Meridijani

Bagdad: Proces

Bivši irački diktator Sadam Husein izjavio je u utorak za vreme suđenja da je počeo štrajk glađu u znak protesta zbog, kako je rekao, "lošeg tretmana od strane suda". Odmah po ulasku u sudnicu Sadam je započeo ljutu raspravu sa sudijom Raufom Abdelom Rahmanom, saopštivši mu da: "Tri dana štrajkujem glađu zbog načina na koji nas tretirate – vi i vaši gospodari." Tako su ispadi, koji su počeli u ponedeljak, posle dvonedeljne pauze u suđenju nastavljeni. U ponedeljak, prvog dana suđenja posle dvonedeljne pauze, Sadam je ušao u sudnicu uzvikujući: "Dole Buš!", "Živeli mudžahedini!" Za razliku od svojih dosadašnjih pojavljivanja u sudnici, kada je dolazio u odelu, Sadam je u ponedeljak i utorak došao u arapskoj odori i sa Kuranom u ruci. Izjavio je da je bio prinuđen da prisustvuje suđenju i tražio od suda da iskoristi svoje pravo i da mu se sudi u odsustvu, jer "ovo nije suđenje, već nameštaljka". Jedan od takođe optuženih, Avad Hamed al Bandar, izjavio je da i on već nekoliko dana štrajkuje glađu. I optuženi Sadamov polubrat Barzan Ibrahim protestovao je zbog načina suđenja. Svedoci optužbe imali su takođe zamerki na rad suda. Ahmed Hudajir, bivši šef Sadamovog kabineta, izjavio je u ponedeljak da je u sud "doveden silom", a slične izjave dao je i Hasan Obeidi, bivši pripadnik službe bezbednosti. Njihovo svedočenje trebalo je da ima veliki značaj za optužnicu, koja osmočlanu grupu sa Sadamom Huseinom na čelu tereti za zločin nad šiitima u selu Dudžail 1982. godine. Inače, protiv bivšeg iračkog predsednika podignuta je samo jedna optužnica, zasnovana na tom jednom događaju, koji se smatra dobro dokumentovanim i koji bi zbog toga mogao da bude relativno lako dokazan. Zbog toga, kao i zbog tvrdnji svedoka o nasilnom dovođenju u sudnicu, legitimnost suda se već ozbiljno dovodi u pitanje. Ceo proces su već kritikovali stručnjaci za ratne zločine i američka organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč. Suđenje Sadamu Huseinu počelo je da se komplikuje posle ostavke Rizgara Amina, bivšeg glavnog sudije u slučaju. Njegov naslednik, novi glavni sudija Rauf Abdel Rahman uneo je bitne izmene u proces. Za razliku od svog prethodnika, koji je tolerisao Sadamove dugačke govore o kritici američkog režima, opravdanosti invazije na Irak i njegovom tretmanu u zatvoru, novi sudija ne toleriše ništa od toga, već se strogo drži optužnice.

Proces se dodatno iskomplikovao posle protesta njegovih advokata koji je usledio nakon ubistva dvojice branilaca. Nakon toga, advokati su odlučili da bojkotuju suđenje, sve dok im ne bude garantovana zaštita. Sud je, sa novim sudijom Rauf Abdel Rahmanom na čelu, odlučio da Sadamu Huseinu odredi advokate po službenoj dužnosti, nakon čega je proces nastavljen. I nepristrasnost novog sudije dovodi se u pitanje, jer je on već bio osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dok je Sadam Husein bio na vlasti.

Rim: Raspušten parlament

Italijanski parlament raspušten je u subotu, pošto je odlučeno da se novi parlamentarni izbori održe početkom aprila. Parlament je raspušten dve nedelje kasnije nego što je bilo planirano, a nakon što je aktuelnom italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju dozvoljeno da se kao dosad često pojavljuje na radio i TV-stanicama, što bi trebalo da bude ograničeno za vreme kampanje zbog pravila o podjednakoj zastupljenosti svih kandidata u medijima. Tako je počela, po svim prognozama, uzbudljiva predizborna kampanja između glavnih oponenata – Berluskonijeve desničarske koalicije i centrističko-levog bloka, koji predvodi bivši predsednik Evropske komisije Romano Prodi. Berloskoni je proteklih nedelja bio često na udaru opozicije, zbog tvrdnji o vladinim uspesima. U prezentovanju svog dosadašnjeg rada nije štedeo ni reči ni vreme provedeno na televiziji, kada je činio velike napore da privuče birače – dajući savete o bezbednoj vožnji, komentarišući fudbalske utakmice, zbijajući šale, a otpevao je i jednu napolitansku pesmu u radio-emisiji. Kontroverzni italijanski premijer, koji je stalno u centru pažnje u svojoj zemlji, izjavio je u petak da je jedino Napoleon postigao više kao vladar. U subotu je, upitan da prokomentariše tu svoju izjavu, rekao: "Očigledno je da sam se šalio za Napoleona: ja sam Isus Hrist politike, žrtva, istrajan čovek, nosim se sa svima, žrtvujem se za svakoga!" Berluskoni se već duže vreme nalazi na udaru kritika domaće i strane javnosti zbog sukoba interesa, jer je kao medijski mogul u poziciji da preko svojih TV-stanica, najgledanijih u zemlji, utiče na volju birača. Prebacuje mu se da preko parlamentarne većine donosi zakone koji mu obezbeđuju ličnu korist, da je sebi kao premijeru dao previše velika ovlašćenja i da je uticao na sudije u dosadašnjim sudskim procesima protiv njega. Prema istraživanjima javnog mnjenja, blok koji predvodi Romano Prodi ima petprocentnu prednost u odnosu na Berluskonija. Prodi se zalaže za brzo povlačenje italijanskih trupa iz Iraka, kao i za ekonomsku obnovu zemlje.

Vaga: Haos na granici

Indijci i Pakistanci poznati su kao strastveni ljubitelji kriketa pa su, u skladu sa svojom reputacijom, izazvali pravi haos na graničnom prelazu između dve zemlje, u nedelju. Grupa od oko 3000 indijskih navijača pokušala je da pređe granicu i uđe u susedni Pakistan, gde je u Lahoru, koji se nalazi u blizini granice, u ponedeljak odigran meč između reprezentacija dve zemlje. Utakmice se održavaju u okviru mirovnog procesa. Pogranične vlasti, nenaviknute na toliku gužvu, nisu uspele da obuzdaju veliku grupu navijača koja je potom pokušala da pređe granicu mimo prelaza, preskačući barikade. Nervozni navijači, koji su želeli da stignu do Lahora na svaki način, izazvali su pravi stampedo, pri čemu je povređeno više desetina ljudi. Glavnina njih, koji su želeli da posmatraju utakmicu protiv svojih arhineprijatelja, došla je iz Nju Delhija i Pandžaba, noseći zastave, dresove, maske i raznorazne rekvizite. "Prava je sreća da niko nije nastradao", izjavio je jedan pripadnik pograničnih snaga bezbednosti. "Imamo mogućnosti da propustimo i pregledamo 600–700 ljudi dnevno. Ovakvu gužvu niko nije očekivao i bilo nam je potrebno dosta vremena da pregledamo sve pasoše", izjavio je njegov kolega. Njihovi napori ipak nisu bili uzaludni, jer je Indija pobedila Pakistan.

Tel Aviv: Šaronov sin u zatvoru

Omri Šaron, sin bivšeg premijera Arijela Šarona, počeo je da služi devetomesečnu kaznu zatvora zbog korupcije. On se u novembru izjasnio kao kriv za falsifikovanje dokumenata i nezakonito pribavljanje novca u iznosu od 1.300.000 dolara za predizbornu kampanju njegovog oca 1999. godine. Njemu je polovinom januara ukinut poslanički imunitet pa je mogao da bude osuđen na kaznu zatvora. Njegov otac Arijel Šaron poricao je svako učešće u aferi.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST