Kori Udovički, novi ministar energetike i rudarstva u Vladi Srbije >

Lejdi u fotelji visokog napona

Diploma univerziteta Jejl i radna knjižica firme MMF kao ulaznica na srpsko tržište radne snage

"U kući još neraspakovana i tek pristigla iz Amerike, ali sva važna krenula sam sa Goranom (Novakovićem, ministrom energetike) da pregovaramo o platama s rudarima u Kolubari. Stignemo tamo, oko nas stotine nezadovoljnih i besnih ljudi, viču, prete, skroz neprijatna atmosfera. Goran kaže da će sve biti u redu, idemo na pregovore u neku limenu baraku, svi hoće da uđu, svi se nadvikuju nešto da kažu, u baraci-kontejneru nema vazduha, ali zato neprijatno miriše rakija. Oko nas je policija, valjda da nas štiti. Moram da priznam, veoma neprijatna situacija, mada se nisam uplašila. Tako je izgledalo moje vatreno krštenje u Srbiji. Bog te, pravo iz Međunarodnog monetarnog fonda u Kolubaru." Ovako je početkom marta dvojici prijatelja u jednom beogradskom kafiću opisala svoje novo iskustvo u Srbiji Kori Udovički.

Na pitanje šta konkretno radi u ekspertskom delu Vlade, Kori je odgovorila: "Zamislite, Boža mi je dao realni sektor." Od septembra 2001. godine, kada je došla u Beograd, do izbora za ministra energetike i rudarstva u Vladi Srbije Kori Udovički radila je kao specijalni savetnik ministra finansija i ekonomije za realni sektor. Na tom mestu bila je odgovorna za praćenje rada javnih preduzeća i za nacrt i sprovođenje Uredbe o visini zarada u javnim preduzećima. Od decembra 2001. postala je član Komisije za restrukturiranje javnih preduzeća Vlade Republike Srbije i tada postavlja projekat za restrukturiranje javnih preduzeća.

Pre poziva da se vrati u Beograd i uključi u ekspertski deo Vlade Srbije, Kori Udovički je (od 1993. do 2001. godine) radila u Međunarodnom monetarnom fondu. Fond je napustila sa pozicije glavnog ekonomiste za program sa Jugoslavijom (novembar 2000 – jun 2001). Kao glavni ekonomista za Jugoslaviju koordinirala je rad sektorskih ekonomista, uspostavljala je bazu podataka o realnoj ekonomiji i specijalizovala se za analizu problema elektroprivrede. Radila je i kao glavni ekonomista za program s Bosnom i Hercegovinom, gde se naročito bavila koordinacijom programa strukturne reforme. U ranim godinama u Međunarodnom monetarnom fondu radila je na problemima monetarnog sektora u Mozambiku i Zimbabveu.

U decembru 1999. godine Kori Udovički doktorirala je na univerzitetu Jejl sa tezom "Institucionalna decentralizacija i integracija tržišta: Jugoslavija, 1970–1987". Na istom univerzitetu magistrirala je septembra 1988. godine. Inače, u junu 1984. godine diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Kori Udovički rođena je 4. decembra 1961. u La Pazu, Boliviji. Jugoslovenski je državljanin. Udata je i ima troje dece. Govori tečno engleski i španski, portugalski koristi u verbalnoj komunikaciji a služi se francuskim.

Prva izjava za javnost Kori Udovički u svojstvu kandidata za ministra energetike bila je da struja ipak mora da poskupi 50 odsto, a da će kao ministar imati poseban prioritet – restrukturiranje Elektroprivrede Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST