Meridijani

Ramala: Reformista Abas pobedio

Mahmud Abas izabran je ubedljivom većinom glasova za predsednika države (62 odsto), dok je njegov protivkandidat Mustafa Barguti osvojiio 19,8 odsto glasova. Palestinski analitičari predviđaju da za vreme trajanja mandata novoizabranom predsedniku Palestine Mahmudu Abasu predstoji nastavak mirovnih pregovora sa Izraelom, ali i suočavanje sa moćnim naoružanim grupama, korupcijom i haosom koje je za sobom ostavio preminuli Jaser Arafat. S druge strane, izraelski premijer Arijel Šaron pozdravlja Abasovu pobedu, naglašavajući da će budno motriti na njegove napore da obuzda militantne grupe. Iako je većina militantnih grupa izrazila spremnost da pruži Abasu šansu, nisu sve grupe potpisale primirje sa Izraelom. Islamska militantna grupa Hamas, koja je pozivala na bojkot izbora, saopštila je da će sarađivati sa novoizabranim palestinskim liderom. Presednik Mahmud Abas dobio je veliku podršku međunarodne zajednice zbog svog reformskog kursa (najavio je reformu vlade i policijskih snaga) i stavova protiv nasilja. Većina Palestinaca mnogo očekuje od Abasa, u narodu poznatog kao Abu Mazen. "Abu Mazen je jedini čovek koji može da nam obezbedi mir, dobre poslove i sigurnost", izjavio je vlasnik jednog restorana iz Gaze. "Ovu pobedu posvećujem duši Jasera Arafata, našem narodu i našim precima", rekao je novi predsednik Palestine. Predsednik SAD Džordž Buš čestitao je Mahmudu Abasu na pobedi i pozvao ga da poseti Belu kuću, što predstavlja značajan gest s obzirom na to da Jaser Arafat nikad nije bio pozvao u takvu posetu.

Rim: Poslednji dim

Onima koji su se u Italiji uoči Božića zarekli da će u narednoj godini ostaviti duvan zakon olakšava muke tako što ih sprečava da podlegnu iskušenju na javnim mestima. Zabrana pušenja na javnim mestima u ovoj mediteranskoj zemlji počela je u ponedeljak 10. januara, tačno u podne, zapravo tog dana počeo je da se primenjuje jedan od najrigoroznijih evropskih zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Za razliku od nekih drugih evropskih zakona koji se odnose samo na određena javna mesta, duvanski dim u Italiji proteran je iz svih 240.000 barova i 2500 diskoteka, kockarnica, sportskih dvorana, restorana, tratorija, kafeterija, picerija, iz javnog prevoza, bioskopa, škola, bolnica... Pušenje kao takvo dozvoljeno je isključivo u privatnim prostorijama, napolju po čici zimi ili u barovima koji imaju specijalne prostorije za pušenje sa ventilacijom. Kako većina italijanskih barova nema takve getoe za pušače (samo u deset odsto ugostiteljskih objektata postoje zone za pušenje), usledila je žestoka reakcija vlasnika lokala na ovaj diskriminatorski zakon. Kafedžije su najavile da će zakon bojkotovati zato što, kako su saopštili, "ne žele da denunciraju klijente u lokalima", dok ministar zdravlja Đirolamo Sirkija smatra da se oni zapravo plaše da će izgubiti stalne goste i profit. Prema podacima ministarstva zdravlja, približno svaki treći Italijan puši (26 odsto), a ukoliko to učini na javnom mestu i bude uhvaćen, platiće kaznu od 25–30 evra. Kazne za vlasnike lokala koji ne žele da prijavljuju goste koji puše iznosi 220–2000 evra.

Fort Hud: Piramida za uspomenu

U američkoj državi Teksas u toku je suđenje vojniku Čarlsu Grejneru, koji je 7. novembra 2003. godine sa još trojicom vojnika iz iste jedinice i jednom ženom mučio iračke zatvorenike u zatvoru Abu Graib. Prema svedočenju Metjua Visdoma, očevica i stražara u tom zatvoru, optuženi Čarls Grejner udarao je iračke zatvorenike dok ih je primoravao da se skidaju goli i formiraju piramidu ispred objektiva fotoaparata. Fotografije piramide i vojnika objavljene su u svim svetskim medijima. Dok se sve to odvijalo, izjavio je prvi svedok optužbe, vođa akcije mučenja Grejner se "smejao i dobro zabavljao". Visdom je izjavio da su Grejner i društvo navaljivali da i on učestvuje u zlostavljanju zatvorenika, ali da je on to odbio rekavši da će ih prijaviti pretpostavljenom. "Bio sam veoma uznemiren i bilo mi je mučno." Drugi svedok Ivan Frederik, koji je prošle godine osuđen na osam godina zbog fizičkog zlostavljanja zatvorenika u Abu Graibu, izjavio je da je Grejner bio inicijator primoravanja zatvorenika na oralni seks i masturbaciju, što je, prema njegovim rečima, predstavljalo "poklon za rođendan njegovoj devojci Lindi Ingland", koja mu je nedavno u pritvoru rodila dete. Povodom piramide od golih ljudskih tela, advokat kaže: "Zar navijačice širom Amerike ne prave svakodnevno piramidu? To nije mučenje." Ukoliko desetočlano sudsko veće proglasi krivim Grejnera po svim tačkama optužnice, čeka ga 17 i po godina robije.

London: Al' se nekad kupovalo

Ekonomska udruženja u Velikoj Britaniji vode postbožićnu polemiku oko ukupne prodaje i potrošnje posle "najpotrošačkijeg" meseca u godini na ostrvu. I izgleda da su se Britanci ili umorili od trošenja para ili da imaju manjak para za trošenje. Naime, Britanski konzorcijum prodavaca saopštio je, pozivajući se na podatke iz izvešaja o prodaji iz decembra 2004. godine, da je ovo bio "najgori Božić u poslednjoj deceniji", što potvrđuju izjave prodavaca i trgovaca iz nekoliko radnji uključujući i "Mark & Spencer" i "House of Fraser". Zabrinuti konzorcijum potrošaca tvrdi da je jedino 1993. godine bila lošija situacija, dok nasuprot njima ekonomisti iz Udruženja britanskih industrijalaca kažu da je stopa prodaje od jula do decembra 2004. godine čak porasla! Ipak, Konzorcijum saopštava da su dani uoči Božića mnogo indikativniji i stoga preciznije oslikavaju stanje na tržištu prodaje, ali da je u prvoj nedelji januara došlo do malog skoka prodaje. Dok se ekonomisti bave procentima i detaljnim analizama upoređujući prodaje po mesecima i godinama, ekonomski novinari proglasili su ovaj praznik "najgorim Božićem u poslednjih sto godina".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST