Navigator >

Treća pomoć

Kako računari i internet utiču na vaše zdravlje? Verovatno loše, prvo je što će svako pomisliti ciljajući na bolesti kičme i očiju prozrokovane dugim sedenjem pred ekranom ili na otuđenost kao posledicu dugog surfovanja na mreži. Odgovor bi trebalo da bude sasvim suprotan, odnosno, računari povezani u mrežu, bio to internet ili nešto drugo, trebalo bi u najbližoj budućnosti da budu ključ kvalitetnijeg lečenja i prevencije bolesti. Lečenje na daljinu (ali ne na način kako to rade Džuna ili Alan Čumak) zove se telemedicina, sve je popularnije u medicinskom svetu i podrazumeva mogućnost da se lekari na različitim lokacijama konsultuju pri dijagnostifikovanju bolesti ili o metodu lečenja.

Internet, tačnije rečeno, brzi razvoj računarskih mreža poslednjh godina, otvorio je nove mogućnosti te se sada mnogo više razmišlja o centralizovanju baza podataka. U slučaju naše zemlje, o čemu je bilo reči na Majkrosoft sinergiji prošle nedelje, očekuje se prava revolucija kad su u pitanju zdravstveni kartoni i potom komunikacija između lekara i u zemlji i u inostranstvu.

Do sada su građani zdravstvene kartone imali u svom matičnom zdravstvenom centru i oni su predstavljali fasciklu u koju su slagani svi nalazi i terapije, naravno, pod uslovom da su uredno zavođene, da je građanin uredno prijavljivao i bolesti od kojih se lečio na drugim mestima te da se ništa nije zagubilo. Manjkavosti ovakvog sistema su ogromne pa se planira formiranje elektronskog kartona koji bi bio postavljen u centralnoj bazi podataka, a za identifikaciju bi služio matični broj. Budući da se radi o jedinstvenoj šifri za svakog građanina, ne može doći do zabune. Lekari bi bili autorizovani da unose nove podatke, gde god da se lečimo, a imali bi kompletan uvid i u sve ranije dijagnoze i terapije.

Drugi novitet je mogućnost da se pomoću interneta laboratorijski rezultati i snimci šalju na dodatnu analizu drugim lekarima u zemlji i inostranstvu, što svakako povećava kvalitet lečenja i smanjuje mogućnost da se napravi greška. Ovo je od naročitog značaja pri utvrđivanju retkih bolesti (ili neobičnih oblika poznatih bolesti), s kojima se lekar u nekom lokalnom dispanzeru nije sretao.

Poznato je da se ljudi pogođeni nekom bolešću organizuju u formalna ili neformalna udruženja ne bi li se međusobno pomagali i ohrabrivali. Novitet koji njima internet daje jeste da se takva udruženja formiraju na globalnom nivou, a pionirski poduhvat u tom pravcu je sajt www.thirdaid.com. Otvoren je u aprilu ove godine i omogućuje vam da se nakon besplatne registracije uključite u rad foruma vezanog za bolest koja tišti vas ili nekog vašeg. Ideju za sajt dobila je Engleskinja Sara Frost nakon neuobičajene povrede na skijanju. Lekari su je ubeđivali da je slučaj redak, ali nije jedinstven, i ona je krenula u potragu za sapatnicima na internetu. Iskustvo je bilo snažno i ubedljivo te je odlučila da ga omogući i drugima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST