foto: ap

Autor

tv manijak >

Pad imuniteta i let do Trebinja

Kada ste bivši kralj, pa vam padne imunitet, onda zapalite na Karibe, daleko od suda i istrage. Kraljevski beg od odgovornosti

U ponedeljak je konstituisan novi sastav Skupštine Srbije. Gardisti u špaliru, sa medicinskim maskama, crveni tepih i svečana zakletva. Sve je izvedeno brzo, bez velike medijske pompe, a televizije su prenosile sliku zakletve uz statističke podatke o broju mandata. Pošto vlada još nije formirana, u grafičkim prikazima su i dalje prazna sedišta u različitim bojama. Nažalost, nema boje za opoziciju jer nje praktično neće biti.

Zato se televizijska drama odigravala ispred Skupštine, gde su najmanje dve političke grupacije najavile proteste. Pokret DJB je najavio "blokadu", mada je policija lako obezbedila prolaz budućim poslanicima. Dakle, protest je bio u najvećoj meri simboličan, što je realno i maksimalan domet ovakvih političkih poteza. Oni za cilj imaju medijsku prisutnost aktera, što je i postignuto.

Međutim, mnogo ozbiljniju akciju je najavio desničarski vođa, bivši poslanik Srđan Nogo. Naime, on je u gepeku kola pokušao da doveze puške za peintbol, kojima je nameravao da gađa poslanike. Ovaj protest je na društvenim mrežama nazvao "puškaranjem ispred Skupštine". Policija ga je uhapsila i privela jer je sa verifikacijom mandata novog saziva istekao imunitet bivšim poslanicima. Srđan Nogo je tako ostao bez skupštinske zaštite, imunitet je nestao, te se našao u pritvoru na 48 sati.

Bez obzira na pozivanje na slobodu izražavanja političkih stavova, zaista ne mogu da razumem kakve veze puška za peintbol, ili baloni napunjeni bojom, imaju sa demokratijom. Ukoliko prihvatimo nasilje kao legitiman vid političke borbe, onda ćemo otvoriti Pandorinu kutiju i doći u situaciju da procenjujemo i poredimo šamare, težinu kamenica ili ozbiljnost povreda od različitih pušaka. Ma kako "puškaranje" izgledalo simbolično, svaka asocijacija, baš kao i vešala na Terazijama, ne mogu biti prihvaćeni u političkom životu jedne zemlje. Podmetanje nasilja se pokazalo kao efikasan način da vlast diskredituje svaki vid demokratskog i nenasilnog otpora, u šta smo se uverili tokom demonstracija ispred Skupštine Srbije. Zato je Nogov pad imuniteta, onog poslaničkog, možda kraj jedne političke farse.

Slučaj je hteo da se istog dana u svetu desi još jedan pad imuniteta, doduše kod krunisane glave. Zbog sumnje za umešanost u finansijske malverzacije, u Španiji je pokrenuta istraga protiv bivšeg kralja Huana Karlosa Prvog. On je, kako se sumnja, petljao sa saudijskim kraljem Abdulahom, oko pranja stotinak miliona dolara. Nakon što je Vrhovni sud u Španiji otvorio istragu, pukla je bruka, a aktuelni kralj Felipe Šesti je objavio kako se odrekao nasledstva svog oca jer ne želi da ima dodira sa tim parama. Otkako je sinu predao presto, odnosno abdicirao u korist naslednika, Huan Karlos po španskim zakonima nema više imunitet koji štiti vladara od istrage i suđenja.

Inače, lično sam imao priliku da tokom boravka u Španiji vidim zvanična saopštenja koja kraljevska porodica izdaje u ovo doba godine. U vestima se javlja, visokoparnim jezikom, da je njegovo Kraljevsko Veličanstvo otišlo na godišnji odmor. Obično tu vest prati slika broda kojim je Huan Karlos (na slici) odlazio na godišnji, a moji prijatelji su uvek komentarisali kako je krenuo "u zezanje", jer je poznat kao bonvivan.

Ovog puta je obavestio sina da će otići van Španije "tokom ovog perioda". Koliko sam shvatio, zapalio je u Dominikanu, pa mi izbor destinacije dosta govori o atmosferi njegovog mogućeg egzila. Dakle, kada ste bivši kralj, pa vam padne imunitet, onda zapalite na Karibe, daleko od suda i istrage. Kraljevski beg od odgovornosti.

Što se datih obećanja tiče, ispade da smo uzalud čekali 1. avgust i let Željka Mitrovića iznad Beograda. Gle čuda, let je pomeren za mesečak dana, ali je Željko ipak leteo. U vestima Pinka smo videli kako u helikopteru nadleće Hercegovinu, na putu za Trebinje. Da podsetim, tokom nedavne posete Republici Srpskoj predsednik Vučić je obećao izgradnju aerodroma u Trebinju, a nedugo zatim, eto Mitrovića kako leti nad Leotarom.

Priznajem da sam, valjda zbog analogije, očekivao da među vazduhoplovcima vidim i nosioca počasne letačke značke, Ministra Vulina, kojem se očigledno ostvario još jedan dečački san. Posle 14 dana koliko je trajao njegov vojni rok, sada je dobio od Ratnog vazduhoplovstva poklon u vidu počasne letačke značke, inače priznanja za koje morate da se školujete i vežbate godinama. Razumem da želite Ministru da poklonite trofejno oružje, pištolj, bajonet, sablju, maketu aviona, flašu rakije u obliku granate, ali je letačka značka isto kao da ste Ministru bez vojne škole ili iskustva dali čin, recimo majora, pukovnika ili generala. Time ste samo obezvredili značaj ovog simbola ogromnog rada i zalaganja onih koji su letačku značku do sada stekli.

Možda će zbog angažmana sa montažnim kovid bolnicama, sledeći poklon za Ministra Vulina biti lekarska titula. Ili će i njemu da oslabi ministarski imunitet, pa će otići na drugu funkciju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST