Za pojas zadeni

"Pun kufer marketinga"

Četvorica, neposredno pre osvajanja vrha planine, na komandu vođe "Kratak odmor", raspaljuju roštilj, "nazdravljaju" sa poznatim pivom u ime uspona koji je pred njima i odlučuju da "...ko poslednji stigne – nosi vođu nizbrdo...". Da "podupru" reklamu vidimo u dolasku pre odmora dva jadnička kako između sebe tegle metalni sanduk sa pivom na ledu, a u povratku ćemo videti, pored nošenja vođe, da poslednji vuče sanduk po padini – što je jasna poruka da su na vrhu popili ceo spomenuti sanduk piva.

Ta reklama, kako bi se moglo zaključiti po rančevima, spominjanju planine i osvajanja vrha – sa planinarima i planinarstvom nema nikakve veze. To je, u stvari, u okviru reklame, grupa "ispijača" piva, koju su neobavešteni naručioci i realizatori "presvukli" u planinare i smestili ih u planinski ambijent. To je reklama koja se "ubila" za antipropagandu planinarstva!

Jer, prvo – planinari na uspon ne nose alkohol, odnosno pivo, drugo – pri usponu obe ruke moraju biti slobodne, treće – njima "kratak odmor" pred uspon služi kao fizički i psihički odmor, za proveru opreme i za koncentraciju za savlađivanje svega što im stoji na putu do konačnog cilja! Drugim rečima, u "kratkom odmoru" koji smo videli, oni nemaju vremena niti je preporučljivo da piju pivo i pune stomake roštiljem, pošto bi takav postupak doveo da imenovani odmah posle polaska zbog problema koji se javljaju odustane od uspona na vrh. To je ta negativna poruka ove neinventivne i po dijalozima neuspešne reklame.

Što se mene tiče, prvo, prestao sam (kod kuće, u gradu i u planinarskom domu posle povratka) da pijem ovu "marku", drugo, povratio sam reflekse (bivšeg) mornaričkog komandosa, jer vođa ove grupe ne stigne da izgovori ni "k" od "kratak odmor", a moj prst – uz "pomoć" daljinca – odlazi da traži divno osmišljenu i još bolje realizovanu reklamu na istu temu ("Gospođica časti!"), a to pivo se "preselilo" na moju vinsku kartu.

I meni je "Pun kufer marketinga", gledajući ove "planinare" na većini programa, pa čak i po dva puta u jednom bloku reklama, za koje bi njihovi naručioci trebalo da postupe po onoj narodnoj "Zasviraj pa za pojas zadeni", naročito onih koji degradiraju pojedine ljudske vrednosti i zdrav život – a planinarstvo je upravo to!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST