In memoriam >

Miodrag Milić – Mića doktor

Pasionirani istraživač tamne strane istorije komunističkog režima u Srbiji i posebno njenog staljinskog aspekta, pisac filmskih scenarija, učesnik svih značajnijih javnih tribina, disident i koloritna javna ličnost Beograda. Čovek koji je mnogo znao, bio upućen i zato proganjan od komunista i nacionalista raznih provenijencija, bio je vrlo često, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, prvi izvor od kojeg su mladi nezadovoljnici mogli čuti neke strašne istorijske činjenice o progonima i zločinima staljinista nad autentičnim levim aktivistima ili onima koji su spoznali pravi karakter komunizma.

Ja sam tako prvi put od njega čuo o stradanju Živojina Pavlovića (ubijen 1941. u Užicu po Titovom naređenju), kao i za njegovu knjigu Bilans sovjetskog termidora koju je jedino još Mića doktor mogao nabaviti. Jer, Miodrag Milić je umeo da negde iskopa i knjige za koje se mislilo da su zauvek uništene. On je umeo da nađe i ostarele žive svedoke nekih značajnih događaja. Njemu su se ispovedali i, nekada veliki i nedodirljivi, komunistički rukovodioci koji bi, posle pada i par godina samotnog nošenja sa svojom savešću, iznenada otkrivali potrebu da nekome iznesu i svoje pamćenje i svoju potrebu za opravdanjem onoga što ih je mučilo u noćima nesanice. To bi, nekako uvek, bio Mića doktor koji bi ih pažljivo slušao u dugim šetnjama Beogradom, ne da bi im pomagao da sebi olakšaju, već da bi dopunio strašnu sliku velike komunističke, a kasnije i nacionalističke prevare i zločina nad idealima brojnih generacija mladih levičara i naroda Srbije i Crne Gore, a donekle i drugih južnoslovenskih naroda.

Miodrag Milić je bio jedan od Beogradske Šestorice disidenata kojima je 1984. (baš prikladno) suđeno zbog učešća u mreži diskusionih grupa koje su se nazivale Slobodni univerzitet gde je Mića doktor (često u svom stanu u Dalmatinskoj) predavao istoriju komunističkog beščaća i zločina.

Zbog toga je od sudije Zorana Stojkovića bio osuđen na dve godine zatvora (kasnije smanjeno na jednu), dok sam ja dobio samo uslovnu kaznu. Kada je Mića doktor izdržao kaznu, vratio se svojim uobičajenim istraživanjima i društvenom životu, a onda uključio u obnovu demokratije u Srbiji preko UJDI-ja, Građanskog saveza, Demokratske stranke i na svim drugim mestima gde se moglo.

To je bio Mića doktor, pasionirani istraživač istorije, pisac, poznavalac i iznad svega pouzdan prijatelj i dobar drug.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST