Formula 1 – Velika nagrada Nemačke >

Puna doza uzbuđenja

Potvrdilo se da na stazi u Hokenhajmu glavnu ulogu igra izdržljivost motora, ali i pored mnogih odustajanja – ipak je to bila spektakularna trka

DRAMATIČAN START: Burtijev bolid u vazduhu

"Sudar na startu izgledao je strašnije na televiziji nego što je u stvarnosti bio", izneo je Lučijano Burti (Prost) posle trke novinarima svoj utisak o strahovitom udarcu u zadnji deo ferarija Mihaela Šumahera koji ga je prosto katapultirao u vazduh. Na sreću, sve je prošlo bez žrtava iako je Burtijev bolid leteći napravio dve-tri piruete sve razbacujući oko sebe po stazi otkinute točkove i delove razbijene karoserije. Oba vozača su iz čitave gužve izašla na prvi pogled nepovređena, a sudije su prekinule trku jer redari nisu mogli na vreme metlama da očiste stazu, pa je taj posao morala da obavi mašina. Iako se u prvi mah činilo da je u pitanju ustupak Šumiju i domaćoj publici, svi su se složili da je odluka sudija bila sasvim na mestu.

"Staza je ličila na bojno polje", izjavio je Pjer Dupaskije, šef Mišlena, koji je na ovoj trci do nogu potukao konkurentskog proizvođača guma, firmu Bridžston, dodajući da su ostaci karoserije "oštri poput žileta i sporo se probijaju kroz gumu, a može se samo zamisliti šta bi bilo da nekom eksplodira guma pri brzini od 200 kmh."

POSTAJE JEDNOLIČNO: Opet pobeda Šumahera, ovoga puta Ralfa

GREŠKA TEHNIČARA: Posle ponovljenog starta bilo je jasno da Vilijamsov dvojac nema premca na brzoj stazi na kojoj se 60 odsto trke vozi punim gasom u najvećem stepenu prenosa. Montoja je iz kruga u krug postizao najbolje vreme, dok je Ralf Šumaher smatrao da mu valja "čuvati motor što više". Kolumbijac je vodio više od pola trke i imao solidnu razliku pre svraćanja u boks na promenu guma i dolivanje goriva, a onda su, po četvrti put ove sezone mehaničari uprskali stvar. Izgledalo je da je pokvarena cev za gorivo, a u stvari samo nije radio pokazivač protoka benzina. Brže-bolje su uzeli drugu cev i na količinu koja je već bila u rezervoaru, a da to oni nisu ni znali – dolili još! Sve to je trajalo pola minuta, motor se pregrejao i u boksu su znali da je za Montoju trka gotova i pre nego što je posle samo dva kruga njegov bolid prokuvao.

"Ovo je neverovatan dan i veoma sam, veoma srećan", izjavio je Šumi junior. "Sjajno je kad nemački vozač sa nemačkim motorom pobedi na Velikoj nagradi Nemačke, ali moram da priznam da je Montoja bio brži od mene."

I aktuelni šampion je odustao po drugi put u ovoj sezoni. Pošto mu je na samom startu otkazao menjač što je izazvalo sudar sa Burtijem (i prošle godine je izbačen iz trke posle sudara na istom mestu), na rezervnom automobilu je otkazala pumpa za benzin na pola kruga posle svraćanja u boks. Ipak, sekiraciju mu je prekratilo odustajanje Kultarda (Meklaren Mercedes) kome je "prolupao" motor pa je sada još izvesnije da će Mihael ponovo biti šampion, mada Škotlanđanin i dalje tvrdi – "nothing is over until it’s over".

"Bili smo svesni da je Vilijams BMW bolji od nas i igrali smo na sigurno, sa dva svraćanja u boks", komentarisao je strategiju svog tima Baričelo. "Drugo mesto je sasvim OK, a i sama trka je za mene bila prilično uzbudljiva pogotovo borba sa Kultardom koga poznajem još iz vremena kad smo vozili u Formuli 3 i za koga sam siguran da prilikom obilaženja neće napraviti nikakvu glupost jer poštujemo jedan drugog." Brazilac je i ranije na stazi u Hokenhajmu beležio dobre rezultate, jednom je i pobedio (2000), a prošlog vikenda je svojom vožnjom pobrao aplauze i Ferarijevih tifoza i stručnjaka.

VODA U KABINI: Žak Vilnev (BAR Honda) se po sopstvenom priznanju "nadao bodovima" iako je startovao sa dvanaeste pozicije, ali je bio "više nego iznenađen da je na podijumu". Kuriozitet je da tokom trke nije obišao nijednog direktnog konkurenta jer – svi ispred njega su odustali! Na gotovo istovetan način četvrto mesto osvojio je Đankarlo Fizikela (Beneton Reno).

Uz pomenuti, ova trka imala je još bizarnih momenata. Pred sam kraj, po nesigurnom ulasku u krivine, videlo se da Džejson Baton (Beneton Reno) ima probleme i da može ostati bez pete pozicije jer mu se Žan Alezi (Prost) opasno približavao. Iako su mnogi mislili da je u pitanju kvar na vešanju ili amortizerima, stvar je bila kudikamo prozaičnija. Naime, flaša sa vodom koju tokom trke piju vozači da ne bi dehidrirali smeštena je u "kabini" i iz nje plastična cev ide unutar kacige gde je fiksirana.

"U jednom trenutku ispala mi je iz usta cevčica za vodu i u svakoj krivini i prilikom kočenja voda mi je prosto prskala u lice", objasnio je razloge neobičnog ponašanja na stazi mladi Englez.

Motor je otkazao i Mikiju Hakinenu (Meklaren Mercedes) čime su ponovo započeli problemi za ovaj veliki tim. Ipak, većina odustajanja na trci koju je završilo samo deset od 22 bolida bila je neka vrsta kombinacije sudara i tehničkih kvarova prouzrokovanih time. Deo publike koji dolazi na stazu da bi videla karambole dobila je u Hokenhajmu punu porciju.

Sledeća trka je za Veliku nagradu Mađarske na stazi Hungaroring 19. avgusta.


 

Poredak vozača

1. M. Šumaher (Ferari) 84

2. Kultard (Meklaren Mercedes) 47

3. R. Šumaher (Vilijams BMW) 41

4. Baričelo (Ferari) 40

5. Hakinen (Meklaren Mercedes) 19

6. Montoja (Vilijams BMW) 15

7. Vilnev (BAR Honda) 11

8. Hajfild (Zauber) 10

9. Raikkonen (Zauber) 9

= Truli (Džordan Honda) 9

11. Frencen (Džordan Honda) 6

12. Pani (BAR Honda) 5

13. Irvajn (Jaguar) 4

= Alezi (Prost) 4

= Fizikela (Beneton Reno) 4

16. Baton (Beneton Reno) 2

17. Verštapen (Erouz) 1

18. De la Rosa (Jaguar) 1

Poredak timova

1. Ferrari 119

2. Meklaren Mercedes 66

3. Vilijams BMW 56

4. Zauber 19

5. BAR Honda 16

6. Džordan Honda 14

8. Beneton Reno 6

9. Jaguar 5

10. Prost 4

11. Erouz 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST