foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
KAO TV ŠOP: A. Vučić s vitaminskim poklonom za penzionere

Predsednik u akciji >

Vitamini, penzioneri i prijatelji

Paketići vitamina koje je predsednik namenio penzionerima biće plaćeni oko milijardu dinara. Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar ne mogu da se dogovore da li je bilo ili nije bilo javne nabavke. Predsednik tvrdi da nije reč o predizbornoj kampanji i pita je li bilo nekih izbora prošle godine kad je država delila po sto evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je građanima plastičnu vrećicu sa odštampanim grbom Srbije. Kao pomalo zaboravljeni crtani junak Sport Bili, Vučić je počeo da vadi iz vrećice: jedna kutija, pa druga, pa treća... Sve zeleno-bele. A u njima – vitamini i minerali.

Ne, nije se predsednik, poput mnogih javnih ličnosti, odao reklamiranju raznih dodataka ishrani, prirodnih sredstava za prevenciju, potenciju i slično... Vučić poklanja penzionerima paketić vitamina i minerala proizvođača Goodwill Pharma. U plastičnoj vrećici nalaze se vitamini C i D3 i mineral cink. Bočica vitamina C ovog proizvođača ima 60 tableta, dok se D3 i cink nalaze u blister pakovanju od takođe 60 komada. Prema ustaljenom mišljenju – ključni vitamini i minerali za očuvanje imunog sistema. Pošto se Goodwill suplementi uzimaju u dozi od jedne tablete dnevno, penzioneri Srbije, njih nešto više od milion i sedam stotina hiljada, imaće zalihe za dva meseca. Šta kad sve to popiju, ne zna se. Poenta je da ih to, valjda, čuva od korona virusa kao mali dodatak na vakcinu, koja, sada već svi znaju, ne štiti od zaražavanja, ali štiti od teških oblika bolesti i smrtnog ishoda.


VUČIĆ JE GENIJE

Zanimljivo je da je Aleksandar Vučić ovaj igrokaz sa suplementima, a samim tim i obraćanje penzionerima, izveo na – Instagramu. Koliko je penzionera na Instagramu? Malo, naravno, ali Instagram obraćanje prenele su sve televizije i novine.

Ipak, što bi se neko obraćao penzionerima preko Instagrama? Pa, možda zato što se ne obraća njima. Stići će do njih aber drugim sredstvima, a ako ne stigne vest, stići će vitamini, pa će im već biti rečeno da im je to od predsednika. Preko Instagrama je on zapravo hteo da impresionira starosnu grupu od 25 do 30 godina, najbrojniju tamo, koja treba da klikne na crveno srce i lajkuje predsednika koji misli na penzionere i zahvaljuje im se na svemu što su za ovu zemlju uradili. Zapravo, Aleksandar Vučić tako ispada apsolutni genije marketinga, jer poruku za penzionere šalje preko mladih i time zahvata sve ciljne grupe.

Druga je stvar šta su to penzioneri uradili za ovu zemlju i na čemu im je on to zahvalan, pošto je prilično izvesno da su makar današnji mlađi penzioneri na svojim plećima izneli rušenje vlasti Slobodana Miloševića, u kojoj je ovaj zdušno učestvovao. Takođe i Peti oktobar, koji je Vučićevu tadašnju Srpsku radikalnu stranku gurnuo van parlamenta – bar nakratko.

Vučić je potpuni genije i zato što je u ponedeljak uveče pokušao da ubedi celu zemlju kako prošle godine u Srbiji nije bilo nikakvih izbora. Gostovao je na Televiziji Pink, a voditelj Srđan Predojević upitao ga je za ove vitamine, te izneo tvrdnje da neki ovaj potez vide kao uvod u predizbornu kampanju. Vučić je na to rekao kako pričaju gluposti, te da su isto tako govorili i prošle godine kad je svaki punoletan građanin Srbije dobio sto evra i upitao: "Pa, je l’ bilo nekih izbora, Srđane?" Srđan ga je gledao belo, što može da znači bilo šta – ili se zabezeknuo od šoka ili je zaboravio. Tek, činjenice govore sledeće: isplata famoznih sto evra trajala je do 5. juna, a parlamentarni izbori bili su šesnaest dana kasnije – 21. juna. Jeste bilo izbora, Srđane, ali tu je Vučić da sve ubedi da nije, kao što je na početku pandemije ubeđivao javnost da niko nije rekao kako je korona "smešan virus" iako su svi sopstvenim ušima u direktnom prenosu slušali dr Branimira Nestorovića kako to izgovara stojeći nepuna dva metra dalje od Vučića.


VUČIĆ MOŽDA I NIJE TOLIKI GENIJE

Vitaminski paketi koje je predsednik Srbije namenio penzionerima koštaju 9,4 miliona evra. Nabavka Ministarstva zdravlja označena je kao hitna, zbog čega je sprovedena bez javnog poziva ili tendera. Vitamini koji stižu u vrećici sa grbom Srbije najvećim delom su kupljeni od firme Goodwill Pharma iz Subotice, u većinskom vlasništvu istoimene kompanije iz Mađarske. Direktor firme je Zoltan Tamaš, blizak prijatelj predsednika Vučića.

"Mineral cink, vitamin D3 i C vitamin, svi dobri, i vitamini i minerali za jačanje imunoloških funkcija, jačanje vašeg organizma – to je još jedan mali poklon države", naveo je Vučić.

Na sajtu jedne apoteke, poznate kao najjeftinije u Srbiji, probali smo da naručimo sadržaj paketa. Ukupan iznos, po maloprodajnoj ceni je 1204 dinara. Ako uzmemo da je u Srbiji ugrubo, oko milion i sedamsto hiljada penzonera, pa pomnožimo ova dva broja, a onda podelimo sa srednjim kursom evra, što je, da zaokružimo, 118 dinara, to izađe malo više od 17,3 miliona evra. Dakle, Vučić je "pogodio" dobru cenu za vitamine.

Ipak, hitne nabavke sprovode se kada nešto ne može da se predvidi, objasnili su za medije u organizaciji Transparentnost Srbije. "U ovom konkretnom slučaju, mislim da zakonski uslovi nisu bili ispunjeni na valjan način, zato što je očigledno da je potreba za vitaminima mogla biti prepoznata i ranije, jer pandemija traje godinu dana. Poznato je blagotvorno dejstvo vitamina za sve pa i za starije, reč je o nabavci koja je sasvim sigurno mogla da bude uneta u redovne planove i da bude realizovana kroz otvoren proces javne nabavke koji bi bio oglašen svima i svima dostupan", rekao je za N1 Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije.

Ministarstvo zdravlja, međutim, saopštava da je sprovelo postupak javne nabavke vitaminskih paketa u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama iako su postupci javnih nabavki prilično javni, a na sajtu Ministarstva zdravlja poslednja javna nabavka oglašena je u avgustu prošle godine, i to za uslugu zakonskog overavanja medicinskih uređaja sa funkcijom merenja.

"Usled pogoršanja epidemiološke situacije, odnosno ‘četvrtog talasa’ epidemije u našoj zemlji, bilo je potrebno da se hitnom nabavkom vitaminskih paketa omogući zaštita osoba starijih od 65 godina", naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Čekajte, a vakcina? Zar ona nije efikasnija zaštita od vitamina? Da, to su pitanja koja bi bilo razumno postaviti Lončaru, ali ne sme se zaboraviti da je to čovek koji je u decembru 2019. rekao kako će Srbija pomoći Kini u borbi sa korona virusom tako što će napraviti vakcinu.

Bilo je važno da se za najmanje novca nabavi najviše vitamina, objasnila je premijerka Srbije Ana Brnabić. "Ovo je relativno mala zemlja, svi se znaju, dakle, generalno kada ljudi krenu da izvlače te pobočne veze, svakako svako može da se poveže sa svakim u Republici Srbiji", navela je predsednica Vlade. Ako je ovako objasnila hitnu nabavku vitamina, nije ni čudo što je retko ko razume kad objašnjava komplikovanije stvari.


A ŠTA KAD PROGUTAJU

Ovaj potez države ili Vučića (teško je ustanoviti razliku) možda bi bio hvale vredan da nije potencijalno opasan. Svi penzioneri dobiće vitamin D3, jedini suplement koji, prema tvrdnjama imunologa, zaista može donekle da pomogne u jačanju imunog sistema (za vitamin C u formi tablete nema takvih dokaza). Na svakom uputstvu vitamina D piše ko sve ne sme da ga uzima. Pa kaže: vitamin D pomaže apsorpciju kalcijuma. Da ne citiramo suvoparan jezik uputstava za lekove i dodatke ishrani, prepričaćemo. Taloženje kalcijuma u organizmu odlično je za ljude koji imaju problem sa gustinom kostiju ili deficitom kalcijuma. Opasno je, međutim, za one koji boluju od arteroskleroze, hipertiroide (pojačane aktivnosti štitaste žlezde), bolesti bubrega, a nabrojan je i čitav niz lekova sa kojima se vitamin D ne sme uzimati. To su uglavnom lekovi za srčane bolesti, poremećaj rada štitaste žlezde, diuretici... Dakle, da bi osoba mogla da pije vitamin D, ne sme da ima srčane smetnje i druge nabrojane, a sve odreda hronične bolesti, tipične za starije ljude.

Kada je reč o cinku, ni on nije bezazlen za bubrežne bolesnike, a uputstvo za upotrebu savetuje oprez ako je osoba na terapiji diureticima i antibioticima.

Za vitamin C, koji se često uzima u kombinaciji sa cinkom (na tržištu ima bezbroj preparata koji sadrže oba) nema nikakvih egzaktnih dokaza da pomaže i kod obične prehlade, a kamoli kod kovida 19. Svi medicinski, naučni i drugi sajtovi koje smo konsultovali kažu isto kada je reč o vitaminima i mineralima: nema dovoljno dokaza da pomažu, savetuje se uravnotežena ishrana kako bi se obezbedila dovoljna količina iz prirodnih izvora. A uravnotežena ishrana nije jeftina, naročito sa penzijama kolike su u Srbiji.

Vučić je najavio i vitamine za trudnice. Neko je na Tviteru duhovito primetio: "Ovaj će pre mene znati da li sam trudna!"


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST