Meridijani

Lagos: Smrtonosni vatromet

Prošlonedeljna serija eksplozija u vojnim skladištima municije u gradu Lagosu, ekonomskom centru Nigerije, izazvala je smrt oko šest stotina ljudi. Hiljade građana iz Ikeje, dela grada u kojem se nalazi vojni kompleks, zaklon je, u stampedu, prvo potražilo na plantažama banana, da bi prestravljeni potom počeli da skaču u kanale za navodnjavanje, gde se udavio ogroman broj dece. Mnogo tela pronađeno je unutar vojnog kompleksa, dok su neki građani stradali od artiljerijskih granata koje su eksplodirale svuda naokolo – po ulicama, stambenim zgradama i kućama u tom gusto naseljenom delu Lagosa. Prošlog ponedeljka, dan nakon eksplozije, okolne ulice bile su prekrivene neeksplodiranim granatama. "Vojska mora do kraja da istraži šta se dogodilo, kako se to dogodilo, ko je za to kriv, ukoliko je bilo ko kriv", rekao je nakon tragedije nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, opisavši nesreću kao "ogromnu tragediju". Guverner Lagosa Bola Tinubu rekao je da je za eksploziju odgovorna isključivo vojska. Stanovnici Lagosa su ogorčeni i zahtevaju da im se objasni kako je tolika količina oružja i municije uskladištena u urbanoj zoni. Inače, vojničke barake i skladišta su "gradovi unutar gradova", u kojima vojnici žive sa porodicama. Po rečima portparola vojske, uzrok eksplozije je najverovatnije požar u jednoj piljarnici koja se nalazi u okviru kasarne. Jedan očevidac, koji je bio na oko kilometar i po od centra eksplozija, kaže da je nebo bilo užareno, a da se konstantno čuo zastrašujući zvuk nalik na grmljavinu. Lokalna crkva i obližnja škola sravnjene su do temelja a bolnica je znatno oštećena. U bolnicu je dopremljen leš dečaka starog četiri godine, koji je najmlađa žrtva eksplozije.

London: Strategija bumerang

Kada su predstavnici General Motorsa, kompanije koja godišnje napravi obrt od 120 milijardi funti, čuli pesmu Pass It Along benda Chumbawamba poželeli su odmah da je "kao mladalačku i modernu" upotrebe u okviru svoje nove marketinške kampanje. Bendu su ponudili 70.000 funti za autorska prava i korišćenje pesme u korporacijske svrhe Zvaničnici General Motorsa nisu znali kakav je politički stav članova benda Chumbawamba, koji se deklarišu kao anarhisti i pritom i antiglobalisti, dakle bore se protiv velikih korporacija kao što je General Motors. Član benda Danbert Nobejkn svojevremeno je skandalizovao britansku javnost kada je na proslavi prilikom dodele Brit nagrada kofom punom vode polio Džona Preskota, pomoćnika engleskog premijera. Nakon što su dobili ponudu od kompanije General Motors, članovi benda Chumbawamba kontaktirali su sa antikorporacijskom organizacijom Crop Watch i antiglobalizacijskom mrežom Indy Media. Sa njima je dogovoreno da Chumbawamba prihvati ponuđeni novac, a zatim da ga ove organizacije plasiraju u borbi protiv "beskrupuloznih multinacionalnih" kompanija, pa i same kompanije General Motors. "Planiramo da deo novca utrošimo za dokumentovanje sociološkog i ekološkog uticaja kompanije General Motors", kaže Džošua Karliner, izvršni direktor organizacije Corp Watch. "Ja to nisam znala. Znam da bend ima političku pozadinu u Engleskoj. To je veoma interesantno", rekla je Dejna Hart iz kompanije General Motors ne verujući šta je zapravo ova kompanija finansirala svojim novcem. Da je istraživala rad grupe Chumbawamba, mogla je otkriti da ovaj bend već duže vreme koristi geslo "cilj opravdava sredstvo" i od velikih kompanija prihvata novac za svoje pesme, koji potom koristi u borbi protiv njih samih i globalizacije uopšte.

Rim: Neispravni delovi

Nakon istrage u Italiji i Americi zvaničnici civilne avijacije u 167 država upozoreni su na mogućnost da su delovi za avione koje su italijanske firme legalno prodavale na tržištu uz lažnu dokumentaciju uzročnici avionskih nesreća proteklih godina; to je uzrok pada aviona tipa airbus u Njujorku pretprošle godine, kada je poginulo 265 ljudi. Italijanska policija i FBI su tokom prošlih meseci sproveli tajnu istragu o čestim avionskim nesrećama, a rezultati istrage su obelodanjeni prošle nedelje nakon što je policija upala u kompanije Panaviation, New Tech i New Aerospace of Italy, i pri tom uhapsila šest osoba, uključujući i Enca Fređonezea, direktora kompanije Panaviation. Tokom racije u Napulju policija je pronašla kontejnere sa neispravnim avionskim delovima, spremne za transport u SAD i jedan avion tipa airbus A 300 kompanije Panaviation koji je bio potpuno tehnički neispravan. "Tri italijanske kompanije dobile su, prepravile i prodale veliku količinu aeronautičkog materijala u Italiji, Evropi i Severnoj Americi", rekao je jedan italijanski zvaničnik uključen u istragu. Dva američka avioprevoznika Danbee Aerospace i Mitchell takođe se nalaze pod istragom. Kako su saopštili italijanski elektronski mediji, ENAC (Italijanska uprava za civilnu avijaciju) pre više od godinu dana upozorila je na opasnost od neispravnih avionskih delova. Prve sumnje su se probudile nakon pljačke avionskog hangara u gradu Olbia, kada su ukradeni avionski delovi sumnjivog kvaliteta. Nakon pada civilnog aviona na naselje u Njujorku, zvanično je objašnjeno da je uzrok nesreće to što su se otkačila oba motora, FBI je istragu fokusirao na uzroke kvara na motorima i probleme sa navigacionim instrumentima. Procenjuje se da su neispravni delovi uzrokovali više od hiljadu avionskih nesreća. Zvaničnici Italijanske uprave za civilnu avijaciju tvrde da će rezultati istrage potresti celokupnu svetsku avionsku industriju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST