Informativna služba Kompanije Mobtel >

Sud umesto čestitke

"Pakovanje Mobtela"; "Vreme" br. 729

Po ko zna koji put "dušebrižnici" u "Vremenu" preuzimaju ulogu i nadležnost državnih organa i vrše istražne radnje u vezi sa Mobtelom. Kada bi to radili samo kao novinari, a ne po političkom nalogu, onda bi se barem potrudili da znaju ime strane kompanije koja je većinski vlasnik Mobtela. Da raspolažu činjenicama, podacima i argumentima, barem onima sadržanim u nikada osporenim dokumentima sudskih i državnih organa. Da, kada pišu o "pakovanju Mobtela", moraju biti svesni sopstvene odgovornosti za iznošenje neistina kojima se nanosi šteta ugledu osnivača i doprinosi padu vrednosti Mobtela, pa tako i budućeg prihoda onih o čijem interesu "brine" ta redakcija.

Isključivo radi onih čitalaca "Vremena" koji se još nadaju istini i od ovog nedeljnika to i očekuju, navešćemo činjenice, za koje su bili uskraćeni.

Nakon deset godina od osnivanja Mobtela, manjinski vlasnik JP PTT i deo džavnih funkcionera su, doduše samo u javnim nastupima, počeli da osporavaju većinsko vlasništvo BK Trejda u Mobtelu. Iz navedenih razloga i u želji da se ovo pitanje reši tamo gde jedino može da se rešava, BK Trejd je pokrenuo postupak pred Međunarodnom arbitražom u Cirihu tražeći potvrdu 51odsto vlasništva. Izvori "Vremena" – "dostojni poverenja" zajedno sa autorom teksta verovatno imaju veliki problem sa zdravim razumom, jer ko bi sam pokrenuo postupak da dokaže većinsko vlasništvo a raspolaže dokazima za samo 33 odsto vlasničkih prava. Može i obratno. Zašto drugi osnivač koji je siguran da BK Trejd nema dokaze za 51 odsto, nije pokrenuo spor pred Međunarodnom arbitražom, nego na "svom terenu" gde su sigurniji pokušava preko raznih nenadležnih komisija i neformalnih grupa da stvori utisak o drugačijem stanju stvari.

Tajnost postupka pred Međunarodnom arbitražom sprečava nas da saopštimo preciznije detalje u vezi sa ovim sporom i da javnost u Srbiji sazna ko u daljem postupku treba da dokazuje svoje vlasništvo.

Što se isplate dividendi tiče, da je profesionalnog odnosa novinara – zatražio bi, a i dobio tačne informacije a one su Da je kao i u svim drugim preduzećima čija delatnost zahteva kontinuirano ulaganje u razvoj, jednoglasnim odlukama UO Mobtela (dakle i članova iz JP PTT-a) dobit reinvestirana. Zahvaljujući tome, a posebno rukovođenjem Mobtelom, ovo preduzeće je za deset godina postojanja, najmanje deset puta uvećalo vrednost Kompanije. Tako će drugi osnivač, država, za svoj udeo u slučaju prodaje, dobiti najmanje deset puta više nego što je uložio. Neka se "istraživački nastrojena" redakcija "Vremena potrudi" i sazna gde se to u Srbiji državni kapital tako oplodio. Neka "istraživački nastrojena" redakcija analizira šta je sve na isti način objavljivala u vezi s ishodom još jednog broja međunarodnih arbitraža u kojima je učestvovala ova država, a sada kada su stigli računi za plaćanje i drugačije presude od očekivanih, oni ćute.

Profesionalno novinarstvo podrazumeva i odgovornost, naročito onu za iznošenje neistina, tendencioznih i po zahtevima "slušalaca i čitalaca" poručenih (dez)informacija. Žao nam je što ćete umesto novogodišnje čestitke dobiti poziv za sud. To je prilika da pomognete državi na pravi način i dokažete svoje tvrdnje o tome ko je većinski vlasnik Mobtela.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST