Meridijani

Peking: "Antiseparatistički" zakon

Kineski parlament usvojio je u ponedeljak Zakon kojim se dozvoljava upotreba oružane sile u slučaju da Tajvan proglasi nezavisnost. Prema Zakonu, sila se predviđa kao poslednje sredstvo, ukoliko dođe do secesije Tajvana i ako sve mogućnosti za mirno ujedinjenje sa maticom budu iscrpljene. Prema ocenama analitičara, Zakon je donet da bi, između ostalog, ograničio opcije tajvanskog predsednika Čena Suibjana, koji je prosecesionistički nastrojen. Kada je prošle godine osvojio drugi mandat na predsedničkim izborima na Tajvanu, Čen Suibjan je najavio mogućnost promene Ustava, što je Kina videla kao korak ka nezavisnosti. Kako je donošenje Zakona usledilo posle povećanja vojnog budžeta i pojačanih akcija pristalica secesionista na Tajvanu, sve zajedno je povećalo tenzije u Tajvanskom moreuzu. Kina je još ranije najavila da namerava da spreči osamostaljivanje Tajvana, bez obzira na cenu. U istom tonu je i izjava kineskog predsednika Hu Đintaoa od 4. marta, po kojoj će Kina nastaviti da traži mogućnosti za mirno ujedinjenje domovine, "ali nikada nećemo dopustiti, ni pod kojim imenom i ni na koji način, secesionističkim snagama za nezavisnost Tajvana da otcepe Tajvan od domovine". Tajvan se od završetka građanskog rata i komunističke revolucije u Kini 1949. nalazi van jurisdikcije kineskih vlasti u Pekingu.

Liban: Nove demonstracije

Više od pola miliona ljudi okupilo se u 14. marta na Trgu mučenika u Bejrutu na demonstracijama protiv sirijskog vojnog prisustva u Libanu. Proteste je organizovala libanska opozicija (stranka bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, ubijenog 14. februara, i njeni opozicioni partneri) kao odgovor na prosirijske demonstracije koje je tokom prošle nedelje organizovao Siriji blizak Hezbulah, a kojima je, takođe, prisustvovalo nekoliko stotina hiljada ljudi. Posle najnovijih događaja, postoji mogućnost da dođe do ponovnih unutrašnjih sukoba u Libanu. Libanski predsednik Emil Lahud pozvao je lidere opozicije da prestanu sa uličnim protestima i prihvate pregovore o rešavanju političke krize u zemlji. Sirija je posle pritiska SAD i Francuske pristala da povuče svoje trupe iz Libana, i njihovo povlačenje je već u toku. Međutim, SAD su u ponedeljak ponovo zahtevale od Sirije da ne odugovlači sa povlačenjem pripadnika obaveštajnih službi, kojih u Libanu ima oko pet hiljada, i od kojih su mnoge i dalje prisutne u severnom i centralnom delu zemlje.

Kasparov: Kraj karijere

Gari Kasparov (42), jedan od najboljih šahista svih vremena, objavio je kraj karijere posle turnira u španskom gradu Linaresu (koji se smatra nezvaničnim prvenstvom sveta), gde je podelio prvo mesto sa Bugarinom Veselinom Topalovim. Kao jedan od glavnih razloga za povlačenje naveo je ostvarenje svih svojih ambicija u šahu i veoma loše stanje u vrhu svetskog šaha. Kasparov je postao najmlađi svetski šampion svih vremena još 1985. godine kada je imao samo 22 godine, posle velike pobede nad Anatolijem Karpovim, a titulu je protiv njega odbranio još dva puta. Nezadovoljan nagradama, 1993. godine istupio je iz Svetske šahovske organizacije (FIDE) i od tada je mečeve igrao u različitim privatnim organizacijama. Jedini poraz doživeo je od Vladimira Kramnika, sa kojim nikada nije odigrao revanš. Zanimljivo je da je karijeru završio porazom od Topalova, posle jako loše partije.

Kasparov se, osim šaha, oprobao i u politici. U Rusiji vodi oštru kampanju protiv predsednika Vladimira Putina, a najavio je da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Rusiji 2008. Dosta novca zaradio je od marketinga igrajući u mečeve sa kompjuterima različitih proizvođača. Tako je u karijeri uspeo da izgubi i od IBM-ovog superkompjutera Dip blu.

Iran: Odbačen predlog

Iran je u subotu odbacio predlog SAD i EU-a da podrže ulazak Irana u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) u zamenu za odustajanje od nuklearnog programa sa obogaćenim uranijumom. SAD su se složile sa evropskom trojkom – Velika Britanija, Francuska i Namačka – da, ako to bude odbijeno, zatraže da Savet bezbednosti UN-a uvede sankcije Iranu. Takva situacija se ne smatra ohrabrujućom pred pregovore koje Iran sa evropskim državama treba da vodi u Ženevi za nedelju dana. Američki potpredsednik Dik Čejni upozorio je da će Amerika morati da preduzme "jače akcije" ukoliko Iran ne odustane od nuklearnog programa.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST