Trajne afere >

Balkanske ptice dva

Petoro italijanskih lovaca, naoružanih poluautomatskim puškama tipa bereta MC, ostalo je ukopano kada je ispred njih iz mraka iskočila interventna brigada SUP-a Bela Crkva. Italijanski lovci uhvaćeni su u krivolovu na lokalitetu Labudovog okna u Deliblatskoj peščari – na granici zone zaštite u kojoj je zabranjen lov

Četvoro studenata, članova organizacije ORCA, krajem avgusta otputovali su u Banatsku Palanku, u lokalnu ekološku stanicu kako bi boravili na terenu u trenutku kada počinje lovna sezona. Prvog dana prošetali su obalom Dunava, ka delu Deliblatske peščare Labudovo okno i ispred ribočuvarske kuće zatekli mrežu "barakuda", dužine jednog kilometra, postavljenu u obliku slova U, nameštenu tako da tok reke navodi ribe u klopku. Iste večeri, studenti su brodićem obilazili lovišta, vodeći se isključivo zvukovima rafala. Na video snimku koji je napravila ORCA, Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, snimljeni su dokazi o lovu nedozvoljenim sredstvima. Korištena su gotovo sva zabranjena pomagala: vabilice (magnetofonske trake sa snimljenim ljubavnim zovom ptica), plastični modeli ptica, živi mamci, reflektori. Posebno usavršena tehnika krivolova je da se uhvaćenoj živoj patki na nogu zaveže mali teg, tako da jadna životinja može samo da se koprca na površini vode i priziva u pomoć druge ptice, koje lovci čekaju u zasedi i masovno ih ubijaju. Ujutro istog dana pronađena je ubijena i bela čaplja, o čemu ORCA takođe ima materijalne dokaze.

Sledećeg dana uveče utvrđeno je da se lovi na granici zone prve zaštite, gde je bilo kakav lov strogo zabranjen. Zatražena je asistencija lokalne policije, i komandir Nikola Popovac je poslao ekipu predvođenu vodnikom I klase Dejanom Matovićem. Italijani su uhvaćeni na delu i privedeni. Platili su kaznu za prekršaj, iako je po navodima očevidaca bilo elemenata za krivičnu odgovornost, potom su pokupili stvari, puške i municiju i kombijem otputovali za Italiju.

NEZAPAMĆEN EKOCID: "Prvi propust Šumskog gazdinstva Banat Pančevo, koje raspolaže Deliblatskom peščarom, jeste činjenica da nisu uklonjene čeke iz zona niti su jasno markirane granice između zona. Mreža koju smo pronašli zbog veličine nije mogla da se postavi preko noći. Iz nje smo izvukli 100 kilograma ribe, od koje je neka puštala mleč, gomilu rastinja, što govori da je mreža u zoni zabranjenog ribolova stajala nedeljema. To je neviđen ekocid sa nesagledivim posledicama. Kako smo nezvanično saznali, oko 80 odsto ribara nema dozvole za ribolov", kaže za "Vreme" Nikola Lalović, vođa ekipe ORCA. Osam dana nakon pronalaženja mreže, Zoran Nikolić, referent za ribarstvo u Srbija šumama organizovao je javno spaljivanje mreža, što upućeni smatraju licemernim, imajući u vidu da je njegov sin vlasnik otkupne stanice za ribu u Banatskoj Palanci i da ga pojedinci optužuju za manipulacije prilikom otkupa ribe.

Policija je privela italijanske lovce u stanicu milicije Bela Crkva, ali uviđaj nije napravljen odmah, što je nepoznatim licima omogućilo da sa jedne čeke uklone materijalne dokaze. Ipak, zbog prekratkog vremena dokazi sa druge čeke na kojoj su takođe boravili Italijani nisu u potpunosti uklonjeni. Šef odseka lovstva u Upravi za šume pri Ministarstvu za zaštitu prirodnih bogatstava i životne sredine Aleksandar Ćeranić kaže da je za takav prekršaj italijanskih lovaca predviđena krivična odgovornost. "Javni tužilac iz Bele Crkve pustio je italijanske lovce, pa vi vidite ko opet u sistemu koči. Uprava za šume je pokrenula osnivanje zelene inspekcije jer je evidentno da taj posao moraju da rade naoružani ljudi", dodaje Ćeranić.

KO DOVODI ITALIJANE: Ugovor koji su sklopili Šumsko gazdinstvo Banat i preduzeće Safari internacional iz Sremske Kamenice i kojim se ovom preduzeću daje "ekskluzivno pravo lova i ribolova na području Labudovog okna" u organizaciji ORCA smatraju protivzakonitim. "Riblji fond je strahovito ugrožen od sela Dubovca do Stare Palanke. Ako se riba ne mresti ovde – nestaće, a ekocid se sprovodi strujom i nedozvoljenim alatima (mreže sa sitnim okcem) zarad sitne lične koristi. Oko 300.000 ptica zimi nađe utočište u Deliblatskoj peščari među kojima su vrste crni ibis, barska koka i kormoran. Prvog dana ubijeno je 111 ptica, a jedan naš sugrađanin koji želi da svedoči video je ubijanje bele čaplje. Prošle godine nađeno je 200 mrtvih gusaka u zamrzivaču u Dubovcu, pronašli smo i devet ubijenih labudova, a do danas nisu poznati počinioci ovog krivičnog dela. U maju prošle godine, dok sam kao rukovodilac službe radio u Šumskom gazdinstvu Banat, imali smo oficira VJ, lovočuvar je naišao na sadašnjeg ministra poljoprivrede Dragana Veselinova, koji je bez prethodne najave došao u reprezentativni lov. Ja sam smenjen petnaest dana kasnije. Dva puta sam dotično lice zaticao u krivolovu. Tražim da se radi jedino po Zakonu i ukoliko ministar dokaže ko mu je izdao dozvolu i pokaže račun koliko je platio odstreljenu divljač, nameravam da se istog momenta izvinim", kaže magistar Jovan Brdarević, samostalni referent za lovstvo i ribarstvo Šumskog gazdinstva Banat Pančevo. Ministar Veselinov je već odavno ovakve napade okarakterisao kao klevetu, pa je protiv Brdarevića podneo krivičnu prijavu, ali se na poslednjem ročištu nije pojavio. Deliblatska peščara, koja je od januara ove godine proglašena za specijalan rezervat prirode, jedinstven je ekosistem u Evropi, koji su još davno inženjeri Marije Terezije pošumili i tako sprečili da ceo Banat postane velika pustinja. Proteklih dana ubijena su i priplodna grla jelena i divljih svinja – konkretno, ubijen je vepar za kojeg je svojevremeno plaćeno 2500 eura. Od afere Balkanske ptice, kada je u Italiji uhapšeno više osoba, o čemu je "Vreme" u nekoliko navrata pisalo, u Srbiji još zbog krivolova niko nije odgovarao pred zakonom. Kao da lovištima treba više studenata nego nadležnih inspekcija.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST