Zaječar >

Kristal za vratom

Pre 50 godina porodici Petra i Jovana Bojovića u Zaječaru oduzeta je prvoklasna obradiva zemlja na kojoj je kasnije izgrađena fabrika stakla i kristala. Naslednici ne mogu da naplate svoja potraživanja već čitavu deceniju

Nekadašnji industrijski gigant, zaječarski Kristal, više objektivno ne postoji, niti ima imovinu kojom bi mogli da se namire potomci bivših vlasnika oduzete imovine. Po Zakonu o vraćanju bespravno oduzete zemlje, ta obaveza je preneta na opštinu Zaječar. Poverioci Antonije Bojović i Anica Spasić već su podneli zahtev za donošenje rešenja o izvršenju i postoji realna opasnost da račun opštine bude blokiran, a funkcionisanje lokalne uprave dovedeno u pitanje.

Nedavno je iz Skupštine opštine Zaječar put prestonice otišlo jedno pismo nadležnima i rukovodstvu Republike da pomognu u isplati od oko 30 miliona dinara, jer u rešavanju ove pravde, nepravedno bi bilo da građani opštine Zaječar plate obavezu koja je nastala zbog nečijih grešaka i nesavesnosti u prošlosti.

Pre 50 godina porodici Petra i Jovana Bojovića u Zaječaru oduzeta je prvoklasna obradiva zemlja na kojoj je kasnije izgrađena fabrika stakla i kristala Kristal. Kada je donet Zakon o vraćanju bespravno oduzete zemlje, nadležna komisija je donela odluku da se njihovim naslednicima Anici Spasić i Antoniju Bojoviću isplati pravična novčana naknada, jer se zemljište nije moglo vratiti. Na osnovu te odluke Opštinski sud u Zaječaru utvrdio je iznos naknade koju je trebalo da isplati Kristal, kao krajnji korisnik zemljišta. I dok su gotovo svi slučajevi vraćanja zemlje vlasnicima ili naslednicima u Srbiji davno okončani, naslednici Bojovića ne mogu da naplate svoja potraživanja već čitavu deceniju.

SUMNjIVE LICITACIJE: Pravosnažne presude donete su još 1994. i 1995. i tokom narednih sedam-osam godina, veštom pravničkom gimnastikom, Kristal je uspevao da odlaže i izbegava izvršenje tako što je ulagao žalbe ili je preduzeće poslovalo preko tuđih računa. Naslednici bivših vlasnika više puta su upozoravali Opštinski sud da je dužan da izvrši svoju odluku i da Kristal posluje preko tuđih računa, čak su i dostavljali informacije preko kojih računa, ali sud ništa nije preduzeo da svoju odluku sprovede u delo. U međuvremenu, došla je i presuda Trgovinskog suda u Zaječaru kojom praktično sva imovina preduzeća, prodajom na nekoliko licitacija (gotovo tajnih), prelazi u vlasništvo beogradskog preduzeća Eurokristal, na čijem je čelu nekadašnji direktor Kristala Milosav Todorović. Prilikom tih licitacija i namirivanja Eurokristala, čija su potraživanja od Kristala sa svega 1,65 odsto učestvovala u ukupnom potraživanju poverilaca od tog kolektiva, Opštinski sud potpuno je zanemario naslednike Petra i Jovana Bojovića i obavezu Kristala prema njima. Treba li reći da o licitacijama nisu ni bili obaveštavani. Kad su doznali, na jednoj licitaciji 2003. delimično su namireni restoranom i bifeom Kristala u centru Zaječara, ali i dalje je ostala glavnica duga i velika kamata. Jer za desetak godina pravosnažnosti odluke o namirenju naslednika, iznosi koji su nekada mereni stotinama hiljada dinara, narasli su zbog zateznih kamatama na višemilionske.

Advokat Miroljub Trajković, opunomoćeni zastupnik Anice Spasić i Antonija Bojovića, kaže da je sada u toku veštačenje koje treba da utvrdi koliki je tačno taj dug prema njegovim klijentima. "Mi smo stavili zahtev sudu da pošto Kristal kao pravni prethodnik sadašnjeg A.D. Kristala nije u mogućnosti da izvrši i namiri poveriočeva potraživanja, da to u postupku, po zakonu, mora da učini opština ili, ako ona nije u mogućnosti, Republika. Biće doneta odluka, ne bih želeo da prejudiciram, ali izvesno je da će opština, odnosno Republika morati poveriocima da nadoknadi onaj iznos koji bude utvrđen veštačenjem."

PRAVNE IGRE: Svestan da bi realizacija ove presude, a procenjuje se da bi veštačenje moglo da utvrdi namirenje od oko 30 miliona dinara, blokirala budžet opštine Zaječar i paralisala rad njenih službi na izvesno vreme, predsednik Opštine Zaječar Boško Ničić uputio je pismo Ministarstvu pravde i najvišim funkcionerima države u kojem ih upozorava da će opština i građani Zaječara doći u vrlo nezgodnu situaciju, ne svojom krivicom. Predložen je sastanak predstavnika opštine, naslednika i suda sa onima kojima je pismo upućeno iako je u njemu ukratko objašnjeno da je do ovoga došlo neažurnošću pravosuđa, nemogućnošću da se spreči da bivši direktor Kristala veštim pravnim igrama opet postane vlasnik imovine preduzeća – a da pritom, jer je reč o licitacijama, nema nijednu obavezu prema dugovima. I Bojovićima ali i opštini koja zbog toga, na primer, nije mogla da naplati 48 miliona duga Kristala za gradsko-građevinsko zemljište. "Želeo sam da ih obavestim o toj nelogičnosti, i da su pre svega sudovi krivi, u nadi da će se neko trgnuti i reći dobro, ako dođe do svega toga, pošto krivica očigledno nije na opštini, da Republika iz svojih fondova pomogne opštini Zaječar da ne dođe u blokadu. U krajnjem slučaju, kaže Ničić, dug će opština platiti tako što će podići kredit, ali je činjenica da bi s tim novcem Opština Zaječar mogla da uradi mnoge ulice u gradu."

S tim se slažu i naslednici i Opština. Inače, oni na koje je adresirano pismo iz Opštine Zaječar nisu se potresli niti su se potrudili da shvate o čemu je tu reč. Iz Odseka za nadzor u sudovima Sektora za pravosuđe i prekršaje odgovoreno je da su pritužbu na rad opštinskog suda dostavili predsedniku tog suda. Valjda da sada, posle deset godina, budu što brži u realizaciji presude koja će, zbog naplate, blokirati račun Skupštine opštine Zaječar. Iz Narodne kancelarije predsednika Republike Bošku Ničiću odgovaraju: "Ukoliko nakon razmatranja zahteva ustanovimo da je Vaš problem isti ili sličan problemima većeg broja građana, Narodna kancelarija će nastojati da utiče da nadležne institucije u cilju pronalaženja odgovarajućeg rešenja za tu vrstu problema." Ima li još opština s ovakvim problemom? Ako ih ima, neka se jave pa da se Narodna kancelarija zainteresuje za ovaj u Zaječaru.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST