Ministarski incident u Makedoniji >

Nestašni "brat Ljube"

Lider najveće opozicione partije SDSM Branko Crvenkovski zatražio je hitnu ostavku ministra Boškovskog koga je nazvao "elementarnom nesrećom koja hoda na dve noge"

UVERLJIVA POKAZNA VEŽBA: Ministar Boškovski

"Četvoro ranjenih, među kojima jedan novinar, dvojica inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova i prevodilac francuske ambasade u Skoplju - bilans je incidenta koji se dogodio prošle nedelje prilikom vežbe koju su izveli pripadnici policijske jedinice za brzu intervenciju Lavovi u blizini sela Leunova."

Činjenica da je do incidenta došlo nakon što je ministar unutrašnjih poslova Ljube Boškovski označio uspešan kraj vežbe pucajući iz automatskog bacača "žabica", pri čemu je od kamenja i čaura koji su leteli naokolo povređena nekolicina prisutnih u njegovoj blizini, dala je incidentu i političku dimenziju i podigla prašinu u makedonskoj javnosti. Popularno nazvani "brat Ljube" je, inače, u njemu svojstvenom stilu odmah posetio ranjene posmatrače vežbe kod Leunova i izjavio da je spreman da snosi odgovornost ukoliko se utvrdi da je kriv za ranjavanje njih četvorice. Iako je Javno tužilaštvo pokrenulo proceduru o odgovornosti, izgledi da se čitav slučaj reši nepristrasno minimalni su, jer po starom običaju na ovim prostorima o krivici ili nevinosti najćešće odlučuju političari, a ne sudovi. Opozicioni političari i mediji proglasili su ministra krivim ne čekajući ishod istrage, dok vlada i provladini mediji stoje na stanovištu da je brat Ljube nevin i da odgovornost treba da snosi potpukovnik Boban Utkovski, zadužen za izvođenje i bezbednost vežbe, koja je, usput rečeno, prema zvaničnom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova prošla uspešno. Prema pisanju provladine "Nove Makedonije" Utkovski je trebalo da zabrani ministru Boškovskom da puca pošto su posmatrači vežbe bili previše blizu. Utkovski je optužen i da nije upozorio prisutne da ne ulaze u "zabranjeni prostor".

POTENCIJALNI PUTNIK: Lider najveće opozicione partije SDSM Branko Crvenkovski zatražio je hitnu ostavku ministra Boškovskog koga je nazvao "elementarnom nesrećom koja hoda na dve noge".

Ministar Boškovski je inače jedan od potencijalnih putnika za Hag zbog prošlogodišnjih zbivanja u skopskom selu Ljuboten, kada je prema sumnjama Tribunala izvršena egzekucija nad nekolicinom civila albanske nacionalnosti. Brat Ljube je u vreme ratnih operacija najčešće bio na prvoj liniji fronta i tako stekao popularnost kod velikog dela makedonske javnosti. Oni koji ga napadaju najčešće ga optužuju da čini nepromišljene korake koji iritiraju međunarodnu zajednicu, da se ponaša kao Rambo, a čaršijski protivnici ga optužuju i da meci koji su mu nekoliko puta u vreme ratnih sukoba leteli iznad glave nisu bili meci albanskih terorista, već da su ih ispalili makedonski snajperisti koji su imali za cilj da promaše Boškovskog i da ga istovremeno naprave herojem rata.

Iako jedan od najkontroverznijih, brat Ljube je nesumnjivo i jedan od najpopularnijih političara u Makedoniji. Stotine hiljade Makedonaca je već potpisalo peticiju "Ne damo u Hag brata Ljubeta". Boškovski će, prema procenama analitičara, biti glavni "as" premijera Ljupčeta Georgijevskog i njegovog vladajućeg VMRO-DPMNE-a, na parlamentarnim izborima koji će se održati krajem leta. Možda je i zbog toga opozicija videla dobru šansu da incident u Leunovu iskoristi za političku eliminaciju Boškovskog i da na taj način neutrališe "centarfora" vladajućeg VMRO-DPMNE-a, čime bi ekipa kapitena Georgijevskog bila znatno oslabljena. Prema internet anketi koju je sproveo dnevni list "Vest", na pitanje da li nakon incidenta u Leunovu ministar Ljube Boškovski treba da podnese ostavku, 1373 glasača su odgovorila "ne", 345 je odgovorilo "da", a 16 je odgovorilo "ne znam". Kuriozitet je, međutim, hakerski upad u kompjuterski sistem lista "Vest", kada se na iznenađenje mnogih brojka onih koji su glasali protiv ostavke Boškovskog popela na 41.215.497! Izvršilac ove hakerske "šege" još nije poznat makedonskoj javnosti.

POČETAK KAMPANJE: Pucanje ministra Boškovskog kojim je označen kraj uspešne vežbe Lavova istovremeno je označilo i početak izborne kampanje i vrućeg političkog leta koje predstoji Makedoniji. I dok međuetnički sukobi gube na intenzitetu, sve su jači sukobi unutar etničkih zajednica. Dve vodeće partije Albanaca DPA i PDP već nekoliko meseci optužuju se za korupciju i nasilje, a slični su i odnosi između vladajućeg VMRO-DPMNE-a i opozicionog SDSM-a. Analitičari smatraju da je VMRO-DPMNE ponovo postao blizak partiji Arbena Džaferija DPA, a da s druge strane SDSM pokušava da nađe budućeg koalicionog partnera u redovima PDP-a.

Sve u svemu, situacija slična onoj od pre izbijanja ratnih sukoba. Može se, međutim, primetiti da je rejting dveju najvećih makedonskih partija VMRO-DPMNE i SDSM u silaznom trendu i da je broj neodlučnih sve veći. Nešto što može poremetiti planove Georgijevskog i Crvenkovskog, prema analitičarima, može biti formiranje nove partije koja bi okupila nezadovoljnike levice i desnice, a koja bi imala podršku biznismena Trifuna Kostovskog. O političkom angažmanu Kostovskog skopska čaršija špekuliše već duže vreme, ali su njegove šanse za uspeh naglo porasle ovih dana nakon što je njegov rukometni klub "Kometal Đorče Petrov" osvojio titulu šampiona Evrope. Preko 30.000 ljudi je na trgu Makedonija u Skoplju skandiralo rukometnom magnatu, a možda i budućem političkom lideru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST