Navigator >

Digitalni Kanjizares

Svetsko prvenstvo u fudbalu nije takmičenje na kome se mogu očekivati sportski rekordi, ali će ipak ostati upamćeno po pomeranju nekih granica. Za nas je interesantno to što je ovo sportski događaj s rekordnom posećenošću na internetu. Dosadašnji rekorder bila je Zimska olimpijada u Solt Lejk Sitiju s 350 miliona poseta (računaju se i oni koji sajt posete više puta), što je u slučaju aktuelnog svetskog prvenstva prevaziđeno već nakon prvih sedam dana. Rekord od čak 106 miliona posetilaca na dan ostvaren je 7. juna kada su igrale Engleska i Argentina.

Sportski događaji imaju rastuću posećenost već zbog činjenice da broj korisnika interneta u svetu konstantno raste. Međutim, pravi razlozi za toliku posećenost sajta fifaworldcup.com leži u terminu održavanja. Najveći broj zainteresovanih korisnika živi u Evropi, gde utakmice padaju u radno vreme, tako da u slučaju meča koji izaziva visoko interesovanje poput gore pomenutog, oni koji ne mogu da odu na dužu pauzu uzmu slobodan dan ili bar ukjuče televizor u kancelariji, povremeno "džirnu" na sajt ne bi li videli šta se na terenu događa.

Ovo je proizvelo i potpuno novu vrstu sportskog novinarstva, odnosno prenosa sportskih događaja, gde reporteri iz minuta u minut opisuju događaje na terenu. Stranica se osvežava na dva do pet minuta, tako da korisnik samo treba da je drži otvorenu i biće u toku s događajima na stadionu. Mora se priznati da je manje uzbudljivo od radio i TV prenosa, ali onima koji ne mogu to da prate preostaje da se uzdaju u nečiju sposobnost da plastično opiše nadigravanje i da se nadaju da taj brzo kuca. Zasad, web prenosi jedva da mogu dobiti prelaznu ocenu, ako izuzmemo činjenicu da nam daju važnu informaciju. Opisi događaja na terenu veoma su šturi, daju prilično škrtu sliku, a nema naznaka da bi se (i kako) išta moglo promeniti. S druge strane, obim posećenosti nameće razmišljanje na tu temu, pa je za očekivati da sportsko novinarstvo ubrzo dobije novu kategoriju – internet komentatora.

Na stranu internet, kompjuteri nikada nisu imali toliki upliv u fudbal, a dokle su stvari otišle svedoči podatak da je reprezentacija Republike Irske u pripremama za susret sa Španijom koristila softver Sportskoud, koji sa video snimka utakmice izdvaja interesantne poteze i omogućuje njihovu podrobnu analizu. Na primer, kako Italijani prave ofsajd zamke, a Nemci izvode slobodne udarce. Izgleda da je neko u irskom štabu izgubio disketu s podacima o španskom golmanu Kanjizaresu, tek Irci odoše kući s dosta materijala za dalju analizu i s jasnom poukom da kompjuter ipak ne može da šutira penale umesto njih.

Sličan softver iskorišćen je i za predviđanje novog svetskog prvaka, tako što je jedan superkompjuter (pre takmičenja) nahranjen svim mogućim informacijama o timovima, statistikama i podacima o povredama. Prema kompjuteru, u finalu će Brazil pobediti Italiju, dok je Engleska trebalo da ispadne u četvrtfinalu od Francuske. Hm...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST