foto: dušan đorđević / nova ekonomija

Festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans >

Brisanje granica

Pišem ovaj tekst danas 11. septembra, a kada se osvrnem preko ramena, tik tu su sjaj i slavlje ulaska u novu 2020. godinu, radost i iščekivanje šta donose dani koji dolaze. Osim pokoje bore više na licu, koja će ostati da svjedoči o mrštenju na 2020, pamtit ćemo je i po vremenu kada smo shvatili gdje su i šta su granice, i za koga. A tako smo željeli putovati...

Iz te silne želje za putovanjem, organizatori Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, specijaliziranog za dokumentarce namijenjene televizijskom emitovanju, čije se treće izdanje trebalo održati u Sarajevu od 11. do 15. septembra, odlučili su nastaviti sa svojim aktivnostima organizacije i festival u svakom slučaju održati.

Simbolika je da, uprkos otuđenju, sveprisutnoj izolaciji, neizvjesnosti susreta, sastanaka i bilo kakvih masovnijih okupljanja, ovogodišnji festival za temu ima Putovanje/Voyage s ciljem brisanja granica koje su nam postavljene. Gledaocima je omogućeno iskustvo putovanja od Meksika do Novog Zelanda i dalje... A zajedno smo putovali i mi. Voyage je bio simbol za razmišljanje izvan granica svijesti kakvu smo do sada poznavali.

Zbog kontinuiteta festivala, treće izdanje AJB DOC-a održano je u prilagođenom izdanju, u virtuelnim uslovima na platformi online.ajbdoc.ba. Bez registracije i besplatno, ljubitelji dokumentarnog filma iz cijelog svijeta mogli su pogledati selekciju od 18 vrhunskih ostvarenja u tri selekcije a od prijavljenih preko 250 filmova. Sve su to snažne priče o kojima se u društvu u kojem živimo uglavnom šuti a glava okreće na drugu stranu...

Takmičarska selekcije ponudila je 10 priča, osam regionalnih, te po jednu nacionalnu i svjetsku premijeru. Od golgote sirijske porodice u kojoj majka traži azil u Danskoj, otac životari u Kanadi, a njihova djeca čekaju dan spajanja s roditeljima u Turskoj u filmu Ponovo zajedno, preko priče o suđenju humanitarcima u Grčkoj za humanost prema izbjeglicama u Humanost pred sudom i borbi medija protiv pretvaranja u diktaturu na Filipinima u filmu Na liniji fronta, pa do raskrinkavanja pedofilije u Češkoj, hvatao nas je vrtlog emocija. Pratili smo Izraelku Atalju koja je odbila služiti vojni rok u Ne u moje ime, usvojeno siroče Valentina i njegovu životnu borbu u Valentin, sin Evrope, borbu za ljubav iranskog para koji živi zabranjenu ljubav u Dijete ljubavi, naučni triler o nemaru i pohlepi koji su uzrokovali gubljenje spasonosnog učinka antibiotika u Neprijatelj novog doba, Titova putovanja i formiranje Pokreta nesvrstanih u Galebu i priču o beskrupuloznoj kompaniji čiji je jedini cilj profit u Transforming Tomorrow.

Nagrađeni filmovi

Nagrada AJB DOC Main Award, za najbolji film u takmičarskoj selekciji, dodijeljena je filmu Ne u moje ime (Objector) rediteljice Molly Stuart;

Specijalno priznanje dodijeljeno je filmu Uhvaćeni u mrežu (Caught in the net) čeških autora Vita Klusaka i Barbore Chalupova;

Nagrada za najbolji film selekcije "AJB Prikazuje" dodijeljena je dokumentarnom filmu Komšije autorice Nerminke Emrić;

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans dodijeljena je filmu Transforming tomorrow Dine Mustafića.

Dugometražni dokumentarci iz selekcije "Last Minute Cinema" – Putinovi svjedoci, Ponoćna smjena i Razlog zbog kojeg skačem – prikazani su i nagrađivani na mnogim festivalima ranije, ali su ponovo izazvali veliko interesovanje publike.

Regionalna selekcija okupljena pod program "AJB Prikazuje" donijela je višeslojne i za publiku veoma interesantne priče: Proces Sandžak, Dream team Babe, Džemo, Vaha: Portret jedne legende i Komšije.

O nagradama je odlučivao međunarodni stručni žiri sastavljen od priznatih i iskusnih stručnjaka u domenu dokumentarističkog izražaja: Oggi Tomić, filmski autor i reditelj sa sjedištem u Londonu; Irena Jelić iz Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC); i Patrizia Manzini iz Sunny Side of the Doc Festivala.

Iako se kompletan program festivala odvijao online, u želji da se publici dodatno približe ideje i priča filma, nakon virtuelnih projekcija emitovane su Q&A sesije s autorima filmova koje su imale zapažen uspjeh kod publike.


 

Statistika

18 filmova prikazanih tokom pet festivalskih dana gledalo je preko 100.000 gledalaca iz 40 zemalja svijeta, što pokazuje da online festivali, kao i hibridne verzije, imaju svoju budućnost.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST