Međuvreme

 

Faul

Istovremeno s početkom ovogodišnje upisne kampanje u srednje škole, Ministarstvo obrazovanja i sporta je u okviru svoje zvanične prezentacije na svetskoj kompjuterskoj mreži jedan odeljak posvetilo ovom ozbiljnom poslu. U njemu su se mogle naći zaista korisne informacije o sprovođenju upisa i ovogodišnjih upisnih kapaciteta svih srednjih škola, grafički ali ne i numerički statistički podaci o zbirnim uspesima učenika po svim geografskim odrednicama i osnovnim školama ponaosob, mnogi konkretni odgovori na pitanja zainteresovanih... Svaki učenik je, takođe, dobio svoj virtuelni lični "karton" koji sadrži ocene iz poslednja tri razreda, proseke ocena i "osvojene" bodove. S obzirom na to da su ovi podaci unošeni u kompjutere u vremenskoj stisci i da su zbog toga greške bile sasvim moguće, zamišljeno je da se informacija dobije na tehnološki napredan način, umesto gužvajući se ispred školske oglasne table. Pristup ličnom kartonu bio je, kao što je red kada su privatni podaci u pitanju, zaštićen šestocifrenom šifrom, poznatom samo onom na koga se odnosi. Bez vidljivog razloga, s objavljivanjem konačnih spiskova s rezultatima upisa šifra je zaobiđena i svi podaci o bilo kom učeniku, a ne samo oni koji su za upisno rangiranje potrebni, nečijom, u najmanju ruku omaškom, postali su opšte dostupni. Razumljiva je želja da se na sve načine pokaže da je s korupcijom i protekcijom u prosveti gotovo, ali mora se znati da se transparentnost završava tamo gde počinje privatnost. Ovo je, posle kontroverzne akcije "piškenjem protiv droge", drugi faul Ministarstva prosvete kad je reč o pravima deteta.

Struja

Smenom na čelu Ministarstva za energetiku i rudarstvo promenili su se i cena električne energije i tarifni sistem. Ukidanjem osporavane i s pljačkom poređene stavke u računu zvane "angažovana snaga", struja je poskupela najviše dosad beneficiranim "malim potrošačima", a najmanje "rasipnicima", u proseku pedeset odsto. Nova ministarka Kori Udovički izjavila je da posle ovog poskupljenja novo ne treba očekivati sledeću godinu dana, iako je struja još uvek najjeftinija "u okruženju". Promenom tarifnika mesečni obračun električne energije, pretpostavka je, biće mnogo razumljiviji potrošačima, kako premijeru tako i ostalim građanima Srbije, što se za prethodni nije moglo reći. Ipak, očekivanje da će račun biti prosto množenje utrošenih kilovat-časova s cenom u dve tarife, noćnoj i dnevnoj koje traju, kao u drugim zemljama, po dvanaest sati, sanak je pusti. Struja će i dalje biti, protivno svojoj prirodnoj bezbojnosti, trikolorna – zelena, plava i crvena i cena će joj zavisiti od boje. Noć će i dalje trajati osam sati a dan šesnaest, i pranje veša danju, kada je tom poslu inače vreme, biće kao i ranije četiri puta skuplje nego noću. Onima koji su ugradili automatske osigurače, popularno nazvane "limitatori", angažovana snaga obračunavaće se i dalje, ali će zato kilovat-čas plaćati dvadeset odsto manje. Ovom promenom načina obračunavanja uvedena je i jedna novina: "nula potrošnja" imaće svoju cenu jednaku za sve, "nadoknadu za održavanje priključka". Struja, međutim, još nije roba koja ima svoju cenu po jedinici mere, nezavisno od količine potrošenog i bez obzira na to koliko košta u "okruženju".

Yugo

Posle najavljene moguće godišnje proizvodnje 60.000 automobila "Jugo florida" za američko tržište, izvoz Zastavinih automobila je u porastu. Ove godine biće uvećan, kako je planirano, isporukom 550 vozila različitih tipova u Bosnu i Hercegovinu, ne samo za tržište Republike Srpske već i Federacije gde je, kažu, prisutno veliko interesovanje za sve modele, naročito zbog znatno niže cene "juga" od sarajevske "škoda felicije". Da je automobil ovog proizvođača konkurentan na domaćem tržištu, potvrdila je ovih dana Vlada Srbije kupovinom 25 vozila za svoje potrebe vrednih 6.116.555 dinara. Posao je, tvrde u Zastavi, dobijen na tenderu, suma u celosti isplaćena i automobili su u subotu isporučeni. I republički ministar finansija Božidar Đelić u toku iduće nedelje skoknuće do Kragujevca i preuzeti žuti "Jugo kabriolet" 1,3 CW pravljen specijalno za njega, dodatno opremljen vanserijskim volanom, papučicama, plastičnom prednjom maskom, radio-aparatom i četiri zvučnika. Automobil je naručio prošle jeseni, posle napete prezentacije rekonstrukcije posrnule fabrike i uspešnog ubeđivanja polovine zaposlenih da uzmu otpremninu i sami se pobrinu za svoju budućnost pokazujući tim gestom da rekonstruisana fabrika ima budućnost. Nije prošlo ni godinu dana, a automobil je, takoreći ručno, napravljen.

Ušteda

Kresanje vojnog budžeta i dugovi nagomilani prethodnih godina direktno se odražavaju na vojnički standard. Po rečima načelnika intendantske uprave general-majora Milana Jevtića, umesto dva nova kompleta uniformi vojnici junske klase "zadužili" su jedan novi i jedan korišćen. Kvalitet ishrane je, takođe, u padu a zbog dugovanja snabdevačima isporuke su smanjene za petinu pa je na vojničkoj trpezi manje svežeg voća i povrća, mesa i prerađevina od mesa. Ušteda na hrani se, između ostalog, ostvaruje tako što četvrtina vojnika vikend provodi kod kuće. Nedavno je premijer Srbije Zoran Đinđić najavio mogućnost da regruti "odsluže" vojni rok u kasarni najbližoj mestu stanovanja s obrazloženjem da će svako svoj kraj, ako zatreba, najbolje braniti. Na taj način se može ostvariti i dodatna ušteda: svaki dan, a ne samo vikendom, polovina vojnika mogla bi bar da večera kod kuće. Vajdica je i za budžet i za vojnike.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST