Meridijani

Linguaglosa: Probuđeni vulkan

Nakon erupcije vulkana na planini Etna, dve reke lave počele su da se slivaju ka obližnjem sicilijanskom gradiću Linguaglosa, pa su snage za hitna dejstva krenule da kopaju veliki kanal kojim bi promenili njihov tok. Predsednik regije Nelo Musumeći izjavio je da nema opasnosti za stanovnike obližnjih naselja i mesta, ali turizam već zapada u krizu. Obližnji aerodrom u gradu Katanija je dva dana zatvoren za saobraćaj. Lava je progutala nekoliko zgrada, uključujući i jedan restoran, te pokidala vodove električne energije. Škole su u Linguaglosi zatvorene, ali su crkve otvorene, pa vernici nekoliko puta dnevno odlaze na molitvu za spasenje od vulkanske erupcije. Protivpožarni avioni i helikopteri i dalje nadleću oblast kako bi sprečili širenje šumskih požara. Veliki talas lave, visok šest metara, teče sa severne strane vulkana, dok se ostala lava spušta s južne strane planine Etna. U Kataniji građani improvizuju štitnike od pepela koji počinje da prekriva grad. Gradske vlasti zabranile su saobraćaj motorima zbog izuzetno loše vidljivosti, a naređena je evakuacija pojedinih hotela. Najaktivniji evropski vulkan od nedelje izbacuje uvis magmu i do sto metara, što je spektakularan prizor. Ispod vulkana tlo podrhtava od 3,8 stepeni Rihterove skale. Vulkan Etna je u poslednjih 309 godina proizveo četiri velike erupcije. Poslednja se desila 1992. godine, a vulkan nije izbacivao utrobu zemlje od avgusta prošle godine, što je za naučnike bilo veoma indikativno, pa se ovakva eksplozija mogla predvideti.

Hjuston: Istina o Lajki

Pas Lajka, prvo živo biće sa Zemlje koje je novembra 1957. godine brodom Sputnjik 2 otišlo na kosmičko putovanje u jednom smeru, nije živelo ni blizu toliko dugo koliko su sovjetski naučnici tada saopštili svetu. Tadašnji ruski zvaničnici tvrdili su da je Lajka uginula bezbolno nedelju dana nakon lansiranja, ali novi podaci govore da je mučeno pseto umrlo od pregrevanja i panike samo nekoliko sati nakon početka misije. Nove činjenice izneo je na nedavno održanom Svetskom svemirskom kongresu u Hjustonu Dimitij Malašenkov iz Instituta za biološku problematiku iz Moskve. Poznati kosmički istoričar Sven Gran izjavio je medijima da su nove spektakularne informacije napokon rešile misteriju i nagađanja stara četrdeset godina. Svet je tada bio fasciniran lansiranjem Sputnjika 2, teškog 113 kilograma, koji je u svojoj unutrašnjosti nosio prvo živo biće ikada otisnuto u kosmos. Lajka je pre ulaska u istoriju čovečanstva bezbrižno lutala moskovskim ulicama, a zatim je umesto da bude ubijena u šinterskim kazamatima poslana na svemirsku obuku. Za ovu misiju sovjetskog kosmičkog programa trenirana su tri psa: Albina, Lajka i Muška. Tek nakon lansiranja broda sovjetski zvaničnici su izjavili da nije planirano vraćanje žive Lajke, što je naljutilo mnogobrojne posmatrače. Nedugo nakon lansiranja Sputnjika telemetar u brodu pokazivao je povećanje temperature u kabini, a nakon nekoliko sati Lajka više nije davala znake života. Svemirski mrtvački sanduk obleteo je Zemlju 2570 puta i pokazao da ljudi mogu uspešno boraviti u svemiru.

Pjongjang: Odbijen zahtev Japana

Prema navodima japanskih zvaničnika, Severna Koreja je prošlog utorka odbila da prekine da razvija svoj nuklearni program. Japanski zvaničnici, koji učestvuju u razgovorima o normalizaciji odnosa Japana i Severne Koreje izjavili su nakon prvog dela razgovora da "Severna Koreja uopšte ne prihvata japanske zahteve". Napredak nije ostvaren ni u pogledu rešavanja sudbine kidnapovanih Japanaca, mahom dece, koju su severnokorejski nacionalisti kidnapovali sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka za špijunske poslove. Tokom razgovora korejski zvaničnici žestoko su napali Ameriku, koju smatraju glavnim uzrokom problema. Amerika preko svojih saveznika u regionu želi da mirno razoruža Severnu Koreju, koja je prekršila sporazum o nuklearnom oružju iz 1994. godine.

Daka: Uhapšen pop pevač

Jedan od najpopularnijih bangladeških pevača Faruk Mahfuz Anam (40), poznatiji kao Džejms, uhapšen je po povratku iz Amerike na aerodromu u Daki. Prijavu protiv njega podneli su roditelji njegove neveste, koji su rekli da je njihovo dete Benazir Sazad (18) još uvek maloletno. Roditelji tvrde da je ona u trenutku ženidbe imala manje od 18 godina, te da je Faruk namerno odveo u SAD kako bi se tamo venčali. Međutim, lokalni mediji tvrde da je ona već napunila osamnaest godina prošlog meseca, kada je i održana svadba u Njujorku. Benazir je odbila zahtev da se vrati svojim roditeljima, pa je smeštena u "sklonište za žene". "Ja ga volim i znala sam sve o njegovom životu pre nego što sam se udala", izjavila je Benazir.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST