foto: mup
IGRANKA BEZ PRESTANKA: A. Vulin na čelu MUP-a Srbije

Politika i policija >

Vulinizacija MUP-a Srbije

Posledice kadrovske politike Nebojše Stefanovićeva koštale su MUP na duže staze, a "vulinizacija" će na još duže. Aktualni ministar, kako tvrde iskusni policajci, smenjuje nesposobne Stefanovićeve kadrove, a onda dovodi na funkciju njihove "klonove", po lojalnosti, a ne sposobnosti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin – prošlonedeljni dobitnik zlatne plakete Lovačkog saveza Srbije za posebne zasluge i doprinos u borbi za očuvanje prirode i divljih životinja – najavio je održavanje vežbe "Sistem 2021". Reč je o kopiji onog što se u sistemu ONOiDSZ bivše SFRJ nazivalo "Ništa nas ne sme iznenaditi" (NNNI). Elem, "Sistem 2021" treba da se održi u 50 opština i gradova, sa 8.000 učesnika. Kako je ljudima koji će morati da se angažuju i budžetima tih institucija, pošto vežba nije planirana, nevesela je priča. Na primer, kako pokrenuti vatrogasna vozila stara više od 50 godina ili angažovati volontera koji ne može da dobije slobodan dan na poslu?

Hiperaktivni Vulin, čija saopštenja zatrpavaju svakodnevno mejlove novinskih kuća, pored što se samoreklamira obilazeći razne skupove i gostujući po televizijama sa nacionalnom frekvencijom, stiže i da redovno ide u streljanu MUP u Sarajevskoj ulici (dok je bio ministar odbrane, to je radio na Vojnoj akademiji), poseti boksere i "sparinguje" sa njima. Usput je ukazao i na važnost lovaca u odbrambenom sistemu Srbije: "Početkom 2000. godine lovci su bili bolje opremljeni od naše armije i policije. Bolje su bili organizovani i bolje naoružani zato što su sami odlučivali o sebi". No, u toj svojoj izjavi ministar policije je propustio da kaže da su tada na vlasti bili ljudi iz njegove partije JUL, a i sadašnji njegov "vrhovni komandant" Aleksandar Vučić, kao ministar informisanja. Shodno vraćanju u tradicije prošlosti, ne bi bilo neočekivano da Vulin smisli i svojevrstan slet 5. marta ako baš ne može štafetu.


KADROVI REŠAVAJU SVE

Šta se za to vreme dešava u MUP, ima li promena i kakve su? Sudeći prema napisima prorežimskih medija, za sve su krivi dr Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović. Oni i niko drugi sa strane, čak ni onaj koji je anonimnu devojku "lansirao" prvo u BIA, a potom u vrh MUP, a koji je mnogo moćniji od Stefanovića. Inače, čak i pošto je Dijana Hrkalović završila u pritvoru, Stefanović je i dalje ministar odbrane, uz svu medijsku harangu protiv sebe.

"Vulinizacija" MUP-a je u punom pogonu. U moru pogrešnih rešenja ima i nekih dobrih – vraćeni su neki stari i iskusni kadrovi koji su u vreme Stefanovića bili skrajnuti. Oni su tada postavljeni na izmišljena mesta takozvanih koordinatora, ne zna se za šta. Recept je jednostavan: dobijete kancelariju, funkciju, bolju platu, službeni auto, a jedina obaveza je da dođete na posao u 7.30 sati i da se "odjavite" u 15.30.

Posledice Stefanovićeve kadrovske politike koštale su MUP na duže staze, a "vulinizacija" će na još duže. Aktualni ministar, kako tvrde iskusni policajci, smenjuje nesposobne Stefanovićeve kadrove, a onda dovodi na funkciju njihove "klonove", po lojalnosti, a ne sposobnosti.

Ilustrativan primer Vulinove kadrovske politike je smena načelnika Uprave saobraćajne policije Nebojše Arsova. Ima završen Saobraćajni fakultet, a Vulin ga posle smene raspoređuje na mesto nekakvog koordinatora u Upravi granične policije, čime praktično urušava rad Granične policije dajući funkciju čoveku koji ne zna osnove rada te službe.

Vulin gotovo svakodnevno objavljuje saopštenja sa sastanaka Kolegijuma Uprave kriminalističke policije, gde hvali njihov rad i najavljuje zadatke, a potom se ništa ne desi, barem ono što bi javnosti bilo zanimljivo. U isto vreme, jedan od doajena kriminalističke policije u Beogradu, a potom i u MUP, za koga se ne vežu bilo kakve afere i koji je, kad je ispunio uslove za penziju, zamoljen da ostane da pomogne, pristao na to, da bi, kad je video na šta je naišao i ko se sve "samoreklamira", podneo zahtev i od 1. decembra će biti penzioner. Zanimljivo, onog trenutka kad je podneo zahtev – već su mu doneli unapred odštampano rešenje.

Ime ovog čoveka nije bitno jer on je paradigma potpisniku ovih redova odavno je ispričao zašto je "problematičan": "Završio sam državni Pravni fakultet u roku, zaposlio se u beogradskoj policiji posle javnog konkursa, prošao put od pripravnika do načelnika Trećeg odeljenja, posle prešao u MUP."

Održava Vulin, bar prema saopštenjima, i redovne sastanke sa šefovima beogradske policije, posebno kriminalističkog odeljenja, kojima zahvaljuje na sprečavanju kriminala.

"Druže, moj posao je, za koji primam platu, da sprečavam kriminal", kaže jedan inspektor u civilu. "Problem je kad me, umesto da ganjam kriminalce, pošalju na ‘ispomoć’ Odeljenju za javni red i mir, da pratim neke tamo besmislene skupove opozicionih stranaka. Šta ću ja tamo, one moje ‘mušterije’ tu ne dolaze, a to im pogoduje, mogu da lakše rade svoje ‘poslove’".


VELIKO PENZIONERSKO ODBROJAVANJE

Stalno slikanje novovraćenog načelnika Policijske uprave za Beograd Veselina Milića urodilo je plodom – postavljen je za pomoćnika ministra unutrašnjih poslova. Na taj način, Vulin je uspeo da uradi ono što niko pre njega nije, uključujući Aleksandra Rankovića, Slobodana Penezića Krcuna i Vlajka Stojiljkovića – da šef prestoničke policije postane pomoćnik ministra.

Naravno, na sajtu MUP nema, iako im je to zakonska obaveza, imena pomoćnika ministara, državnih sekretara, sekretara ministarstva, ni podataka o njima. Između zakona i "vrhovnog komandanta" Vulin bira "vrhovnog", i to javno obznanjuje u čestim istupima, kad policajcima poručuje da o njima brine Vučić. Zakon o Vladi, Zakon o ministarstvima, Zakon o policiji, Ustav Srbije, za ministra nisu bitni, a to je pokazao i u oktobru u Kraljevu kad je postrojio odred Žandarmerije u Vučićevu čast da mu otpevaju "Pesmu kosovskih junaka" iz filma Boj na Kosovu, inače "himnu" JSO.

U beogradskoj policiji Vulin obilazi i brigadu na Banovu brdu, jedinicu koja je nadležna da spreči teža narušavanja javnog reda i mira, čiji pripadnici direktno ulaze u konfrontaciju sa navijačima (uključujući i one "državne"). Posle slede saopštenje, fotografije, video-snimak, jedino se ne pominje ime komandanta te jedinice – on je za Vulina i kompaniju anonimus. Inače, reč je o Radoslavu Repcu: završio je Policijsku akademiju, prošao sve stepenice u službi, a u maju 2014. tokom poplava u Obrenovcu, sve vreme je proveo u vodi i spasavao ljude, da bi ga na kraju izneli zbog hipotermije.

Vulinovi obilasci policijskih uprava u Srbiji zatvoreni su za javnost zbog korone. Ipak, snimci dosta govore, pa se u ministrovom društvu vide neki smenjeni načelnici, a ne zna se u kojoj su funkciji tu. Očigledno je da je Stefanovićevo "tabloidno medijsko živo blato" doprinelo njihovoj smeni, a Vulin sad ne sme da ih ponovo postavi na funkciju jer bi "pljunuo" na Vučića, koji je podržavao te smene. Ne tako davno, negde 2013. godine, Vučić je javno prozivao neke policijske funkcionere za kriminal. Osim njihovih smena, ništa se nije desilo, nije bilo podignutih optužnica, niti pokrenutih sudskih postupaka.

Nevezano za izbor novog direktora policije – a taj čovek se, kao ni Vladimir Rebić, neće ništa pitati – jasno je da se profesionalni deo policije, narodski rečeno, "batrga", šta uraditi da nastave normalan rad. Oni koji su prevalili 50 godina života imaju samo jedan cilj – dočekati penziju, u koju po zakonu mogu sa 55.

"Batali Vulina, ovaj moj (muž) zna ne u mesece, nego u dane, a možda i sate, koliko mu je ostalo do penzije", savršeno je sublimirala stav supruga policijskog pukovnika.


 

U sistemu i van njega

Dijana Hrkalović je imala operativni oslonac i u formacijskom sastavu MUP koji je postojao u sistematizaciji, ali i van njega uz prećutnu saglasnost onih koji su rukovodili, kaže za "Vreme" oficir MUP. On precizira kako je primer za to Služba za specijalne istražne metode (SSIM), zvanično u sistematizaciji, a nezvanično sa širokim spektrom nelegalnih metoda.

Izvor "Vremena" tvrdi i da je grupa za operativnu obradu "Mangusta" uradila mnogo korisnih stvari, ali da je unutar nje postojao vrlo mali izdvojeni deo za koji niko ne zna čime se bavio. Izvor dodaje i da je za Dijanu Hrkalović bila važna izvesna osoba u odeljenju za operativnu analitiku koja se bavila dokumentovanjem aktivnosti opozicije, sa sve fotografijama. Takođe i "ekipa" koja je radila van sistematizacije, imala svoje uređaje, kancelariju uz onu državne sekretarke i direktno joj bila potčinjena.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST