foto: privatna arhiva
OD NJE JE SVE POČELO: Tetka Mimi, desno od Lenona

Praznik >

Za sve što vam treba

Da li znate šta se u svetu obeležava 27. jula? Ne zaboravite taj dan, važan je

Za nama su Svetski dan porodice 15. maj, Dan majki, Dan očeva, Dan braće i sestara, i sve tako do Dana baka i deka i starijih članova porodice koji se obeležava u četvrtoj nedelji jula. Neki od ovih praznika su stari, neki su novoustanovljeni, neki su fiksni a drugi klizni. Neke su pokrenule značajne institucije, a neki su potekli spontano iz naroda. Razne zemlje ih obeležavaju u različita vremena u skladu sa svojim običajima i tradicijom, ali svi sa istim ciljem: da istaknu značaj porodičnih veza i doprinos različitih članova porodice u njenom funkcionisanju i dobrobiti.

Ove godine Svetski dan porodice i sve prateće aktivnosti obeležene su naslovom "Porodica i nove tehnologije". Spisak naslova pod kojima se obeležavao ovaj praznik od ustanovljenja, a tome ima skoro četrdeset godina, sažet je spisak izazova s kojima se suočava savremena porodica – sida, siromaštvo, migracije i slično. Suočava se, ali i odoleva. Institucija koja odoleva vremenu i menja se u skladu s vremenom – svi znamo da je porodica osnovna ćelija društva, ali spojena sa svim ostalim ćelijama društva.

Glavni akteri porodice su otac, majka, deca, braća i sestre, bake i deke. Najnovija statistika kaže da u dve trećine porodica osim roditelja i deca pod istim krovom živi još neki član porodice. Neki jezici i kulture poznaju vrlo razvijenu i raznovrsnu nomenklaturu i funkcije rođaka i rođačkih veza, na primer srpski jezik, dok ih drugi sve svrstavaju u široku kategoriju – rođaci. Eventualno imaju odrednicu za tetke i teče.

Šta reći o pratiocu porodice – tetki? Ne mislim na žargonsko i pežorativno značenje koje ova reč ima u značenju staromodne, krute i dosadne osobe. To je zabluda koja je nastala na osnovu nepoznavanja uloge tetaka, a tetke, imajući važnija posla, nisu se pozabavile rušenjem tog stereotipa.

Elem: trijumvirati su padali, bračni trouglovi su rušili porodice, jedino trojstvo koje je uvek radilo i radi za dobrobit porodice, treći stožer koji je podržava, jeste tetka. Nema dileme da je na roditeljima glavni teret porodice, ali treba reći da iza svakog dobrog deteta stoji bar jedna odgovorna tetka. Niti je zakonodavac definisao ulogu tetke niti je bilo ko ikada sastavio opis poslova i zadataka koje imaju tetke. Ali, kada bi postojale nagrade za doprinos tetaka porodici, onda bi to bilo nešto kao Oskar za najbolju pomoćnu / sporednu ulogu. Jer kao na filmu tako i u životu nema velikih glavnih uloga bez snažnih sporednih to jest pomoćnih.

Na primer: pomoć tetaka u kontekstu doprinosa porodičnom budžetu je neprocenjiv. Neki pedantan ekonomista i analitičar možda će moći da ga kvantifikuje, ali kako će da izrazi vrednost novih patika koje smo strašno želeli, dugo čekali i dobili zahvaljujući tetki. Jer tetka je bila tu da doda vrednost koja nedostaje i da nam tako omogući da ih kupimo. Samo tetke znaju vrednost i značaj dodate vrednosti željenih patika, fudbalske lopte, bicikla, maturske haljine. Samo one znaju gde smo i s kim smo kad odemo na letovanje sa društvom, ili kod koga smo prespavali kad s drugaricom učimo za ispit.

Tetka Džona Lenona, Mima, nije bila baš ubeđena da je muzika najbolji izbor za Džona ili je bolje da završi koledž, ali mu je ipak kupila gitaru. Ko zna gde bi bili Džon i Bitlsi i moderna muzika i svi mi bez jedne mudre, brižne, osećajne i uviđavne tetke.

Nisu tetke lakoverni saučesnici dece u izvrdavanju roditelja i njihove vaspitne delatnosti. Nisu ni površni popravljači roditeljskih propusta i previda. Njihova uloga sličnija je onoj koju igraju "dobar i loš policajac". One su stalni moderatori između roditelja i dece. Znamo da nam roditelji žele dobro, ali ponekad zastrane, bilo da vuku i guraju u jednom pravcu ili pak svaki na svoju stranu. Tu dolaze tetke koje moderiraju slaganje sila. Mislim da bi svaki pregovarački tim trebalo da ima osobu sa potvrđenim stažom tetke u svom CV-ju.

Nije to lak zadatak. I, kao i sve, može da se nauči, ali se pre svega postiže iskrenom posvećenošću porodici i deci. To je toliko veliki zadatak da neke tetke često i ne stignu da zasnuju svoju porodicu te ostanu u stalnoj ulozi tetke. Zato u nedelju, pred Svetski dan tetaka, setite se svoje i obradujte je omiljenom tortom, kao što je ona obradovala vas ko zna koliko puta do sad. Pošaljite joj kartu ili makar veseli razigrani SMS, GIF, i to znači mnogo. Najbolje je, naravno, da ih posetite. I da se družite.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST