Meridijani

Seul: Oružani incidenti

Bilans bitke koja se odigrala prošle subote u Žutom moru između južnokorejskih i severnokorejskih pomorskih snaga je četiri mrtva i devetnaest nestalih južnokorejskih vojnika. Zvaničnici Južne Koreje tvrde da je najmanje 30 Severnokorejaca ubijeno tokom okršaja, što je najgori incident u protekle tri godine. Ove dve zemlje su praktično i danas u ratu jer je rat od 1950. do 1953. godine okončan potpisivanjem primirja, a ne mirovnim sporazumom. Dvadeset-minutna pomorska bitka odigrala se na granici uspostavljenoj po direktivi Ujedinjenih nacija koju Severnokorejci ne priznaju. Obe strane tvrde da su suprotne snage prve otvorile vatru, iako južnokorejske vojne snage tvrde da su emitovale radijsko upozorenje pre nego što su otvorile vatru u skladu sa sporazumom donetim u vreme predsednika Kim Da Džonga. Sadašnji ministar odbrane Kim Dong Šin predložio je prošlog ponedeljka promenu ovog pravila i dopuštanje južnokorejskim snagama mogućnost da prve otvore vatru. Južna Koreja i SAD složne su u tome da pojačaju vojnu prismotru Severne Koreje. Opozicione partije zahtevaju smenu ministra odbrane i reviziju postojeće strategije odbrane države. Predsednik Velike nacionalne partije i glavni opozicioni kandidat za predsednika Li Hoi Čang izjavio je da jedino jake kontramere mogu da zaustave severnokorejske provokacije. Strasti u Južnoj Koreji kulminirale su prošlog ponedeljka tokom sahrane četvorice poginulih dvadesetogodišnjih vojnika. U međuvremenu, 515 južnokorejskih turista posetilo je severnokorejske Kumgang planine, a Severna Koreja je čestitala Južnoj Koreji na uspešnoj organizaciji Svetskog prvenstva u fudbalu.

Tirana: Uhapšen princ

Albanska policija zaplenila je početkom nedelje oružje pronađeno u koferu Leke Zogua, sina bivšeg kralja Zogua. Leka Zogu vratio se prošlog petka u Albaniju nakon dugogodišnjeg izgnanstva, tek pošto je početkom ovog meseca amnestiran zbog učestvovanja u nemirima pre pet godina, u vreme održavanja referenduma o pitanju monarhije na kome se dve trećine građana izjasnilo protiv vraćanja monarhije. Branilac optuženog Leke tvrdi da 90 komada pronađenog oružja čine trofeji i pokloni, pošto je Leka navodno kolekcionar oružja. Policijska istraga je u toku, ali je sigurno da su inspektori pronašli nove tipove granata i nekoliko kalašnjikova među trofejnim predmetima. Takođe, zaplenjeni su i pištolji dva Lekina telohranitelja. "Albanska policija nije bila obaveštena o prenosu oružja, kako bi na vreme izdala posebne dozvole", izjavio je šef policije Bilbil Mema. Leka Zogu bi, ukoliko bude proglašen krivim, mogao da bude osuđen na kaznu od pet godina zatvora. Leka se zbog švercovanja oružja već našao na udaru zakona 1999. godine kada je policija, sumnjajući da ilegalno trguje oružjem s pojedincima iz Južnoafričke Republike, u njegovom stanu otkrila 70 komada automatskih pušaka i 14.000 šaržera municije. Njegov plan bio je da zajedno sa svojom majkom i sinom nastavi život u vili pored glavnih vladinih institucija. Leka je imao samo dve godine kada je 1939. godine za vreme italijanske invazije napustio zemlju i narednih 20 godina proveo u Južnoafričkoj Republici.

Zagreb: Ponos homoseksualizmom

Prošle subote je prvi put u Zagrebu održan gay pride festival, koji je uz jako policijsko obezbeđenje protekao samo uz verbalno vređanje homoseksualaca, jedan bačen suzavac među okupljene i prebijanje Marija Kovača, alternativnog pozorišnog reditelja, koji je trebalo da vodi program manifestacije. Nakon okončanja zvaničnog dela programa grupe mladih hrvatskih desničara počele su po gradu tražiti, a potom i prebijati homoseksualce i ostale pripadnike seksualnih manjina. Ceo skup obezbeđivale su interventne jedinice policije, koje su paviljon na Zrinjevcu okružile metalnim ogradama. U protestnoj povorci ulicama Zagreba, čime su seksualne manjine želele da ukažu na svoj diskriminatorski položaj, prisustvovali su i visoki poverenik UN-a za ljudska prava u Hrvatskoj Huan Pablo Ornandez i ministar unutrašnjih poslova Šime Lučin. Tokom šetnje pojedini građani su pljeskanjem odobravali zahteve seksualnih manjina, dok su pojedini desničari između ostalog skandirali "Idite u Srbiju!". Zbog remećenja javnog reda i mira policija je privela deset osoba, a 11 uglavnom pijanih protivnika parade privedeno je iz preventivnih razloga.

Bukurešt: Drakulin park

Rumunska vlada odustala je od kontroverznog plana da se park u znak sećanja na Drakulu izgradi u transilvanijskom gradu Šigišoara. Idejni tvorac projekta, čija je realizacija trebalo da počne ovog leta, je rumunski ministar turizma Matei Dan. Na prve najave o izgradnji "memorijalnog parka Drakula" reagovale su domaće i međunarodne ekološke grupe. Do dramatične odluke da se potraži nova, ekološki manje štetna lokacija za izgradnju parka, došlo je tek nakon više meseci lobiranja raznih zvaničnika, uključujući i angažovanje engleskog princa Čarlsa. Projekt je podrazumevao i izgradnju velikog zamka u srednjovekovnom gradu Šigišoaru. Ekolozi tvrde da bi izgradnjom ovog kompleksa bilo uništeno 120 hektara zemlje i sva okolna sela. Očekuje se da organizacija UNESCO pohvali odluku rumunskih vlasti da park presele na drugu ekološki "prijateljsku" lokaciju pored Bukurešta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST