NBA >

Kraljevi bez krune

Najbolja sezona u istoriji Sakramenta okončana je dramatičnim 4-3 porazom, posle produžetka, od šampiona Lejkersa ali čini se da su više tugovali navijači Kingsa u Jugoslaviji nego oni u Arko areni. Otuda je stigla poruka: "Vratićemo se"

Španci imaju jednu sjajnu izreku za prilike kao što je ova koja je zadesila "naše" Kingse: No pudo ser. U bukvalnom prevodu - nije moglo biti. Kad god izgube neki važan meč, Španci - sami sportisti, navijači pa i novinari - slegnu ramenima, izgovore tu famoznu frazu i život teče dalje. Naš kolektivni problem u "slučaju Kings" je u tome što se niko ne može oteti utisku "da je moglo biti", štaviše da je "moralo biti". Ali nije, zašto i kako nije lako objasniti. Kada te od pobede dele sekunde, kada sve zavisi od jednog ili dva šuta, od jedne (ne)uhvaćene lopte, kada se posle 17 promena vođstva i 15 izjednačenja sedmi finalni meč Zapadne konferencije, prvi put u istoriji NBA, odluči u produžetku, onda je jasno da je moglo i ovako i onako. Ali je ispalo onako jer je Kingsima nedostajala ona fina, gotovo nevidljiva doza šampionske sigurnosti koju su imali Lejkersi. Ne može se u tako važnom meču promašiti 14 penala (16-30) i ne mogu se trojke šutirati 2/20 (10 odsto). Ne može se srušiti vladajući šampion ako Peđa Stojaković, uz Krisa Vebera najefikasniji igrač Kingsa, šutira trojke 0/6 i ima ukupan šut 3/12... Rekli bismo da je Kingsima nedostajao upravo Peđa, onaj pravi, zdravi i spremni Peđa sa svojih dvadesetak poena i desetak skokova, s nekoliko trojki i nekoliko kontri. Ali, imao je peh da ga povreda prvo odvoji od finala a da potom bez treninga i bez prave forme odigra prilično ispod svojih mogućnosti. Međutim, i to je deo sporta a Kingsi su i bez njega i bez Krisa Vebera dobili mnogo utakmica ove sezone, ali ovu najvažniju nisu.

Teoretičari su skloni tvrdnji da se titula ne osvaja pre nego što se ne izgubi neka koja je već izgledala osvojena, ali ostaje da se vidi da li će Kingsi biti u stanju da iduće godine dokažu ispravnost te teže. Tim ostaje na okupu, svi su pod ugovorom osim Majka Bibija i braće Maluf, vlasnika timakoji će morati da odreše kesu kao u prethodnim slučajevima (Divac, Stojaković, Veber) da bi zadržali sjajnog plejmejkera koga je ova sezona izbacila u prvi plan. Zanimljivo je da su očevi Majka Bibija i Kobija Brajanta bili klupski drugovi u Sikersima iz Filadelfije sredinom sedamdesetih godina. Bili su solidni igrači s prosekom od oko osam poena, ali su ih sinovi daleko nadmašili. Moglo bi se reći da su baš Kobi Brajant i Majk Bibi obeležili finale "Zapada".

Osovina Lejkersa je u tandemu Brajant-O’Nil, ali uprkos 65 poena koje su oni zajedno ubacili u sedmom meču, presudili su ostali: Hori je ubacio trojku kad je trebalo i imao par ofanzivnih skokova, Foks je uradio isto, Lindsi Hanter je pogodio jedinu trojku koju je šutirao i, kada se sve sabere i oduzme, Lejkersi su imali dve zvezde i tri majstora a Kingsi mnogo talenta i nervozne ruke. Veber je šutirao 9-21, Dag Kristi 32/11, Stojaković 3/12 a čak ni Bibi nije došao do 50 odsto (11/25). O penalima da ne govorimo... Da je bar u produžetku igrao Divac, nesumnjivi lider tima i na terenu i van njega. Njegovo hrvanje sa Šekilom O’Nilom ("Kao da guram zid, čovek se ne pomera", rekao nam je između šeste i sedme utakmice.) prouzrokovalo je dosta faulova od kojih su neki bili sumnjivi, mada se ni u kom slučaju razlog poraza ne sme tražiti u suđenju, za razliku od šestog meča u kome je i po oceni američke štampe - sudijska pomoć bila debelo na strani vladajućeg šampiona.

Neće, dakle, biti "spontanog" dočeka pred gradskom skupštinom, priča o šampionskom peharu i prstenovima na rukama Divca, Stojakovića, Turkoglua i ostalih ostaje za neku drugu priliku. U Sakramentu je, čini se, poraz na pragu velikog finala i verovatne titule (Nju Džersiju niko ne daje šanse) primljen mirnije nego u Beogradu, gde se svaki uspeh doživljava euforično a svaki neuspeh tragično. Između ta dva ekstrema možda su Španci sa svojom filozofijom No pudo ser ipak u pravu...


 

Izjave

Vlade Divac:

"Poraz zbog slobodnih bacanja"

Očigledno, slobodna bacanja su glavni razlog što smo izgubili ovu utakmicu. Jednostavno, očajno smo šutirali . Ne mogu da se setim da smo ikada ovoliko grešili, da kao tim promašimo toliko penala. Ipak, takve stvari se dešavaju. Važno je da smo odigrali sjajno čitavu seriju. Odigrali smo i noćas veliki meč. Lejkersi su pobedili i moram da im čestitam zato što su bolji tim. Da nisu, ne bi bili u finalu.

Kris Veber

"Vratićemo se"

Mislim da smo ove godine odigrali sjajnu sezonu. Želeli smo da se ne okonča ovako, ali mi smo mlad tim i verujem da ćemo se vratiti. O samoj utakmici mogu samo da kažem da je nijedan od timova nije u potpunosti kontrolisao. Znam, vodili smo sa po šest, sedam poena razlike, ali to nije dovoljno da biste u NBA ligi mogli da kažete "kontrolišemo utakmicu". Pokušali smo da izdržimo do kraja, i izdržali smo, ali pobeda je ipak pripala njima.

O starim (novim?) šampionima, krilni centar Kingsa kaže: Oni su šampioni, i najbolji su dok neko ne dokaže suprotno i pobedi ih u seriji. Ostvarili su ono što su i hteli, rekao je Veber ne uspevši da sakrije svoje veliko razočaranje što neće igrati u velikom finalu.

Majk Bibi

"Jezivi bol poraza"

Ovaj poraz jezivo boli. Ipak, gledajući ovu seriju s Lejkersima, znam da nas čeka još mnogo uspešnih godina. Samo nam je falilo da završimo s njima kada smo bili u prilici da završimo, ali nismo. Igrali smo najbolje što umemo, ali to očigledno nije bilo dovoljno. Promašio sam nekoliko puta, ali i to se dešava. Imali smo šanse za pobedu i pored toga, ali nismo uspeli da stignemo do nje.

Bobi Džekson

"Razorili smo sami sebe"

Bila je ovo velika utakmica, ali smo na kraju sami sebe porazili. Niko ne može da pobedi ako šutira slobodna bacanja tako što će od 30 njih pogoditi svega 16. Ali, šta da se radi, lopta je okrugla i nekada uđe a nekada ne. Imali smo sjajnu sezonu, a sada moramo da mislimo na sledeću. Moramo da vežbamo i više i bolje za narednu godinu jer sada znamo kako je biti na svega jedan korak od velikog finala.

Gevin Maluf

"Pobedili su šampioni"

-Naši noćašnji protivnici igrali su kao što igraju šampioni. S druge strane, u našim mislima, u mislima celog Sakramenta, ostaće da smo učinili sve što smo mogli. Lejkersi su najbolji tim na svetu a mi smo bili u produžetku s njima, na svega jedan korak od konačne pobede. Baš tu činjenicu ne smemo zaboraviti. Ono što je važnije to je da mi odatle nikuda ne idemo. Vratićemo se sledeće sezone i nastaviti gde smo noćas stali.

Iz tabora šampiona

Kobi Brajant

Neposredno pre utakmice: -Mi smo šampioni. Da bi oni (Sakramento) to bili, moraju prvo da šampionsku titulu oduzmu od nas.

Posle utakmice: - Pokazali smo noćas ko smo. Čak i kada smo gubili u seriji sa 2-3, niko od nas nije spustio pogled. Naprotiv, jedva smo čekali novo nadigravanje. Mnogo je teže odbraniti titulu, nego osvojiti je. Kingsi su igrali bolje nego mi, ali smo uzvratili na način svojstven nama. – Prošle godine godine smo se maltene prošetali kroz plej-of. A sada, kada smo prošli ovakav test na način na koji smo uradili, puni samopouzdanja gledamo ka finalu.

O meču: - Uspeli smo da pokažemo koliko je važno naše postojeće šampionsko iskustvo. Kada smo u četvrtoj četvrtini gubili mogli smo lako da izubimo da smo se predali, ali mi smo umesto toga nastavili da se borimo još žešće. Osećanje je predivno. Imamo šansu da odbranimo titulu i sada je vreme za to.

(Izjave igrača, osim Vlade Divca, preuzete su sa veb sajta Sportska centrala)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST