Navigator >

A sad još brže

Pre godinu dana na ovom mestu napisao sam da će 2005. godina biti prelomna kada je reč o upotrebi interneta u SCG. Usuđujem se da kažem da je ta prognoza bila tačna, budući da su se dogodile neke bitne promene u godini koja upravo odlazi (ili je već otišla, zavisi kada budete čitali). Najvažniji događaj je svakako ukidanje monopola na fiksnu telefoniju u Srbiji, odnosno činjenica da nikakvim novim zakonskim merama taj monopol nije branjen. Naravno, sledi primedba da nije došlo do praktične promene budući da Agencija za telekomunikacije još nije počela da radi, tako da se na tržištu nije pojavila konkurencija, ali to je sada političko pitanje koje se (da je volje) može brzo rešiti.

Nekoliko bitnih projekata pokrenuto je u 2005. godini, a njihov značaj pokazaće se u godinama koje slede. Jedna od najvažnijih stvari svakako je to što je Telekom Srbija „otkrio" internet, odnosno u toj kompaniji postoje ozbiljni planovi da internet postane osnova za sve ostalo, uključujući i fiksnu telefoniju (gde god je to moguće, a stanje infrastrukture je posebno pitanje).

Na polju sadržaja ne može se ignorisati mali bum blogova, a to je posledica činjenice da su se pojavile platforme za njihov razvoj, odnosno veb-sajtovi koji omogućuju i potpunim internet neznalicama da bez prevelike muke na mrežu podižu svoje uzvišene misli i ideje. Kada smo kod onoga što se na blogovima pojavljuje, hm, recimo da je sve to još uvek u ranoj fazi tako da su blog pioniri u Srbiji uglavnom pesnici (najviše se objavljuje poezija o čijem kvalitetu ne bih, ima ko je zadužen da to procenjuje).

Sudeći po prvim najavama, 2006. godina biće veoma uzbudljiva. Čini se da će Srbija pratiti svetski trend, doduše sa pristojne distance, a to je omasovljenje širokopojasnog interneta. Telekom najavljuje da će do kraja godine u Srbiji biti omogućeno korišćenje ADSL2+ Triple play (već se testira u Krnjači). Reč je o internet vezi velike brzine (do 24 Mbps) preko koje se osim surfovanja internetom može jeftino telefonirati, ali i gledati televizijski program, uključujući i onaj za koji se posebno plaća. Najjednostavnije rečeno, takva veza omogućava da „uzmete" film iz onlajn video-kluba bez mrdanja iz kuće u bilo koje doba dana i noći. Ili da gledate utakmicu koja nije na programu nijedne od lokalnih televizija, a vama se baš gleda. Ili da gledate utakmicu koja jeste na programu, ali bez reklama. Naravno, sve to se posebno plaća, a videćemo koliko.

No, u tome će moći da uživaju malobrojni srećnici kod kojih bude tehničkih mogućnosti za uspostavljanje linka takve brzine kroz postojeće telefonske kablove. Inače, jedna od preporuka korisnicima u svetu je da pre nego što se upuste u neki nov servis, najpre testiraju kvalitet svojih kablova kako ne bi uzimali nešto što ne mogu da iskoriste.

Postoje ozbiljne najave da se neki strani investitori spremaju da kupuju interesantne srpske veb-sajtove, kako bi ih dalje razvijali i učinili profitabilnim. Nedostatak sadržaja je, inače, najveći problem koji pritiska internet u Srbiji, veći i od sporog pristupa sa kojim kuburi većina korisnika. Sumnjam da će se po tom pitanju situacija mnogo promeniti u 2006, ali bih voleo da na kraju godine priznam kako sam pogrešio.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST