Scena

 

Otkrivena piratska fabrika

Prošle sedmice beogradska policija otkrila je ilegalnu fabriku za proizvodnju piratskih muzičkih kompakt diskova koja se nalazila u iznajmljenom magacinskom prostoru preduzeća Jugoeksport na Zvezdari. U tri magacina, u koje je policija po nalogu istražnog sudije ušla, nalazili su se mašine za proizvodnju diskova sa dva mastersa koji služe kao matrice i 71 "glas masters" matrica za narezivanje diskova. Ove mašine su najveće za takvu proizvodnju u Evropi, a utvrđeno je da su u Jugoslaviju uvezene iz Bugarske, saopštili su nadležni. U ovoj akciji u iznajmljenim prostorijama koje je koristilo preduzeće General Disk Technology iz Beograda pronađena je i mašina za pravljenje ambalaže i omota, kao i interna evidencija koju je vodio šef proizvodnje, a pronađeno je i zaplenjeno i oko 750.000 piratskih kompakt diskova, uglavnom stranih izvođača. Nadležni su saopštili i da su se u postupak uvida u poslovanje navedenih preduzeća uključili i radnici Republičke uprave javnih prihoda i Odeljenja finansijske policije Centar Beograd koji su popisali zalihe sirovina i proizvoda. Policija i finansijska policija, uz pomoć Nacionalnog biroa Interpola za Jugoslaviju, nastavljaju istragu o ovom slučaju radi ispitivanja svih činjenica i privođenja vlasnika pred lice pravde.

M. R.

Festival klasike

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za kulturu Republike Srbije, od 14. do 27. jula 2002. godine u Vrnjačkoj Banji biće održan prvi po redu Međunarodni festival klasične muzike "Vrnjci", čiji je osnivač Skupština opštine Vrnjačka Banja. Cilj ovog festivala, po rečima organizatora, jeste da pomogne najbolje mlade muzičare, studente fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, Novog Sada i sa Cetinja, da im organizuje majstorske kurseve vrhunskih umetnika i pedagoga i obezbedi uslove za usavršavanje i nastupanje. Na ovogodišnjem festivalu "Vrnjci" majstorske kurseve flaute vodiće mr Ljubiša Jovanović, a violine mr Jasna Maksimović i čuveni gruzijski violinista Leonid Pesjahov, koncert-majstor Skopske filharmonije. Majstorske kurseve kamerne muzike vodiće mr Aleksandar Toškov, predsednik MD "Petar Toškov" i članovi Trija Toškov, jednog od najboljih kamernih ansambala Srbije.

A. B.

Nova srpska politička misao

Novi broj časopisa za političku teoriju i društvena istraživanja "Nova srpska politička misao" izlazi sa znatnim zakašnjenjem, ali to ne umanjuje njegovu aktuelnost u pogledu ovdašnje političke teorije i prakse. Temat nove sveske NSPM je pojam odgovornosti, u okviru kojeg su objavljeni tekstovi Ivana Vukovića, Vladimira V. Vodinelića, Ivana Jankovića i Borislava Ristića, te radove Lasla Sekelja, Ermoze Bahar, Danijela Goldhagena i Čarlsa I. Vebera. Pored toga, NSPM donosi i tekstove Mišela Fukoa o odnosu politike, društva i pojedinca, rad Fridrika Hajeka o političkoj filozofiji Dejvida Hjuma, kao i oglede Aleksandra Molnara, Marija Kopića i Dušana Pavlovića.

G. M.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST