<< VESTI | | 25.04.2020 20:18

foto: tanja valič /tanjug

Korona virus u Srbiji >

Lažno učešće na lažnim izborima

Televizija sa nacionalnom frekvencijom Pink u subotu je u svom informativnom programu lansirala vest da će opozicioni Savez za Srbiju (SZS) izaći na parlamentarne i lokalne izbore ne bi li profitirao od nezadovoljstva naroda zbog restriktivnih mera koje je naprednjačka vlast uvela da bi sprečila širenje korona virusa u Srbiji. Uz konstataciju različitih sagovornika i novinara Pinka da "nekima ni borba za ljudske živote nije sveta", da "novinari tajkunskih medija vode kampanju sa ciljem da sruše Vučića", moglo se čuti i da se "Aleksandar Vučić bori za živote ljudi, dok se SZS bori protiv Vučića i planira kako da ga sruši pomoću korona virusa".

"Đilas i družina se bave izazivanjem haosa dok se baškare u svojim luksuznim kućama", izjavio je za Pink predsednik izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić, te da bi "oni da ruše onog ko se nadljudski danonoćno bori protiv ove pošasti" i da nas izvlačeći "politički profit od korona virusa vrate u prošlost".

Posle sastanka sa timom ruskih stručnjaka koji su pomogli u dezinfekciji velikog broja objekata u Srbiji, u program Pinka se uživo uključio i Vučić. Rekavši da je prethodna noć bila užasna (sedmoro preminulih od korona virusa), osvrnuo se na "neke ljude" koji su govorili da je bojkot izbora jedino rešenje, a sada su uvereni da mogu da iskoriste nezadovoljstvo građana koji su bili primorani da sede kod kuće da bi na izborima dobili "neuporedivo veću podršku" i "sklone nas koji smo se borili".

Vučić je rekao da to nije "naročito moralno", ali da je "legitimno i legalno", te da je uveren da imaju "veliku šansu". Na konstataciju Pinka da SZS uz podršku Evropske unije traži da se izbori održe tek na jesen da bi "njihovi puleni" imali veću šansu, Vučić je rekao da nema "tog majčinog sina" koji bi se usudio da pozove predsednika Srbije da mu određuje kada će izbori biti održani, te da će biti održani kada se izborimo sa korona virusom.

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović negirao je da je SZS uopšte razmatrao da odustane od bojkota i izađe na izbore. "Imali smo nedavno sastanak SZS-a i nismo ni razmatrali eventualno učešće na lažnim izborima", rekao je za "Vreme" Stefanović i najavio da će SZS uskoro s tim u vezi izdati saopštenje.

Savez za Srbiju je kao odgovor na raspisivanje izbora 4. marta istog dana "raspisao" bojkot "lažnih" izbora, što je trebalo da predstavlja "jedno veliko NE autokratiji Aleksandra Vučića, korupciji, lažima i prevarama njegovog režima". Dva dana kasnije, 6. marta, u Srbiji je registrovan je prvi slučaj zaraze kovidom 19.

Parlamentarni i lokalni izbori trebalo bi da se održe nakon ukidanja vanrednog stanja u zakonski predviđenom roku.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST