Jovica Žikić >

Generali su zabrljali

"Iračka afera"; "Vreme" br. 616

Čitajući najsvežije izdanje "Vremena" i vaš naslov "Iračka afera", nisam se mnogo iznenadio tim, nazovimo ga "skandalom", i posle svega što se dogodilo našoj zemlji i iskrenog verovanja da smo definitivno odgurnuli dogme prošlog vremena koje nam je toliko zla nanelo da je to normalnom ljudskom biću neshvatljivo.

Naime, kao što ovi događaji pokazuju, još jednom se potvrdila istina o šićardžijskom mentalitetu pojedinih short sighted", "veoma uspešnih poslovnih ljudi" gonjenih neobuzdanom patološkom željom za premoći, ubeđenih da su baš oni povezani i jedino u stanju da izmene sliku naše realnosti, pa makar to bilo i kroz očigledno kršenje sankcija, zakona i najzad ulaska u međunarodne kriminalne vode i pravljenja mnogo više štete nego koristi našem celom narodu. Zar to ne zvuči nisko i podlo, pre svega prema svome narodu koji to, posle svega, nije zaslužio, a naročito prema celokupnoj međunarodnoj zajednici?

Generali Čeković, a i neki tamo Đokić (nažalost, bio na visokom položaju), nisu ni svesni koliko su svojim neznanjem, prepotentnošću i laznom samouverenošću zabrljali i naneli ogromnu štetu našoj zemlji.

Zar su zbilja mislili da će od Iračana naplatiti ogromna decenijska dugovanja za sve što smo im pružili tehničkom i drugom pomoći? I da, kakve li ironije, čak ugovore i nove poslove s njima!!

Pa, to je takav nonsens u koji ne bi poverovao, a kamoli ga napravio ni neki drugorazredni (green chicken) švercer sa Zelenog venca!

Međutim, istorija je nepogrešiva, ali, nažalost, i nije baš uvek i po pravilu učiteljica života za one s pozamašnom količinom pohlepe, koji nastoje da flagrantno i bezobzirno krše osnovna pravila života, a posebno u međunarodnim relacijama, ne vodeći računa niti misleći na posledice svega onoga što sledi iz toga.

Naravno, ako bi ih pitali da li znaju nešto o tome, dobićete sigurno negativan odgovor. I ne samo ta dvojica "perspektivaca" iz bivšeg Miloševićevog lanca nepotizma i korupcije... Ko može i kada da stane na put takvima od "genijalnih ideja"?

Nije samo jasno kako će ovoga puta "naivni Amerikanci" da progutaju ovaj međunarodni blam, a naročito da li će po naš narod sve to dobro proći.

Iskreno verujem da će i ovoga puta Srbija i Jugoslavija smoći snage da se oslobode prirepaka iz prošlosti i svega što našoj zemlji koči nesmetan razvoj i ulazak u demokratski proces naroda sveta.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST