Smutna vremena

"Tragična zabluda"; "Vreme" br. 739

Prosto je neverovatno koliko je laži stalo samo u dvadesetak rečenica teksta "Tragična zabluda" autora Saše Stojanovića, predsednika Resora za kulturu OO DS-a u Leskovcu. Zloupotrebio je vaš cenjeni nedeljnik za lični obračun, jer sam preko mog radija pre godinu i po dana otkrio, u najmanju ruku, zloupotrebu koja je građane Leskovca koštala 1.250.000,00 dinara, a čiji je glavni akter bio pomenuti Saša Stojanović. Ali, o tome nekom drugom prilikom.

Pođimo redom,

Na početku teksta piše da je Radio 016 sa "neznatnim medijskim uticajem u gradu". Kakav je njegov uticaj najbolje znaju građani Leskovca i okoline, kojima verno služimo već 12 godina. Inače, prva smo privatna radio-stanica u Srbiji van Beograda. Dobitnici smo na stotine nagrada i priznanja za uspešan rad, organizaciju mnogih naučnih, kulturnih i sportskih humanitarnih manifestacija. Valjda, zbog svega ovoga, nijedna predizborna kampanja Demokratske stranke nije mimoišla Radio 016. Ali, dok je centrala u Beogradu sve račune izmirila, OO DS-a u Leskovcu do sada nije platio nijedan. Ovih dana ćemo ih tužiti.

Zatim piše da je Radio 016 "zavisan od lokalne vlasti i prima ogromne pare od nje". To naravno nije tačno. Za 12 godina postojanja nijedan predsednik opštine ili stranački prvak nije provirio u naš radio. Od opštine, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji od oktobra prošle godine, trebalo bi da dobijamo po 20.000,00 dinara mesečno (dobili smo samo za tri meseca), uz obavezu da pratimo aktivnosti lokalne uprave. Takve ugovore naša opština sklopila je mnogo ranije i sa drugim privatnim medijima u gradu.

Ali smo kao "zavisni", pet godina reemitovali informativne emisije BBC-ja, onda kada je to retko ko činio u Srbiji, sve do čuvenog "Šešeljevog zakona", a kasnije dve godine Deutsche Welle i Voice of America, zbog čega sam doživeo mnoge neprijatnosti.

Inače, Radio 016 jedan je od devetnaest medija u Srbiji kome je od strane Evropske agencije za rekonstrukciju odobren projekat u okviru programa "Podrška profesionalnom razvoju medija u Srbiji".

Naš projekat je u fazi realizacije još od 19. novembra prošle godine, a traje deset meseci. Nosi naziv "Jačanje elektronskih medija na jugu Srbije kroz zajedničku proizvodnju radio programa", a realizuju ga, pored Radija 016, i Radio Kiss iz Vranja i Radio Master iz Preševa, i to na srpskom, albanskom i engleskom jeziku. Na projektu radi dvadesetak stručnih lica iz ova tri grada, a čujnošću se pokriva ceo jug Srbije.

Ponosan sam što nam je Evropska agencija za rekonstrukciju odobrila projekat i što ga veoma uspešno realizujemo, i ponosan sam što nas mrze samo oni koji nam zavide i čija je želja za pojavljivanjem u javnosti tolika da od sebe prave budale, potvrđujući reči našeg nobelovca Ive Andrića: "Kad dođu smutna vremena pametni zaćute, fukare se obogate, a progovore budale."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST