Scena

 

Prilozi istoriji odsečenih glava

Na Dan opštine Valjevo 20. marta, a povodom nedavno obeležene Seče knezova 4. februara, u Modernoj galeriji Valjevo je otvorena izložba "Prilog istoriji odsečenih glava". Po ideji Ljube Popovića dvanaest slikara je, na formatu metar sa metar, prihvatilo da se izrazi na zadatu temu. Slike su priložili uglavnom slikari fantastike koji su ranije imali izložbe i ovoj galeriji: Siniša Vuković, Vladimir Dunjić, Mihailo Đoković Tikalo, Olja Ivanjicki, Ljubodrag Jale Janković, Ljubica Mrkalj, Ljuba Popović, Radomir Reljić, Žarko Stefančić, Milan Tucović i Miloš Šobajić, dok je jedino slika Dade Đurića iz ranijeg perioda. Tekst za, uobičajeno, reprezentativan katalog napisao je Nikola Milošević, a izložbu, baš besedom, otvorio Radovan Beli Marković.

Na Dan opštine bilo još priloga: u podrumu Muselimovog konaka, gde su knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin bili utamničeni pre pogubljenja, otvorena stalna muzejska postavka sa figurama knezova. Na taj svečan čin, u pratnji svojih partijskih kamarada, svečano stig’o ministar kulture što se zove Dragan Kojadinović. Prvo se rek’o pomoćnik ministra, koji to beše i kod Lečića, Jovan Despotović, da je postavka multimedijalna; pa se izjavio direktor muzeja, plus poslanik G 17 plus Vladimir Krivošejev, istorijskom besedom, da je nakon seče knezova Srbiji svanulo sunce slobode; da bi ministar državnički poručio da je teško bilo šta reći kad padaju srpske glave na Kosovu.

Kad se tako rek’o ministar kulture nastavio državnički, sa svojima otiš’o u prostorije Opštinskog odbora SPO-a i održ’o konferenciju za štampu, na kojoj je utvrdio da uopšte nije dočekan od demokratskog predsednika Valjeva Tomislava Milanovića, te da je Tijanić pravo rešenje za izvršenje.

D. Todorović

Koncerti

Dva "gitarska" koncerta vredna pažnje stižu sledeće nedelje u Beograd: 30. 3. u Domu omladine nastupaju Willard Grant Conspiracy iz Bostona, sastav koji pleni pažnju svih ljubitelja "americane" već nekoliko godina, kao najtalentovaniji podmladak ove struje. Osim što je njihov novi album Regard The End prestižni magazin "Ankat" smestio na mesto broj 4. najboljih izdanja za 2003, ono donosi produbljivanje njihovih jedinstvenih gotik-folk priča u pravcu starinskog, čistijeg folka i novu radost za fanove The Walkaboutsa, čiji lider Chris Eckman potpisuje produkciju. Poslednjeg dana marta u SKC-u sviraju black hard rock zvezde, Living Colour, jedini istinski nastavljači tradicije crnog rock zvuka od Jimi Hendrixa, preko Sly Stonea do Public Enemy. U istoriju rokenrola ušli su briljantnim debi albumom Vivid 1988, nakon čega je usledio poziv na tadašnju američku turneju Rolling Stonesa. Učesnici su i prve Loolapalooz turneje 1991, na kojoj su učvrstili reputaciju grupe kao sjajne koncertne pojave – ono što su Vernon Reid i drugovi znali da proizvedu na stejdžu predstavljalo je nesvakidašnji primer modernizovanog hard-rok zvuka, koji duguje sve bluzu, ali pozajmljuje mnogo i od budućnosti. Razlaz 1995. nije bio kraj njihovog muzičkog druženja – posle raznih solo projekata, Vernon Reid je 2001. ponovo sastavio Living Colour u originalnoj postavi. Album Colleidoscope kog upravo promovišu na svetskoj turneji predstavlja pravi povratak u formu jednog od najvažnijih crnih rok bendova svih vremena.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST