Majkrosoft SCG >

Za posebnu decu

Početak otvaranja puteva komunikacije

Kompanija Majkrosoft, zajedno sa svojim partnerima, započela je, kako je najavljeno, jednu od najvećih humanitarnih akcija namenjenu deci – "Prozor u svet". Ideja je da se za decu sa oštećenim vidom i sluhom, izbeglice i one bez roditeljskog staranja koji su smešteni u domovima u Srbiji, prikupe računari i računarska oprema i time pomogne njihovo kompjutersko opismenjavanje.

Promovišući početak akcije "Prozor u svet", Majkrosoft je pozvao svoje partnere, naročito najveće srpske IT kompanije, članove Microsoft System Builder Chanell grupe, da pomognu u sakupljanju računarske opreme – i hardvera i softvera. Drugi cilj akcije je da se skrene pažnja javnosti na probleme dece sa posebnim potrebama.

Kako je za "Vreme" objasnio Srđan Starović iz Majkrosofta, ta kompanija zvanično ima oko 2500 partnera, od kojih je oko 450 aktivno. Ideja je da što više njih izdvoji računare i računarsku opremu koja može da koristi ovoj deci. Za manje od ndelju dana već je nabavljeno oko 50 kompjutera.

Akciji se priključilo i Ministarstvo prosvete i sporta koje je odabralo nekoliko škola i domova za decu sa posebnim potrebama i bez roditeljskog staranja u Srbiji, kojima je pomoć ove vrste najpotrebnija. Majkrosoft je napravio uži izbor – četiri ustanove: Škola za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" iz Novog Sada, koja je ujedno i rehabilitacioni centar za decu sa posebnim potrebama. U njoj se vaspitavaju, obrazuju i radno osposobljavaju deca sa lakom mentalnom retardacijom, oštećenjem vida, telesnom invalidnošću, autizmom, deca i odrasli sa umerenom mentalnom retardacijom, ali i sa višestrukim oštećenjima. Osim ove ustanove, u prvi mah pomoć će dobiti i Dom za decu i omladinu "Duško Radović" iz Niša. Dom zbrinjava oko 150 štićenika: decu bez roditeljskog staranja i decu čiji je razvoj ometen porodičnim prilikama. Takođe, neki od štićenika ovog doma su deca izbeglica iz bivše Jugoslavije.

Zdravka Gigov, psiholog u Domu "Duško Radović", kaže za "Vreme" da je prijatno iznenađena najavljenom donacijom. Dom poseduje nekoliko računara ali, kako kaže, taj broj svakako nije dovoljan. U njemu će biti odvojena prostorija za kompjutersku radionicu gde će štićenici moći da nauče da rade na računaru. Ona dodaje da će prema dogovoru sa Majkrosoftom biti uveden i priključak za internet kako bi akcija u pravom smislu predstavljala "prozor u svet". Najveći broj štićenika pohađa osnovne i srednje škole u Nišu, a neki od njih su studenti. Koriste osnovne programe, igrice i slušaju muziku, ali im računar često zatreba i za školu ili fakultet.

Osim ove dve ustanove, računari i oprema će stići i u Osnovnu školu za decu sa oštećenim sluhom "Miodrag Matić" iz Užica i u Dom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine oštećenog sluha iz Beograda. Kako je za "Vreme" objasnila Gordana Nikolić iz Centra za strateški razvoj (Sektor za obrazovanje i vaspitanje dece i učenika sa posebnim potrebama) Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, deca oštećenog sluha imaju bazičan problem u komunikaciji, pa u radu sa njima računar može biti od izuzetne koristi. Za takvu decu namenjeni su posebni programi, ali im kompjuteri mogu poslužiti i kao zanimljiv hobi u slobodno vreme, s obzirom na to da neka od dece i po mesec dana provode van kuće, u domu.


 

Partneri i donatori

Jedan od Majkrosoftovih partnera, preduzeće Desk iz Beograda, već neko vreme sarađuje sa Udruženjem slepih "Homer". Direktor Deska Dejan Sklopić kaže za "Vreme" da će rado podržati i akciju "Prozor u svet". Ova firma će izdvojiti komponente za računare a takođe će u toj firmi biti sklapani kompjuteri. S obzirom na to da, kako kaže, Desk nema dovoljno iskustva i znanja da pomogne deci, zaposleni u ovoj firmi će razgovarati sa predstavnicima sve četiri ustanove, kako bi saznali koje su potrebe njihovih štićenika. U novosadskoj firmi Pin kompjuters takođe je najavljeno učešće. U planu je doniranje računara, igrica i opreme za igranje, koja će biti primerena potrebama dece. Petar Ostojić iz Pin kompjutersa kaže za "Vreme" da će ta firma pokušati da motiviše i svoje dilere kako bi u skladu sa mogućnostima pomogli deci u domovima, pre svega onim u Vojvodini. I ova firma je i ranije učestvovala u različitim humanitarnim akcijama.

Firma Pakom iz Niša deci će pokloniti računare i štampače. "Akcijom ‘Prozor u svet’ želimo da kompanije koje proizvode računare ne zaborave decu koja su slepa, gluvonema ili ometena u razvoju. Učinićemo sve da domu koji o ovoj deci brine vakoga dana poklonimo najveću moguću pažnju", kaže za "Vreme" Vladimir Živaljević, direktor Pakoma. "Mi u Pakomu želimo da negujemo posebne odnose sa lokalnom zajednicom u kojoj živimo. Da bismo bili sigurni da naši napori i naša pomoć ima najveći mogući efekat, delujemo kroz Kolo srpskih sestara. To su žene koje poštujemo i kojima se divimo, a koje brinu o onima kojima je pomoć potrebna."


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST