Scena

 

Ptice u Africi

U Muzeju afričke umetnosti 23. decembra otvorena je izložba "Motiv ptice u umetnosti Afrike" koja prvi put na sveobuhvatan način obrađuje jedan od ključnih zoomorfnih motiva u tradicionalnoj umetnosti ovog kontinenta – različitim vrstama ptica, koje se prepoznaju na umetničkim predmetima, pridaju se različite mitske osobine. Ptice su simbol života, zajedništva, medijator između živih i mrtvih, simbol plodnosti, muške potencije, roditeljske ljubavi, društvenog statusa.

Izloženi radovi potiču iz zemalja zapadne i centralne Afrike, naroda Dogon, Bambara, Bobo, Mosi i drugih. Izložbu prati obiman katalog koji sa tri različita aspekta obrađuje ovu temu. Autori izložbe i tekstova u katalogu su istoričar umetnosti Nataša Njegovanović-Risić, Aleksandra Prodanović-Bojović antropolog, i likovna umetnica Ana Garić.

Prodajna izložba

U ponedeljak 23. decembra otvorena je velika novogodišnja prodajna izložba u beogradskim galerijama Zvono, Remont i Grafički kolektiv sa radovima tridesetak autora koji svojim delima i aktivnošću čine sam vrh aktuelne umetnosti u Beogradu. Cilj izložbe je pokretanje pitanja tržišta savremenih umetničkih radova koje se trenutno, ako i postoji, nalazi u haotičnom stanju. Do sada su se retki kupci dela savremene umetnosti odlučivali uglavnom za kupovinu u ateljeima bez pripadajućih poreza i doprinosa, koji uvećavaju cenu za preko 50 odsto. Ova izložba je pokušaj da se taj običaj promeni i da se galerije motivišu da savremenu umetnost uvrste u svoju redovnu ponudu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST