<< VESTI | | 29.04.2020 21:33


Korona u Srbiji >

Popuštanje usled lupanja u šerpe

U sredu 29. aprila, protestno lupanje u šerpe i duvanje u pištaljke, bar u Beogradu, čuli su se jače nego u prethodnim danima.

"Lupam po simsu jer sam ozbiljno ljut", kaže za "Vreme" Jovan K. sa Zvezdare. "Kakvog smisla ima da rade teretane i frizeri, a da nas posle, za Prvi maj, drže u karantinu? Ako baš mora, čemu onda otvaranje kafana u ponedeljak?"

Sagovornik "Vremena" sa terase u komšiluku smatra da zviždanje i lupa imaju efekta ukazujući da je, čim su počeli, najavljeno popuštanje mera vezanih za borbu protiv virusa korona.

Pokazalo se da je u pravu. Gostujući u emisiji "Oko" RTS-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je odustajanje od zabrane kretanja tokom Prvog maja. Konkretno: umesto sva tri dana predstojećeg vikenda, građani će ostati u kućama samo tokom petka kada će osobe starije od 65 godina moći dva puta da izađu na ulicu u trajanju od po sat vremena.

Da prvomajski zaokret od svega što je prethodno saopštavano ima političku pozadinu, indirektno je priznao i sam Vučić. Naime, naglasio je da se radi o njegovom i predlogu premijerke Ane Brnabić, a da su dr Predrag Kon, dr Goran Stevanović i dr Darija Kisić Tepavčević izrazili skepsu prema ovome rešenju; koliko se dalo razumeti, jedino ga je podržao dr Branimir Nestorović.

Ipak, valja očekivati da će za prvomajski vikend biti onako kako je Vučić najavio. Naime, lekari u Kriznom štabu više puta su naglasili da oni daju predloge, ali da ne donose odluke, a i eventualno odustajanje od već najavljenog popuštanja samo bi omasovilo nezadovoljstvo i revolt građana. Takođe, ovaj Vučićev predlog uveliko skreće pažnju javnosti sa protesta lidera Saveza za Srbiju najavljenog za 30. april.


 




PODRŽITE DOSTOJANSTVENE MEDIJE,
PRETPLATITE SE NA VREME


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST