Milan Jovanović >

Ležerno i ovlaš

"Sva predsednikova pisma", "Demokrate i radikali"; "Vreme" br.716

Sa iznenađenjem i zabrinutošću, u vašem nedeljniku broj 716. od 23. septembra, a u tekstu naslovljenom "Sva predsednikova pisma" pročitao sam da, kako piše, "malo poznatu" NVO "Forum za bezbednost i demokratiju" svrstavate u tzv. nacionalistički tabor u Srbiji.

Ostaje, međutim, da se nagađa na osnovu kojih merila ste FBD tako "razvrstali".

Da li zato što je FBD malo poznata NVO?

Da li zato što je Predsednik FBD-a "penzionisani general" – pa je samim tim, po kriterijumima "Vremena", čini se, "logično", da ne kažem "nužno" da se bude nacionalist – ma-šta-to-značilo – a u "Vremenu" uvek sve najgore (uz to još i antireformski i antievropski)?

Ili je narečeno razvrstavanje učinjeno zato što je FBD zatražio da pismo Predsednika Srbije Predsedniku SAD bude objavljeno – javno (što je, opet, još manje razumljivo imajući u vidu demokratsku reputaciju vašeg nedeljnika)?

Bilo šta od navedenog, uzeto i posebno i zajedno, za takvu usputnu tvrdnju – da je FBD u nacionalističkom taboru – nije dovoljno, ali jeste površno, neutemeljeno i, izvinite – neučtivo; a uz sve razumevanje ovdašnjeg palanačko-politikantskog pojednostavljivanja i srbijanskih jednosmernosti, za sam FBD štetno, a za njegove članove i privatno može biti – nelagodno (što je najblaža reč).

Autor narečenog teksta u "Vremenu" br. 716, gospodin Anastasijević, svoju ležernost, uključujući, evidentno i profesionalnu, ispoljava i kada piše da je "pomalo čudno" što je FBD (a ne samo njegov Predsednik, kako opet piše Anastasijević) tražio javno objavljivanje pisma Predsednika Srbije, kad je ono već objavljeno u listu "Kurir".

Takvo pisanje bi se moglo shvatiti i zlonamernim, budući da je Saopštenje FBD-a povodom pisma Predsednika Srbije Predsedniku SAD upućeno – p r e izlaska "Kurira".

U istom broju "Vremena" gospodin Cerović u svojoj kolumni, ovlaš pominjući zbivanja oko pisma Predsednika Srbije Predsedniku Bušu, mada ne i FBD, ni malo ovlaš izvodi zloslutni zaključak kako iza svega stoje snage koje podržavaju one kojima se sudi za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ne bi bilo čudno, budući da živimo u Srbiji, da se neki inspirisani Cerovićem, a smeta im FBD i tog ne (do)sete...

U međuvremenu, smatrao bih korektnim kada bi objavljivanje ovog pisma ujedno smatrali i izvinjenjem zbog narečenog i "ničim izazvanog" svrstavanja FBD-a – osim ako je, po vama, za to dovoljan razlog što se u pravcu nekoga, ko slovi kao demokrata, ne gleda s idolopoklonstvom ili bezrezervnom podrškom.

Samo koju desetinu dana ranije zbog saopštenja FBD-a da nesaradnja sa Haškim sudom ugrožava bezbednost zemlje, FBD je bio meta onih istih među koje je "Vreme" u pomenutom broju svrstalo i FBD.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST