Kurta i Murta

"Komedija za Kostu Čavoškog...; "Vreme" br. 590

Aleksandra Jovićević, teatrolog i pomoćnik republičkog ministra za kulturu, dala je izjavu povodom publikovanja drame Radovana Karadžića u Srbiji. Pretpostavljam da joj se vaš novinar obratio kao stručnjaku, ali njena izjava je u punoj meri politička, te nije bilo nužno ni da je daje teatrolog niti pomoćnik ministra za kulturu u vladi Srbije. Ta kultur-tregerska izjava pokazuje da je bila posvećena pionirka jer samo neko ko je rastao u žestoko ideologizovanom društvu (i neraskidivo srastao s njim) može da misli i govori tako plakatski crno-belo.

Tužno je do koje mere se naš novi političko-ekonomski kadar upinje da pokaže svoju političku korektnost. Izjava A. Jovićević ostavlja utisak kao da ju je izgovorio neko na mitingu pred masom (gde je drastično crno-bela varijanta potrebna da bi i najzatucaniji bili uvereni u istinitost reči govornika), a ne stručnjak za oblast na koju se traženi komentar odnosi. Iz njenih reči izbija toliko snažna želja da se bude veći katolik od pape da moram da je podsetim da je premijer vlade u čijem je sastavu ona na položaju pomoćnika ministra za kulturu svojevremeno vrteo vola na ražnju s Radovanom i to, gle nevolje, baš kad je grmilo nad Sarajevom. Ovo ne znači da želim da uplatkam premijera, još manje da su mi lik i delo Radovana Karadžića naročito bliski i razumljivi, već prosto da ni sam Đinđić nije umeo da proceni situaciju, što dalje znači da stvari nisu baš tako stakleno prozirne kako se vama pričinjava.

Jasno mi je da je htela najbolje, ali poređenje s Hitlerovim Mein kampfom, koje kao da joj je došanula moja omiljena heroina Biljana Srbljanović lično, toliko je nekako ostalo da visi u vazduhu posle nekoliko pročitanih sekvenci drame da bi možda bolje bilo da je pročitala bar neki red, pre nego što je dala svoju bombastičnu izjavu.

Naročito me je zabrinula poslednja rečenica: "Nadam se da će onima koji su svojevremeno prekidali pozorišne predstave neko otići i prekinuti im izvođenje Karadžićevog komada". Ova sentenca kao da je paradigma za onu narodnu o sjahavanju i uzjahavanju Kurte i Murte.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST