Navigator >

Demokratija.com

Popularnost SMS poruka uzela je toliko maha da su je registrovale i čvrste tvrđave intertnosti: lokalne vlasti. Nažalost, ne radi se o opštinskim vlastima u Srbiji, već u Engleskoj, tačnije u Šefildu, gde je ovih dana izveden eksperiment s novim metodama glasanja. Biračima je, naime, pored uobičajenog zaokruživanja kandidata na listiću, koji se potom elektronski obrađuje, omogućeno da glasaju na posebnim elektronskim kioscima, preko interneta ili SMS porukom. (Više informacija o izborima naći ćete na sajtu www.votesheffield.com.)

Ideja jeste napredna, ali nije neutemeljena, niti potpuno nova. Političari su se zabrinuli za svoju budućnost i popularnost kada su utvrdili da broj apstinenata na izborima raste, što može da dovede do nelogičnih izbornih rezultata (kada se broj birača smanji, svakakva čuda su moguća). Istovremeno, primećeno je da raste broj učesnika na svakojakim glasanjima za pevače i hitove, a koja se obavljaju slanjem SMS poruka. Zaključak je bio jednostavan. Možda bi se ljudi lakše odlučivali da glasaju kada bi im se proces učinio malo komfornijim, odnosno kada ne bi morali da dolaze na birališta. Onlajn glasanjem skraćuje se vreme aktivnosti na nekoliko minuta, a može se obaviti i s udaljene lokacije, odnosno, glasač ne mora biti u svom gradu i na svom biračkom mestu, što takođe povećava broj potencijalnih glasača.

Glasanje u Šefildu počelo je 26. aprila i završilo se 2. maja. U sistemu su korišćeni svi poznati i popularni metodi zaštite podataka, a suštinski se najviše preuzelo iz bankarskog iskustva. Svim registrovanim glasačima dodeljen je PIN kod (Personal Identification Number) i lozinka, što su upotrebljavali bez obzira na način glasanja za koji su se opredelili. Inače, PIN kod se dodeljuje i vlasnicima kreditnih i debitnih kartica kako bi mogli da se, po potrebi, identifikuju ili da podignu novac iz automata. Smatralo se da ako smo spremni da jednoj šifri poverimo sav novac na računu, nema razloga da joj ne poverimo i svoj glas.

Glasanje na internetu bilo je krajnje jednostavno: pristupi se sajtu, ukuca lozinka i otvori strana za glasanje, gde se bira kandidat. Ako glasate SMS porukom, bilo je neophodno upisati PIN kod pa prazno mesto pa lozinku pa prazno mesto pa broj kandidata za koga glasate. Ukoliko je sve u redu, server vam šalje poruku kojom se glasanje potvrđuje. Jednom upotrebljeni PIN kod, bilo na internetu, telefonu, kiosku ili biračkom mestu, onemogućuje vas da glasate ponovo na alternativni način. Autori sistema glasanja tvrde da je upad u sistem teško moguć, kao i da je softver napravljen tako da se ne može znati za koga ste glasali, bez obzira na identifikaciju. Naravno, pretpostavlja se da imate poverenje u organizatora glasanja.

Ukoliko ne bude većih problema, ovaj sistem glasanja biće usvojen za opšte izbore u Britaniji 2006. godine. Kod nas će to ići mnogo sporije jer nemamo uslova za vežbanje na pevačima, estrada je previše pomešana s politikom.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST