43. međunarodni salon automobila >

Korak unapred

 

Najveću pažnju posetilaca ovogodišnjeg Salona automobila sigurno će imati novi modeli, kojima će ovo biti druga prilika da budu viđeni, prva je bila pre samo 15 dana na prestižnom Salonu automobila u Ženevi

Kupovina automobila se kod nas smatra drugom najvažnijom investicijom u životu. Pitanja i nejasnoće su najčešće obrnuto srazmerne količini novca sa kojom se prosečna srpska porodica upušta u vratolomiju pravljenja "studije izvodljivosti'' kupovine automobila.

Odgovor na dilemu – novo ili staro vozilo, mnogi će potražiti i na ovogodišnjem, 43. međunarodnom salonu automobila na Beogradskom sajmu, iako će najveći broj od oko 200.000 planiranih posetilaca i ove godine biti u prilici samo da uživa u sjaju i glamuru modela prve lige auto-industrije, koje u skorije vreme neće biti u prilici da vozi.

Prostor u medijima koji kao oglašivači zauzimaju banke i kompanije koje se bave lizingom, a čije će kampanje biti na vrhuncu pred sam početak Salona, jasno govori da glavna tema ovogodišnjeg Salona automobila neće biti samo novine u dizajnu i tehnologiji u automobilskoj industriji već će firme pokušati da potencijalnim kupcima daju odgovor na pitanje kako do novog automobila. Prečica, to je već poznato, jeste kupovina na kredit ili lizing.

Za odgonetanje cele stvari oko kamata i rata, mogućnosti i obaveza, svakako je potrebno vreme i dosta pažnje. Kako bi se građani obavestili o svemu, na većini štandova postojaće i informativni pultovi banaka i lizing kuća koji će zainteresovanima dati sva obaveštenja u vezi sa pitanjima koja muče zainteresovane za ovaj vid pogodnosti pri kupovini novog automobila. Svaka od mogućnosti kupovine vozila na odloženo ima svojih dobrih i loših strana. Posebnu pažnju treba obratiti na status vozila do isteka otplate, na kamate koje variraju od devet do 14 odsto, ali i na trošak obrade kredita koji banke naplaćuju od jedan do tri odsto.

Najveću pažnju posetilaca ovogodišnjeg Salona automobila sigurno će imati novi modeli, kojima će ovo biti druga prilika da budu viđeni – prva je bila pre samo 15 dana na prestižnom Salonu automobila u Ženevi. Spisak premijera je dugačak: Audi će se predstaviti novim modelom "A6 avant", BMW nam dolazi sa hvaljenim i visokoocenjenim modelom izuzetnih performansi serije 3 (od 0 do 100 km/h ubrzava za 6,3 sek.), Ševrolet sa novim "kalosom", Hjundai će imati premijeru dva nova modela – "sonata" i "kupe", JEEP će predstaviti novi "čiroki" i Mercedes, koji je zakupio celu halu, predstaviće se između ostalih i sa ML modelom. Premijere će imati i Nisan, Reno, Tojota, Folksvagen...

Ovogodišnji Salon automobila je ozbiljno pripreman, ozbiljno promovisan i sva je prilika da će napraviti korak unapred u odnosu na sve dosadašnje manifestacije ovog tipa u okvirima gde su kriterijumi eksluzivnost, broj posetilaca i broj prodatih vozila.

Za posetioce bez gotovine, bez žiranata ili one čija je plata suviše mala da bi poslužila kao osnov za kredit poseta Salonu ostaje kao prilika da uživaju u eksponatima i makar dovrše spisak želja za slučaj da baš oni dobiju toliko čekanu sedmicu na lotou.


 

Super premijere

Novi "folksvagen pasat" biće predstavljen prvi put posle Sajma u Ženevi u subotu 23. 3. 2005. na štandu Folksvagena u Hali 1 sa početakom u 16 časova. U odnosu na prethodnika novi "pasat" je je duži za 6,2 cm a širi 7,4 cm i jedan cm viši i zahvaljujući tome ima prtljažnik koji je za 90 litara veći, a povećana je i kabina za putnike. Novi "pasat" se proizvodi sa motorima od 1,6 l i 2,0 l, koje pokreće benzin, i dva dizel agregata 1,9 LTDI i 2,0 TDI.

I Seat će na ovogodišnjem Salonu imati premijeru i to modela "toledo" 2,0 TDI 140 KS, koji se ističe malom prosečnom potrošnjom (5,5 l na 100 km), maksimalne brzine 203 km/h, radne zapremine motora od 1968 ccm.

Ljubimac domaće publike Folksvagenov "golf" prvi put će se pred beogradskom publikom predstaviti modelom GTI koji iz Poršea SCG najavljuju kao "Povratak legende!".

Reč je o modelu koji je brz, eksplozivan, namenjen onima koji znaju da uživaju u snažnim automobilima. Na naše tržište stiže u dve varijante motora 2,0 GTI od 1984 ccm i 200 KS, jedan sa šestostepenim manuelnim menjačem a drugi sa DSG menjačem.

Istorijat Salona automobila

Na inicijativu beogradske filijale Daimler Benza, Beogradski sajam 1938. godine, uz saglasnost Stalnog međunarodnog biroa proizvođača, organizuje Prvi međunarodni salon automobila u Beogradu.

Na njemu je izlagala tadašnja elita svetske auto-industrije, ukupno 107 izlagača iz Amerike, Nemačke, Francuske, Engleske, Italije, Čehoslovačke na 9493 kvadratna metra. Salon je posetilo 40.000 posetilaca koji su imali priliku da vide 375 vozila različite vrste i namene. Od najpoznatijih proizvođača bili su prisutni gotovo svi: Mercedes Benz, Škoda, Opel, BMW, Dodž, Bjuik, Ševrolet, Ford, Krup...

Kuriozitet je da su 1939. i 1940. godine održana još dva Salona automobila u Beogradu iako je u celoj Evropi došlo do prekida održavanja manifestacija ovog tipa zbog početka ratnih razaranja.

Na Trećem međunarodnom Salonu automobila, održanom od 13. do 22. aprila 1940, učestvovali su Nemačka, Italija, Francuska, Češkomoravski protektorat i SAD.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST