foto: promo
Ahmed Mafuz, direktor medijske mreže Aldžazira otvara festival

AJB DOC Film festival >

Izazov povratka »na staro«

Četvrto izdanje AJB DOC Film festivala održano je od 10. do 14. septembra u Sarajevu i onlajn

Nakon godine u kojoj su zbog pandemije kovida 19 filmski festivali širom svijeta prebačeni u virtuelni prostor, bilo je lijepo vratiti se pred publiku, ponovo vidjeti ljude u kino-dvoranama i podijeliti utiske nakon gledanja filmova na velikom platnu. U isto vrijeme, organizacija festivala u nesigurnom okruženju – jer korona virus je i dalje tu, samo učimo živjeti s njim – predstavljala je pravi izazov, koji smo u konačnici prevazišli hibridnom festivalskom formom, pa je ovogodišnje, četvrto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održano u kino-dvoranama i onlajn putem platforme ajbdoc.ba na kojoj su svi dokumentarni filmovi publici bili dostupni besplatno i bez registracije.

Željni ponovnog susreta s publikom, autori dokumentarnih filmova koji su prikazani u programu 4. AJB DOC-a rado su se odazvali pozivu da dođu u Sarajevo, a njihovu radost podijelila je i publika koja je pokazala veliki interes za projekcije dokumentarnih filmova i punila sale onoliko koliko su to epidemijske mjere dozvoljavale. Posebnu radost za publiku predstavljale su projekcije pod otvorenim nebom, koje su svake festivalske večeri organizirane u prostoru Memorijalnog centra Kovači u Sarajevu.

Od skoro 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC Film festivala su u četiri festivalske selekcije (Takmičarski program, AJB Prikazuje, Last Minute Cinema i Smart Doc) uvrstili 23 filma. Upravo je Izazov/Challenge, kao slogan ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a, nagovijestio širu temu filmova koji donose društveno-angažovane priče čiji se akteri suočavaju s različitim izazovima, pojedinačnim ili društvenim, ali ih i uspješno savladavaju.

Kroz veći dio filmova koji su prikazani u Takmičarskom programu AJB DOC-a tematizirani su izazovi pojedinaca u borbi za bolje i pravednije društvo. U sklopu selekcije AJB Prikazuje ove godine su prikazana tri filma nastala u koprodukciji Al Jazeere Balkans koji vraćaju fokus na bosansko-hercegovačku kinematografiju koja naredne godine obilježava 75. godišnjicu, dok je selekcija Last Minute Cinema donijela pet sjajnih naslova koji su se istakli u prošloj i ovoj festivalskoj godini, a koji su prikazani u dužoj, originalnoj formi.

Novina ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a je Smart Doc selekcija u okviru koje su prikazana najbolja dokumentarna ostvarenja učesnika prošlogodišnje radionice "Snimanje dokumentarnih filmova mobilnim telefonom". Radionica o produkciji dokumentarnih filmova pametnim telefonom održana je i ove godine pod mentorstvom foto-reportera Damira Šagolja, inače nagrađenog Pulicerom.

Četvrto izdanje AJB DOC Film festivala obilježila je i najava platforme AJD Industry Days @ AJB DOC, koju će naredne godine pokrenuti Al Jazeera Documentary Channel u saradnji sa Al Jazeerom Balkans i AJB DOC Film festivalom, a koja ima namjeru postati jedna od najvećih i najozbiljnijih platformi za finansiranje dokumentarnih filmova. AJD Industry Days @ AJB DOC pružit će autorima dokumentarnih filmova mogućnost povezivanja s menadžerima s Balkana i šire, kako bi osigurali finansiranje proizvodnje dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Južnog Kavkaza i MENA (Bliskog istoka i Sjeverne Afrike) te njihovu podršku u emitiranju, distribuciji, prikazivanju i prodaji u cijelom svijetu.

O najboljem filmu 4. AJB DOC Film festivala odlučivao je internacionalni stručni žiri koji čine nagrađivani filmski producent Jamel Dallali, scenaristica, rediteljica i montažerka Una Gunjak i umjetnički direktor DokuFesta Veton Nurkollari.

Nagrada žirija za najbolji film, AJB DOC Main Award, dodijeljena je filmu Čekaj me, intimnoj porodičnoj priči Damira Markovine, dok je Specijalno priznanje dodijeljeno filmu Braća autora Francesca Montagnera koji progovara o problemu religijske indoktrinacije.

"Zbog nežnog, dirljivog, zrelog, ali duhovitog prikaza karaktera, porodičnih odnosa i starenja, te sposobnosti da prevaziđe sve rasne i etničke barijere, žiri AJB DOC-a dodeljuje Glavnu nagradu filmu Čekaj me Damira Markovine", navedeno je u obrazloženju žirija.

Indijski dvojac Rintu Thomas i Sushmit Gosh je za ostvarenje Iskovane u vatri, koje donosi nevjerovatnu priču o ženama iz kaste Dalit koje su se u najokrutnijim društvenim okolnostima kroz novinarstvo uspjele izdići iznad klasa i kasti, osvojio nagradu Programskog žirija Al Jazeere Balkans. Po završetku programa bit će dodijeljena i Nagrada publike za najbolji film o kojoj, zbog objave teksta i zaključivanja lista, nismo mogli izvijestiti.

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film festivala održano je pod pokroviteljstvom BH Telecoma, a trening u partnerstvu sa Samsungom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST