<< VESTI | | 01.05.2020 13:52

foto: fakenews tragač

Korona virus u Srbiji >

Dve trećine lažnih vesti o koroni nastalo u Srbiji

Tim sajta Fakenews Tragač (Fakenews.rs) objavio je prvu obimnu studiju o lažnim vestima u domaćim medijima tokom epidemije novog korona virusa. Za mesec dana, od 12. marta do 12. aprila, pronađena su ukupno 43 lažna narativa koji su 241 put preneti u domaćim onlajn i tradicionalnim medijima. Samo na Fejsbuku, 241 lažni sadržaj prenet je više od 220.000 puta.

Najveći broj lažnih vesti nastao je na domaćem terenu – u Srbiji, čak 71 odsto. Teme ovih sadržaja su uglavnom opšta situacija sa koronom u Srbiji, zatim slede lažne vesti o događanjima u Kini, Italiji i SAD. Na kraju, u ovih 71 odsto ušao je i određeni broj lažnih sadržaja o situaciji na lokalu – u Somboru, Novom Sadu i Valjevu.

Najviralnija lažna vest bila je da je Kina proglasila kraj epidemije (29. mart): prenela su je najmanje 43 medija, a dostigla je gotovo 47.000 šerova. Analiza sprovedena pomoću alata CrowdTangle nije obuhvatila Tviter, Instagram niti aplikacije za komunikaciju poput Vajbera i Vocapa, pa je pretpostavljeni ukupni domet dezinformacija zasigurno višestruko veći.

Kada je reč o temama lažnih vesti, dominiraju neprovereni i kvazinaučni saveti za prevenciju i lečenje korone, kojih je 33 odsto. Lažnih vesti o događanjima u svetu bilo je 22 odsto, te po 16 odsto o unutrašnjoj politici i zdravstvenom sistemu u Srbiji. Teorije zavere zauzele su 13 odsto lažnih sadržaja domaće proizvodnje: "Tako se moglo čuti da je virus veštački napravljen, da vakcina postoji odavno, ali i to da je krajnji cilj svega urušavanje hrišćanstva, čipovanje stanovništva, urušavanje finansijske konstrukcije na globalnom nivou, širenje 5G mreže, naseljavanje migranata, da su sve osmislili ‘ljudi koji vladaju iz senke i upravljaju novim svetskim poretkom’, te da je sve osmišljeno kako bi NATO Srbiju zaprašio sarinom", navodi se u studiji.

Među mejnstrim medijima, najviše kreiranih i prenetih lažnih narativa uočeno je u "Informeru", "Srbiji danas" i "Espresu". Nakon što su prenete vesti dokazane kao neistinite, mediji su ih uklonili u samo 4,2 odsto slučajeva. Dakle, više od 95 odsto lažnih vesti o pandemiji i dalje je javno dostupno u domaćim medijima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST