Scena

 

Beogradska rerna

Kulturna scena Beograda odnedavno je obogaćena jednim novim prostorom, čiji je naziv Rerna. U pitanju je klub (smešten na adresi Rige od Fere 4) koji bi trebalo da doprinese razuđenosti ovdašnjeg kulturnog ambijenta, s obzirom da funkcioniše kroz delatnost grupe entuzijasta, a ne kao deo nekog institucionalnog mehanizma.

"Zbivanja u Rerni bi trebalo da poseduju kućevnu atmosferu" – kaže Snežana Skoko, jedan od organizatora programa ovog kluba. "To je mesto gde biste mogli da pročitate zanimljivu literaturu, okruženi radovima umetnika, sa kojima biste takođe mogli opušteno da razgovarate, ako vas to zanima". Pored kurseva čiji je cilj da upoznaju zainteresovane sa različitim umetničkim veštinama (ručna izrada tekstila, ručna štampa i izrada hartije, i slično), klub će svakog četvrtka priređivati susrete sa umetnicima, promocije i video projekcije. Tokom meseca avgusta u Rerni bi svoje radove trebalo da predstave Goran Stojčetović i Danijel Savović, a takođe je najavljena i projekcija filmova Miloša Tomića, izložba maski Saše Markovića i susret sa Danijelom Kovačom.

S. Rakezić

Strip na CD-u

Izdavačka kuća Paradigma iz Beograda nedavno je objavila prvo zvanično strip izdanje u našoj zemlji na CD formatu. Reč je o stripu DoživotniLoše društvo kultnog grčkog strip autora Arkasa. Arkas je u Grčkoj debitovao 1981. sa serijalom Pevac i napravio revoluciju u grčkom stripu, unoseći naročitu vrstu humora koji je okarakterisan kao filozofsko-ironičan. Doživotni je strip serijal koji je izlazio od 1988. do 1990. godine i ubrzo postigao kultni status. Sve peripetije stripa dešavaju se u zatvorskoj ćeliji u kojoj glavni junak serijala izdržava kaznu zatvora od 622. godine u društva debelog, ironičnog prijateljsko-eksploatatorski nastrojenog pacova. Arkas, što je samo pseudonim autora čiji je pravi identitet ostao nepoznat, objavio je četrdeset albuma i preveden je na mnoge jezike. Ovdašnja publika imala je priliku da prati Arkasovog Doživotnog na stranicama "Glasa javnosti", a ovo, multimedijalno izdanje prvo je kompletnije predstavljanje Arkasa kod nas.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST