuo ni Uzbunjivača, ni Tatu Stefanovića, rek’o da je teško, da će država dati puno para i dovesti forenzičare. U to ime, od novinara, Gospodin glavni junak dobio knjigu Kilometar od 800 metara

Iz Predsedništva stigla obavijest da će Aleksandar Vučić u ponedeljak posetiti "Krušik", te da će tom prilikom, u Kovačkom centru, obići pogon za kovanje košuljica artiljerijskog projektila, novi pogon za proizvodnju Bokser kapisli, kao i objekat u kome se odvija proizvodni proces za rakete zemlja–vazduh, zemlja–zemlja i rakete "maljutka"...

Novinar "Vremena" bio na teretnoj kapiji "Krušika", točno na vreme. Tutuškasti gospodin, sa žutom sveskom pod desnom miškom, proverio ga je u spisku za akreditacije, isto je učinio i gospodin major, kome je na pločici pisalo Gujanica, a koga su oslovljavali sa "Guja". Dva bela "Lasta" autobusa, plus tri minibusa, su bili spremni. Novinari, posle dužeg čekanja, uđoše u prevozna sredstva, prevezoše ih nekoliko stotina metara do Kovačkog centra. Tu bio betoniran plato između proizvodnih pogona, paleta obložena plavim itisonom, na kojoj su bili mikrofoni.

foto: d. todorović / za uvećanu sliku desni klik pa »view image«...i radnici "Krušika"


DA PRIĐU RADNICI

Kamere postrojiše ispred palete sa mikrofonom, građanska lica na službi u Vojsci Srbije uzeše da rukovode sa ozvučenje, krenu proba, Jedan, dva, tri, četiri... Ozgo, iz vojnog dela fabrike, stadoše pristižu radnici u sivim uniformama, pojavi se i SNS gospodin Rajko, sa kamerom, omanji SNS odbornik, sa bežičnim mikrofonom u ruci, nešto je mah’o i komandovo.

Preko mikrofon na paleti javiše da radnici priđu bliže kamerama, nastaviše sa probom, Jedan, dva, tri, četiri... Još jednom pozvaše radnike da priđu bliže, major Gujanica je glasno pit’o, gde je gospodin Ljubiša iz Vučićevog protokola. Onaj sa teretne kapije, koji je na kapiji, u žutoj svesci, proveravo akreditacije novinara, angažova se da radnici priđu još bliže, i omanji SNS odbornik se trudio po istom pitanju, građanska lica na službi u Vojsci Srbije, još jedared pozvaše radnike da priđu bliže.

Major Guja, na pitanje, referisa da po spisku ima 27 kamera, ali da ih, po njegovoj proceni, ima dvadesetak, fotoreporter uze pita Majora Guju, zar je prešao 100 kilometara da bi slik’o Vučića za mikrofonom, zašto nema ulaska u pogone, svega onoga što navedeno u pozivnici. Fotoreporter javi i svojoj redakciji da sve veliki bezobrazluk i vrhunski pederluk, sedi i čeka da se pojavi Vučić, ništa od slikanja artiljerije, kapisli, raketa, sve će da kaže savetnici Suzani, samo da je vidi...

Informisani informisaše da Pink sve prenosi uživo, nastavi se proba, Jedan, dva, tri, četiri... žensko iz protokola dade informaciju da On, a satnica probijena čitav sat, stiže za dva-tri minuta. Pristigli oficiri, u društvu sa SNS gradonačelnikom Valjeva – koji beše u crnog dolami na zumbane cipele u dve braon boje – rukama objasniše da On neće još... U sve priđe slavni novinar Čukanović, koji javi redakciji da će Vučić biti na bini, a da će onda biti izjave...

Postrojiše oficire u red i poredak, pojavi se ministar Vulin, crni komplet sa bledoplavom košuljom, u stavu ruke na dupetu, eto i savetnice Suzane, fascikla u levoj, torba u desnoj ruci, ili obrnuto, dugačke aljine, a kosa raspuštena, pa pozadi ovlaš svezata. U postrojavanje pređoše gospodin BIA Gašić, konobar, pardon, državni sekretar u Ministarstvu privrede, gospodin Boske iz Surdulice, kad, iskorača Vučić gospodin, crni raskopčan komplet, a košulja bele antivirus boje, stade na onu paletu, koja bila obložena plavim itisonom.

Kad iza njega stadoše ministri Vulin i Mali, koji je bio u stavu mirno, i načelnik Generalštaba, Vučić gospodin prvo pa reče, Dragi radnici, pa reče da su se dugo bavili "Krušikom" i odbrambenom industrijom Srbije, kad ga savetnica uslika, nastavi da 11.500 radnika zavisi od njihovih odluka, produži da ima objektivnih problema, nedovoljne sposobnosti i stručnosti rukovodstva, ali rušenja ugleda "Krušika", nije došao da ih laže, "Krušik" nije u sjajnoj situaciji, kad je sve video došlo mu iz kože da iskoči, ali, došli da pomognu, biće preduzete temeljne reforme, posebno u "Krušiku" i Kragujevcu, država je spremna da uloži veliki novac da opstanete i sačuvate svoj posao, ali, taj novac mora da bude odgovorno trošen... Što se tiče radnika, nećete imati problema, ni sa platama, ni sa poslom...


MALI PREĐE U STAV APLAUZA

Kad dobi aplauz radnika, ministra Malog, koji iz stava mirno pređe u stav aplauza, Vučić gospodin nastavi da je danas ovde zato što se, kao i vojvoda Mišić, ne boji odgovornosti, uvek je donosio najteže odluke, zato je došao u lice da im kaže kakvo je stanje. Nisu sačuvali "Krušik" od raznih glasina i raznih čuda, ali, "Krušik" je srce Valjeva i Srbije, drago mu je da je prosečna plata za januar 63.000 dinara, ali ta plata je zahvaljujući davanjima države Srbije, a ne onome što je zarađeno, govori o desetinama miliona evra, to će da rade iz tekućeg budžeta, moraće da štede na drugom mestu, zato moli za odgovornost i ozbiljnost.

Mora da se organizuje proizvodnja, Vojska Srbije će kupovati veliki broj proizvoda, "maljutku", druge rakete, potpisaće novi ugovor, deset miliona evra i sve to će doneti dobru budućnost, tek sada Vojska Srbije uvodi rakete zemlja –vazduh, i vazduh – zemlja, da možemo da gađamo ciljeve na zemlji, i biće više ulaganja Vojske... Već narednih dana, završno reče obraćajući se radnicima, će vam biti lakše, živeo "Krušik", živelo Valjevo, živela Srbija!

Vučić gospodin napusti paletu, krenu ka svoji Gašić i Boske stručnjaci, koji su bili u stavu aplaudiranja, gospodin novinar se maši za torbu, izvadi svoju knjigu Kilometar od 800 metara, u kojoj je bila ispisana posveta "Gospodinu glavnom junaku", pa viknu, Predsedniče, gospodin Vučić stade, novinar priđe sa knjigom na gotovs, da bi obezbeđenje imalo pun uvid u ovu akciju, i reče da koristi priliku i trenutak da mu uruči svoju novu knjigu. Predsednik, kome je bela antiviru košulja, iz blizine, bila još belja, primi poklon, pruži ruku na pozdrav, i reče svoju antologijsku, koju upotrebljava samo u izuzetnim prilikama: Sve najbolje vam želim!

Predsednik gospodin se nakratko pridruži svoji stručnjaci, koji su kao jedan klimali, pa se vrati do palete, uvodno reče da imamo mnoge iz inostranstva kojima je u interesu da "Krušik" propadne, ali je naše da radimo i napredujemo.

Priliku dobiše kamere, Savetnica u duge aljine, jedva držeći debelu fasciklu, je sve kontrolisala, javi se kolegica iz Zvečana, koja upita, Da li Kurti i dalje ima podršku SAD, Predsednik odgovori da je već odgovorila na pitanje, medeni mesec ne traje večno. Priliku dobi i slavni Čukanović, kolegica sa N1, koja reče da je SDPR, sa 70 posto u izvozu "Krušika", bio glavni partner, sada je to 30 posto, gde je greška, da li u povlašćenim trgovcima?

Predsednik zahvali, samo što ne reče, Sve najbolje vam želim, pa reče da ne misli da je to srce problema, ali će i to da analiziraju, ima da uvedu "forenzičku reviziju", ali to nije suština problema, kada se na Gugl ukuca "Krušik" izađe milion tekstova, to su veliki problemi, mnogo je problema, sad opremaju Vojsku, mnogo novca će da ulože, prevazići će objektivne i subjektivne greške, uradiće forenziku...

Savetnica Suzana manu s obe ruke, nema više, nasta razlaz, Vučić ode u svoje Boske stručnjake, visoki šef protokola Ljubiša, koji je drž’o knjigu, koju na poklon dobio Gospodin glavni junak, je jedva postizavo taj svoj pos’o.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST