"Micro ili soft Srbija"; "Vreme" br. 553 >

Amerika nije zlato koje sija

Imajući moralnu obavezu kao američki akademski građani srpskog porekla koji su živeli u Americi i u Jugoslaviji, koji su podjednako voleli obe zemlje, i koji su poslednje decenije bili svedoci događaja u Jugoslaviji prvenstveno kroz prizmu američke popularne kulture i masmedia – obraćamo vam se sa molbom da objavite ovo pismo.

Prvo, osećamo da je naša dužnost da vam skrenemo pažnju na ponašanje nekih naših kolega koji su u poslednje vreme prihvatali gostoprimstvo i podršku srpskog naroda i srpskih institucija, i koji su, nažalost, izdali one koji su im dobronamerno pružali pomoć u njihovom naučno-istraživačkom radu. Da bi napredovali u karijeri i ostvarili željene ekonomske ciljeve, oni su svesno pogrešno prezentirali ulogu Srbije u nedavnim balkanskim ratovima ili su podržavali neprijatelje Srbije sa područja bivše Jugoslavije i iz inostranstva. Neki su, iako formalno braneći Srbiju u suprotstavljajući se NATO agresiji, zastupali mišljenje da je srpska kultura reakcionarna i nazadna. Drugim rečima, oni su sledbenici poznate zapadne krilatice "slobodnog tržišta i demokratije", ali takođe i nametanja američkih socijalnih vrednosti neograničenog individualizma, potrošačkog mentaliteta i agresivnog materijalizma. Nezamislivo je da ima pojedinaca u Srbiji koji, u želji da se dodvore Zapadu, pružaju i pružaće gostoprimstvo takvim ljudima.

Drugo, što je po našem mišljenju od šireg značaja, odnosi se na način na koji se nameće etos navedenih američkih vrednosti, uključujući film, televiziju, modu, rok muziku i brzu hranu. Taj etos je sastavni deo procesa globalizacije kojis e kao zaraza širi neverovatnom brzinom po celom svetu. Zaista, u Americi se danas takav način kulture komercijalno proizvodi i prodaje na tržištu kao svaka druga roba i premda veštački kreira vizuju glamura, luksuza i materijalnog blagostanja, u stvari maskira mnoge duboke patologije poznate po naglom opadanju moralne, intelektualne i duhovne osnove američkog života. Vama se, koji ste daleko i koji ste donedavno živeli u kobnim uslovima, može učiniti da preterujemo. Međutim, mi koji živimo ovde i proučavamo ovo društvo uveravamo vas da je socijalni pad Amerike već odavno počeo, i da je neverovatno ironično da država u takvom unutrašnjem rasulu diktira drugim državama svoju socijalnu i političku agendu. Postoji druga Amerika koju oni izvan nje, naročito omladina, ne mogu da zamisle: Amerika u kojoj milioni ljudi žive u bedi, u kojoj je svako treće dete rođeno van braka, u kojoj beskućnici prose po ulicama, u kojoj na univerzitetima podučavaju sado-mazohizam i homoseksualnu erotiku, u kojoj je alarmantni procenat stanovništva morbidno debeo, gde je stopa razvoda veća od 50%, i gde je u mnogim osnovnim školama uvedena procedura proveravanja da li učenici nose oružje u školu da bi se sprečilo da se ubijaju među sobom. Naime, smatramo da je ovo agresivno širenje američke popularne komercijalne kulture kao podmuklo najopasnije oružje novog svetskog poretka upotrebljeno ne samo protiv srpskog naroda već celog sveta. Svedoci smo toga ne samo ovde u Americi nego svuda gde smo putovali, na primer, u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj i Španiji. Videli smo eroziju nacionalne kulture, čak i njeno odbacivanje u korist američkog sjaja i glamura. Možda ste vi upoznati sa tim, ali ipak, mi bismo želeli da istaknemo da se mi podjednako kao srpski i američki patrioti energično suprotstavljamo ciljevima američke vlade i njenim globalnim komercijalnim interesima. Takođe bismo želeli da vam skrenemo pažnju da mnogi Amerikanci različitog etničkog porekla u potpunosti dele naše mišljenje.

Konačno, želeli bismo da vas upozorimo o najnovijoj medijskoj kampanji protiv Srba. Prateći šta današnja štampa piše, više je nego očigledno da je ta kampanja u toku. Tako se nameće da ceo srpski narod mora da odgovara za podržavanja političkih vođa optuženih da su ratni zločinci. Naime, kao što je bio slučaj Nemačke posle Drugog svetskog rata, uvodi se kolektivna krivica, koja mora biti obelodanjena i za koju srpski narod mora da snosi posledice. U prilog tome ide činjenica da su se od samog početka građanskog rata u Jugoslaviji neprestano pravila poređenja između Srba i nacista u sredstvima javnog informisanja, što se čini i danas. Očigledno, reč je o jednoj od mnogih manipulacija da se postigne krajnji cilj Amerike i njenih saveznika: kompletna ekonomska i politička kolonizacija Balkana. Ne znamo do kog stepena je srpski narod svestan toga, ali se nadamo da neće odoleti toj psihološkoj agresiji.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST