Ako ste religiozni korisnik Epl (Apple) proizvoda, uzbudljiva vremena su pred vama. Kompanija je u ponedeljak, na svom godišnjem obraćanju softver diveloperima najavila nekoliko promena, od kojih je najveća da će Epl ubuduće umesto Intelovih koristiti sopstvene procesore. Suštinski, kakav "motor" se nalazi ispod haube vašeg automobile vas kao korisnika ne bi trebalo mnogo da interesuje, osim ako ne koristi dizel umesto benzina, na primer, ili, što je još komplikovanije, ide na struju. A u vašoj okolini nema dovoljno stanica za dopunu odgovarajućeg goriva.

Ukratko, Epl je 2006. godine sa IBM Motorola procesora prešao na Intelove, što je tada bila velika vest. Neke stvari nikada nisu prilagođene, niti je to bilo neophodno budući da, za razliku od pomenutih automobila, računari imaju osobinu da posle desetak godina postaju gotovo beskorisni jer ih pregazi vreme. A to znači da na starijim mašinama ne možete da koristite nove programe jer nisu u skladu sa procesorom koji vi imate (dizelaš). To je posebno nezgodno u prelaznoj fazi koja traje nekoliko godina, a vaš prošlogodišnji prelepi i preskupo plaćeni mek er nije baš za staro gvožđe.

Kompanije to rešavaju tako što od divelopera traže da prave softver za oba procesora, a kako to izgleda pitajte programere. Sve u svemu, Epl se opredelio za sopstveni procesor baziran na arhitekturi britanske kompanije ARM. Programerima je odmah ponuđen komplet za tranziciju kako bi se obučili za taj nemili posao. Inače, razlog za napuštanje Intela je nekoliko krupnijih grešaka zbog kojih se Intel izvinjavao korisnicima proteklih godina.

Epl će u narednih nekoliko godina davati podršku i uređajima sa Intelovim procesorima, ali nemojte očekivati veliki entuzijazam. U roku od dve godine, tranzicija bi trebalo da bude obavljena. Treba dodati da ajfoni (iPhone) već koriste ARM procesore, pa će to biti izvesno olakšanje za održavanje i pravljenje aplikacija koje se koriste na svim platformama.

Kad smo već kod aplikacija, tu su najavljene velike promene zahvaljujući novom operativnom sistemu iOS 14. Najbolji i najbrži opis tih promena je da će Epl uvesti mnogo toga što Android već koristi, te će korisnik nekog Samsunga ili Huaveja biti zbunjen kada čuje šta se ajpondžijama nudi kao unapređenje.

Ukratko, zahvaljujući biblioteci aplikacija (App Library), moći će da grupišu aplikacije prema vrsti, moći će takođe da ubacuju vidžete među aplikacije. Vidžet je aplikacija koja je aktivna na ekranu i kada je niste "otvorili", na primer ona koja vam pokazuje spoljnu temperaturu ili neke podatke o stanju vašeg zdravlja. Na androidu je mešanje videžeta sa aplikacijama normalno već godinama, ali kod Epla do sada to nije bilo moguće.

U senci ovih promena odvija se velika bitka između Epla, divelopera i država, pre svega Evropske unije, oko monopola koji Epl ima kada su aplikacije u pitanju. Kompanija je i tu najavila promene. Ubuduće ćete kao osnovne aplikacije za imejl ili pregledanje interneta moći da postavite i one koje nije proizveo Epl, što do sada nije bio slučaj.

Ali, ruke će se obarati oko provizija na pretplatu, i posebno na unapređenja aplikacija gde Epl ume da uzme i 30 odsto kolača. To je najslađi novac, inače, radi se o aplikacijama koje na telefon spustite besplatno previđajući da se one stalno unapređuju ili da traže da dokupite nešto ako želite u potpunosti da ih koristite. Ponekad tog troška niste ni svesni, a Epl se tu fino ugrađivao i ucenjivao proizvođače aplikacija izbacivanjem iz radnje ako ne pristanu da plate poželjan procenat. Sada se taj njihov monopol preispituje, a stvar postaje kudikamo kompleksnija uz podatak da je tržište aplikacija za ajfon naraslo do pet stotina milijardi dolara.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST