Ivan Janković >

Žene još ne mogu

"Mogu i žene"; "Vreme" br. 630

U tekstu "Mogu i žene" ("Vreme" br. 630) kaže se da je Evropski parlament ukinuo zabranu ženama da posećuju "planinu Atos u Grčkoj" i da će žene već za "neki dan" moći da se kreću po Svetoj gori. Ova vest nije tačna, pa je treba demantovati, kako se ne bi dogodilo da se neka vaša čitateljka tamo zaputi uzalud.

Evropski parlament nije nadležan da uvodi ili ukida propise o pristupu Svetoj gori i kretanju po njoj. Sveta gora se od 1912. godine nalazi pod suverenitetom Grčke, a takvo faktičko stanje je pravno priznato ugovorima sklopljenim u Nuiju (1919), Sevru (1920) i Ženevi (1923). U okviru tog suvereniteta ona uživa autonomiju na osnovu čl. 105 Ustava Grčke. Svetom gorom upravljaju kaluđeri – predstavnici njenih dvadeset manastira, na osnovu Povelje koju su doneli uz saglasnost predstavnika grčke države, a koju su ratifikovali Parlament Grčke i vaseljenski patrijarh. Povelja reguliše način života na Svetoj gori, uključujući zabranu pristupa ženama. Duhovni nadzor nad primenom Povelje obavlja vaseljenski patrijarh, a administrativni – država Grčka.

Kada je Grčka pristupila Evropskoj zajednici 1981. godine, u Zajedničkoj deklaraciji uz Konačni akt o pristupanju priznat je specijalni status Svete gore u skladu sa grčkim ustavom, a Evropska zajednica se obavezala da taj status uzme u obzir prilikom izrade i primene evropskih pravnih propisa. Pored toga, Amsterdamskim ugovorom od 1997, Evropska unija se obavezala da će poštovati status koji verske zajednice uživaju po nacionalnim zakonima država članica.

Evropski parlament je 15. januara usvojio Rezoluciju o stanju osnovnih prava u Evropskoj uniji, i o tome je reč u tekstu "Mogu i žene". Međutim, Rezolucijom se traži ukidanje zabrane ženama da dolaze na Svetu goru, a ne ukida se ta zabrana. Nije isključeno da će ženama nekada biti omogućen pristup Svetoj gori, ali je izvesno da se to neće zbiti kroz nekoliko dana, kako se to pretpostavlja u vašem listu. Za takvu promenu bilo bi nužno nekoliko godina, ako ne i nekoliko decenija.

Uzgred, nije tačno ni da je "Evropski parlament sagledao da se ova zabrana suprotstavlja i suštini hrišćanske vere", kako to piše u vašem listu. On to nije ni pokušao jer za takvo tek "sagledavanje" nijedan parlament, pa ni Evropski, nije nadležan, ali ni opremljen.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST