Uvod u Politički program stranke G17 PLUS

 

Misija. Osnovni cilj G17 PLUS je stvaranje ekonomski jake i demokratski stabilne Srbije koja će postati lider na Balkanu, spremna da prihvati evropske standarde i sposobna da očuva i zaštiti sve najbolje iz sopstvene tradicije i kulture.

Raskid s prošlošću. Političke promene od 5. oktobra 2000. godine nisu dovele do željenih korenitih reformi društvenog i ekonomskog sistema. Iako je ostvaren zavidan stepen građanskih sloboda, popravljena međunarodna pozicija Srbije i započete brze ekonomske reforme, zemlja se nalazi na raskrsnici – kojim putem da ide dalje. Nije obezbeđena politička podrška za nastavak ekonomskih reformi, a u mnogim drugim segmentima društva suštinski nisu učinjeni reformski pomaci. Mnoge stare institucije su ostale netaknute, nisu doneti neki važni sistemski zakoni, uključujući novi ustav, korupcija na svim nivoima i dalje buja, malo je osuđenih za zloupotrebe u prethodnom periodu, sudovi su zastrašujuće neefikasni, a rad policije u ključnim segmentima je potpuno blokiran. Pravna država kao pretpostavka za tržišne reforme slabo funkcioniše. Zakoni se često krše bez ozbijnih sankcija, što dovodi do odsustva elementarne pravde i urušavanja sistema moralnih vrednosti. Kolaps pravosuđa i razgranata birokratija ograničavaju ekonomske slobode, unose nesigurnost potencijalnim investitorima i sprečavaju razmah privatne inicijative. Sve to govori da naša zemlja još uvek nije raskinula s nasleđem prošlosti.

Novi put. G17 PLUS je bio nevladina organizacija s jasnim političkim ciljevima: Za ekonomske reforme, bolji život i ulazak u Evropu potrebni su demokratija i pravna država. To je uslov svih uslova. Zato je G17 PLUS podržao opozicione snage da izvrše demokratsku revoluciju u oktobru 2000. godine. Od tada do danas mnoge su se stvari promenile nabolje, a neke suštinske, međutim, nisu. Demokratski oktobarski korpus je podeljen na dva nepomirljiva bloka, koji od svojih parcijalnih političkih interesa više ne vide interes zemlje. G17 PLUS više ne može nemo da posmatra trule političke kompromise na štetu građana Srbije i razne međusobne ucene političkih aktera radi sticanja sitnih stranačkih ili ličnih koristi. G17 PLUS namerava da preuzme mnogo veću odgovornost za stanje u Srbiji, da dovede do kraja započete reforme i u celini promeni sistem. Srbijom moraju upravljati sposobni, pošteni, nekompromitovani i odgovorni ljudi, a G17 PLUS će učiniti sve da ih svojim programom i praktičnim delovanjem objedini i privuče u svoje redove.

Politička podrška za sveobuhvatne ekonomske i institucionalne reforme. Članovi G17 PLUS su dali značajan doprinos sprovođenju korenitih ekonomskih reformi. U protekle dve godine naša zemlja je zabeležila najbrže promene u procesu tranzicije među svim zemljama Istočne Evrope. Ovaj trend je potrebno nastaviti jer se nalazimo tek na polovini puta. Od drugih smo očekivali da će u istoj meri pokrenuti institucionalne reforme, bez kojih nema održivog ekonomskog razvoja. Međutim, ta očekivanja su izneverena, što pred G17 PLUS postavlja zadatak da preuzme inicijativu i punu odgovornost za sveobuhvatno sprovođenje svih reformi, i ekonomskih i institucionalnih. S takvim promenama Srbija se približava ulasku u Evropsku uniju, a naši građani dobijaju realne izglede da rade i uživaju kao svi naši susedi i drugi Evropljani.

Tranzicija i socijalna solidarnost. Reforme su nužne, ali nemaju podjednak istovremeni uticaj na sve slojeve stanovništva ili na sve regione. Na početku su troškovi veći za neke, a pri kraju procesa tranzicije nastaju koristi za sve. Završetak tranzicije će doprineti rešavanju problema nezaposlenosti i podizanju životnog standarda. Do tada je neophodan nacionalni konsenzus o putevima tranzicije i jasan državni program socijalne zaštite siromašnih slojeva stanovništva.

Efikasna pravna država. U osnovi pravne države leži poštovanje ustava i zakona. Time se uvode isti principi za sve, a građani postaju jednaki pred zakonom nezavisno od političkih ubeđenja i svoje nacionalne, verske ili rasne pripadnosti. No, jednak tretman svih ne donosi pravdu onima koji nisu imali iste mogućnosti i šanse da uspeju u životu. Država o njima mora da vodi računa i da im omogući život dostojan današnjem trenutku. Ali iznad svega pravna pravila moraju da omoguće institucijama da efikasno funkcionišu u interesu građana. Zato donošenje novog ustava i pratećih sistemskih zakona mora da se zasniva na modernim pravilima i standardima koji važe u Evropi. Samo tako je moguće stvoriti efikasne institucije i omogućiti blagostanje u društvu.

Očuvanje državnosti. Mesto Srbije jeste u Evropi. Nema sumnje da ćemo sveobuhvatnim reformama sistema stvoriti uslove za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Pitanje je samo da li će se to desiti pre ili kasnije. Mi nemamo vremena za čekanje jer smo mnogo toga izgubili i propustili u prethodnom periodu zbog lošeg i neodgovornog upravljanja zemljom. U međuvremenu moramo da očuvamo vlastitu državu i da je preuredimo kako bi efikasnije funkcionisala. Sva pitanja vezana za Crnu Goru, Kosovo i Metohiju, Vojvodinu ili regije moraju da se rešavaju u ovim okvirima, na demokratskim osnovama i s perspektivom ulaska u Evropsku uniju. Srbiju čuvamo i unapređujemo samo ako od nje napravimo modernu demokratsku državu koja radi u podjednakom interesu svih građana.

Lične slobode i prava. G17 PLUS se zalaže za otvoreno društvo zasnovano na demokratiji, privatnoj svojini i tržišnoj ekonomiji, u kome slobodni pojedinci i njihova individualna prava predstavljaju temelj sveukupne društvene organizacije. Uloga države nije da upravlja ljudima, nego da posluži kao društveni servis, da deluje kao kreator i garant ambijenta u kome će prava pojedinaca biti maksimalno afirmisana i zaštićena. Nije funkcija države da neposredno brine o dobrobiti pojedinaca, da bude odgovorna za obezbeđenje nekog njihovog unapred utvrđenog nivoa potrošnje i dohotka ili čak da brine o njihovoj ličnoj sreći. Naprotiv, pravo je pojedinca, a i njegovo životno poslanje, da sam brine o svom blagostanju i sreći, a zadatak je države da mu stvori uslove u kojima će to moći da ostvari na produktivan, moralno utemeljen i dostojanstven način. Zbog toga će G17 PLUS u svom radu insistirati na širenju područja ličnih sloboda, ali i područja lične odgovornosti.

Podela vlasti i odgovornost svih institucija. Novi ustav mora da omogući striktnu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Svaka vlast, istovremeno, mora da bude odgovorna za poslove koje obavlja. Bitni su rezultati, a ne političke namere. U tim okvirima G17 PLUS očekuje od vlade da bude odgovorna i efikasna, od parlamenta da izražava volju birača, kontroliše vladu i podstiče institucionalne i ekonomske reforme, od sudstva da bude nezavisno i nekorumpirano. Zakonito i efikasno funkcionisanje pravosuđa bitan je preduslov ne samo ostvarivanja ekonomskih i, uopšte, društvenih reformi, nego i celokupnog sistema odgovornosti u društvu.

Aktivna spoljna politika. U domenu spoljne politike mora da se usvoji jasna i dugoročna strategija, bez obzira na oblik odnosa Srbije i Crne Gore. Zato je potrebno da se donese državni program koji bi jasno definisao korake, proceduru i brzinu približavanja Srbije Evropskoj uniji i evro-atlantskim bezbednosnim i drugim integracijama, a kao krajnji cilj postavio potpunu integraciju u postojeće globalne strukture. Aktivnija uloga u svim oblicima regionalnih inicijativa, programa i projekata je neophodna, baš kao i predlaganje novih, efikasnijih formi saradnje i povezivanja u jugoistočnoj Evropi. Ostvarenje ovih prioriteta nije moguće bez temeljne reorganizacije diplomatskog aparata.

Eksperti kao političari. Eksperti iz G17 PLUS su osnivači nove partije, ali to ne znači da je ona zatvorena za nove članove. Naprotiv, svi oni koji podržavaju ovaj program, svi koji su pošteni, nekompromitovani i odgovorni pozvani su da nam se pridruže. Osnovne odlike aktivnosti G17 PLUS su timski rad, individualna inicijativa i saradnja. Posla ima na pretek i ima mesta za sve koji hoće da rade u interesu građana Srbije.

Politička saradnja. G17 PLUS je stranka koja će delovati samostalno, ali je otvorena za saradnju i s drugim političkim partijama i organizacijama kojima je u interesu izgradnja moderne i demokratske Srbije, sposobne da se u relativno kratkom roku priključi Evropskoj uniji.

Eksperti kao političari. Eksperti iz G17 PLUS su osnivači nove partije, ali to ne znači da je ona zatvorena za nove članove. Naprotiv, svi oni koji podržavaju ovaj program, svi koji su pošteni, nekompromitovani i odgovorni pozvani su da nam se pridruže. Osnovne odlike aktivnosti G17 PLUS su timski rad, individualna inicijativa i saradnja. Posla ima na pretek i ima mesta za sve koji hoće da rade u interesu građana Srbije.

Politička saradnja. G17 PLUS je stranka koja će delovati samostalno, ali je otvorena za saradnju i s drugim političkim partijama i organizacijama kojima je u interesu izgradnja moderne i demokratske Srbije, sposobne da se u relativno kratkom roku priključi Evropskoj uniji.


 

Programska načela

G17 PLUS je politička stranka čija su osnovna programska načela:

* poštovanje sloboda i prava svih građana, nezavisno od njihove nacionalne, verske, socijalne i političke pripadnosti;

* stvaranje otvorenog društva zasnovanog na demokratiji, privatnoj svojini i tržišnoj privredi, u kome će slobodni pojedinci i njihova individualna prava biti temelj sveukupne društvene organizacije;

* uspostavljanje vladavine prava koje sve građane stvarno izjednačava pred zakonom i omogućava beskompromisnu borbu protiv korupcije;

* donošenje novog ustava i sistemskih zakona na principima najviših evropskih standarda, podele vlasti, decentralizacije i uvažavanja regionalnih specifičnosti;

* jačanje institucija i sprečavanje samovolje pojedinaca, uz lustraciju u svim slučajevima gde je stari kadar nepremostiva prepreka za formiranje novih institucija, posebno u sudstvu, policiji i državnoj upravi;

* razvoj nacionalne privrede zasnovan na: stabilnom dinaru i niskoj inflaciji; stimulativnim porezima i odgovornim javnim finansijama; snažnom bankarskom sistemu i jakom privatnom sektoru; slobodnoj konkurenciji bez monopola, uz ograničenu državnu intervenciju radi otklanjanja defekata tržišta i ostvarivanja bržeg privrednog rasta; modernizaciji celokupne putne, komunalne i telekomunikacione infrastrukture; revitalizaciji poljoprivrede i uvođenju stabilnog sistema garantovanih cena koji omogućava veću sigurnost seljacima;

* sistemsko jačanje domaćih preduzetnika, pružanje jednakih šansi domaćim i stranim investitorima, posebno vodeći računa o zaštiti nacionalnih interesa u procesu privatizacije;

* uklanjanje svih administrativnih prepreka za investiranje i stvaranje moderne državne uprave koja efikasno služi građanima i preduzetnicima;

* kreiranje uslova za otvaranje novih radnih mesta i obezbeđivanje posla za sve one koji znaju i hoće da rade;

* uspostavljanje socijalnog dogovora između sindikata, vlade i poslodavaca, koji garantuje sigurnost svim radnicima;

* borba protiv siromaštva i stvaranje adekvatnog sistema socijalne zaštite;

* reforma sistema penzionog osiguranja koja bi građanima omogućila da očekuju bezbednu i spokojnu starost;

* saradnja sa svim državama u regionu, stvaranje zone političke sigurnosti i slobodne trgovine na Balkanu, s krajnjim ciljem ulaska u Evropsku uniju;

* sprovođenje denacionacionalizacije vraćanjem oduzete imovine ili pravednom kompenzacijom bivšim vlasnicima;

* stvaranje policije koja je sposobna i motivisana za efikasnu borbu protiv kriminala i modernizacija vojske kao garanta očuvanja mira i suverenosti zemlje, uz izgradnju nove vojne doktrine koja omogućava uključivanje u program Partnerstvo za mir;

* decentralizacija vlasti i uspostavljanje načela subsidijarnosti koje omogućava punu regionalnu samoupravu, a lokalnim zajednicama omogućava veći stepen raspolaganja budžetskim sredstvima koja se ubiru na njihovoj teritoriji;

* radikalno popravljanje stanja u zdravstvu, uz obezbeđivanje jednake osnovne zdravstvene zaštite za sve građane, bez obzira na njihov materijalni položaj;

* modernizacija obrazovnog sistema i uvođenje savremenih nastavnih programa u školama i na univerzitetu;

* stimulisanje naučnog razvoja, uz oslonac na primenjena istraživanja;

* jačanje nacionalne kulture uz očuvanje sopstvene tradicije;

* stalne i definisane veze s dijasporom;

* sistemska briga o sportu i rekreaciji građana;

* istrajna borba za zaštitu životne sredine.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST