<< VESTI | | 11.05.2020 17:03

 

Čiji su Tesla i Držić

Evropska unija je izbrisala podatak da je Tesla Hrvat, a Matica srpska se neće odreći Marina Držića zato što je pisao na srpskom jeziku

Izbačen je deo teksta sa zvanične prezentacije Evropske unije u kome je Nikola Tesla opisan kao čuveni Hrvat – javilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Tekst je objavljen prošle nedelje u "uglu za učenje", u kome je bilo navedeno da je veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla rođen u nekadašnjem Austrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske, čuveni Hrvat. Srbija je tim povodom uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu Mariji Gabrijel. Zbog učinjene ispravke Ministarstvo kulture je izrazilo zadovoljstvo, prevashodno imajući u vidu, kako se ističe, da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih.

Nekako istovremeno, Matica hrvatska optužila je Maticu srpsku za "prisvajanje hrvatske književne baštine", zbog objavljivanja dela Marina Držića u ediciji Deset vekova srpske književnosti. Naime, u nedavno promovisanom jedanaestom kolu ove antologijske edicije objavljeno je deset naslova u jedanaest knjiga, a među njima i sve drame Marina Držića.

U Matici hrvatskoj tvrde da je objavljivanje "najznačajnijih hrvatskih pisaca koji su delovali u 16. i 17. veku u Dubrovniku, trajni pokušaj srpske kulturne elite da sanira srpski književnoistorijski diskontinuitet, što izaziva razumljivu nacionalnu frustraciju". Akademik Miro Vuksanović, pokretač i glavni urednik edicije Deset vekova srpske književnosti, podseća da "Hrvati napadaju našu ediciju već deset godina", a da u Matici srpskoj imaju "prirodan i krajnje pomirljiv pristup jer polazimo od stanovišta da je književnost Dubrovačke republike i hrvatska i srpska, deo zajedničke baštine iz dubokih južnoslovenskih vekova". Vuksanović upućuje kolege iz Hrvatske na besedu uglednog naučnika Dubrovčanina Milana Rešetara koju je završio rečima da je "Dubrovnik po jeziku uvijek bio srpski", a da je jezik osnova svake književnosti.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST