Meridijani

Beslan: Pomen žrtvama

U Severnoj Osetiji prošlog utorka završena je četrdesetodnevna žalost za poginulima u terorističkom napadu na školu u Beslanu. U napadu je poginulo 330 osoba, među kojima 172 dece. I dalje nije identifikovano 15 osoba. U glavnom hramu Vladikavkaza, crkvi Georgija Pobedonosca, služen je parastos žrtvama tragedije. Vladika Feofan pozvao je nakon molitve građane da sačuvaju spokojstvo. "Ništa neće zameniti bol i gubitak bliskih, ali se mora sačuvati hrabrost", poručio je vladika. Ima nagoveštaja da će Osetini, nakon 40-dnevne žalosti, početi osvetu Ingušima. Među teroristima je bilo i pripadnika tog naroda, a odnosi Osetina i Inguša uvek su bili napeti. Mnogi Osetini danas obećavaju da će samostalno krenuti u potragu za vinovnicima terorističkog napada. "Pitanje – kome se osvetiti, razmatraju u republici svi, bez izuzetka", pišu mediji i navode da Osetini ipak tvrde da neće početi pogrome i rasplamsavati nacionalnu mržnju. "Ja nisam divlja zver, kao što su oni koji su došli da ubijaju našu decu. Neću se svetiti porodicama ili narodima, naći ću one zbog kojih se sve to dogodilo. Ako ih ne kazni država, kazniću ih ja", rekao je jedan Osetin, koji je u terorističkom napadu izgubio celu porodicu. Parlament Igušetije danas je pozvao kolege iz Severne Osetije da ne dozvole destabilizaciju situacije na Severnom Kavkazu. "Neophodno je preduzeti sve moguće mere kako bi se isključilo prenošenje svih dejstava određenih prestupnika na nivo osetinsko-inguškog konflikta", navodi se u obraćanju.

Njujork: Preminuo supermen

Američki glumac Kristofer Riv, filmski Supermen koji je pre devet godina ostao paralizovan posle pada sa konja, umro je u prošlu nedelju u 52. godini. Riv je pao u komu prošle subote, posle srčanog napada u svojoj kući u Njujorku, izjavio je njegov biograf Vesli Kombs. Glumac je proteklih nedelja imao problema sa ranama od ležanja, koje su česte kod paralizovanih ljudi. Riv je slomio vrat u maju 1995. godine kada je pao sa konja tokom takmičenja u Kulpeperu, Virdžinija. Posle višemesečne terapije sve duže je mogao da diše bez respiratora. Okrenuo se režiji, a čak je i glumio u rimejku filma Alfreda Hičkoka Prozor u dvorište, za koji je i dobio nagradu Udruženja glumaca za najbolju ulogu u televizijskom filmu ili miniseriji. Riv je postao veliki borac za lečenje kičmene moždine i lobirao je u Kongresu za bolje osiguranje za slične povrede. "Holivud mora da učini više", rekao je on na ceremoniji dodele Oskara 1996. godine. "Nastavimo da činimo rizike. Bavimo se problemima. Na brojne načine filmska zajednica može da učini više nego drugi. Ne postoji izazov, umetnički ili neki drugi, s kojim ne možemo da se suočimo." Riv je 2000. godine uspeo da pomeri kažiprst, a posle specijalnih tretmana ojačao je ruke i noge.

Lančijano: Kongres Roma

Na Svetskom kongresu Roma, koji je u petak počeo u italijanskom gradu Lančijanu, za novog predsednika ove organizacije izabran je Stahiro Stankijevič iz Poljske. Tom kongresu ne prisustvuje dosadašnji predsednik organizacije, Emil Ščuka, saopštila je Informativna romska agencija. Ovo je šesti svetski kongres Roma, a prvi je bio održan 8. aprila 1971. godine u Londonu, kada je za predsednika ove organizacije izabran Slobodan Berberski Lala iz Jugoslavije. Pesma Đelem, đelem tada je proglašena za himnu Roma, a 8. april za Svetski dan Roma. Drugi kongres Roma održan je u Ženevi, treći u Getingenu, četvrti u Varšavi, a domaćin petog kongresa bio je Prag. Predsednici Svetske organizacije Roma bili su Sait Balić iz Niša, Rajko Đurić iz Beograda i Emil Ščuka iz Češke.

Kabul: Prvi izbori

Tri godine posle pada talibanskog režima, u Avganistanu su održani prvi predsednički izbori u istoriji te zemlje. Oko 5000 biračkih mesta otvoreno je prošle subote oko sedam sati po lokalnom vremenu. Za budućeg predsednika moći će da glasa oko 10,5 miliona birača i to do 16 sati. Priliku da glasaju imaće i oko 740.000 avganistanskih izbeglica u Pakistanu i između 400.000 i 600.000 Avganistanaca u Iranu. Avganistanski predsednik Hamid Karzai glasao je u Kabulu, nešto posle 10 sati. "Ovo je veliki dan za avganistanski narod koji će prvi put izabrati svog predsednika", rekao je Karzai novinarima posle glasanja. Upitan o ishodu izbora, Karzai je rekao da je "narod Avganistana pravi pobednik... identitet osobe koja će pobediti nije važan, ono što je važno jeste da Avganistan sam odlučuje o svojoj sudbini". Oko 60.000 pripadnika garde, policije i vojske obezbeđivalo je birališta, uz podršku 9000 pripadnika međunarodnih snaga i 18.000 vojnika koji su u Avganistanu od 2001. pod američkom komandom. Brojanje glasova posle predsedničkih izbora u Avganistanu nije počelo ni prošlog ponedeljka jer vlasti čekaju preporuke šta da rade sa nevažećim listićima, rekao je zvaničnik Zajedničkog izbornog tela. "Tražili smo da se odloži sortiranje, mešanje i brojanje glasova dok ne dobijemo savet stručnjaka o merama koje treba preduzeti u vezi sa određenim kutijama", rekao je potpredsednik tela Ar Rej Kenedi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST