Navigator >

Bogtemazo @ yahoo.com

Izvesna Linda Kalahan bila je prilično frustrirana kada joj, pre jedno desetak dana, nikako nije uspevalo da otvori i-mejl nalog kod kompanije Verizon. Imala je žarku želju da kao korisničko ime iskoristi svoje prezime, ali uprkos brojnim pokušajima registracija jednostavno nije uspevala. Kao i svaka majka, pomoć je potražila od svog sina Eda, takođe Kalahana, koji se bolje razume u internet (ima čak i svoj sajt na www.edcallahan.com) . Možete li zamisliti njegovog iznenađenja kada je utvrdio da nije reč o nesnalažljivosti njegove majke već o nečem drugom. Probao je sa Callahan (kako se u originalu piše njihovo prezime), pa je počeo da dodaje raznorazne cifre uz njega sumnjajući da je neko već uzeo isti juzernejm. Konačno je izgubio strpljenje i nasumično otkucao desetak cifara iza Callahan (npr. Callahan43432849456), pa kad ni to nije upalilo obratio se direktno administratorima. Čekalo ga je ne malo iznenađenje. Prezime koje nosi (a tako se preziva i filmski inspektor Prljavi Hari – Harry Callahan) iznenada je postalo neprihvatljivo budući da u sebi sadrži reč allah. A ništa što sadrži tu reč ne može biti deo korisničkog imena kako bi se izbeglo izvrgavanje ruglu, a što može imati dramatične posledice po kompaniju i šire (pitajte najbližeg Danca).

Ova odluka, inače, nije do Verizona, već do kompanije Jahu (Yahoo!) sa kojom Verizon sarađuje. Ed Kalahan se upustio u malo istraživanje i utvrdio da reči poput bog, đavo, satana, Buda, Zevs nisu proskribovane ni posebno ni kao deo nečijeg imena (npr. „satanavlada" ili „neverujuboga" pa tako dalje i gore od navedenog. Naravno sve na engleskom).

Odmah se rasplamsala rasprava na internetu čiji su korisnici, kao i IT profesionalci u poslednje vreme veoma uzbuđeni zbog svakog ograničenja, bilo da je motivisano politikom (u Kini) ili religijom. Epilog je da je Jahu odmah sutradan po objavljivanju prvog teksta (22. febrara) ukinuo ovu zabranu te su Kalahani mogli da se registruju baš kako su želeli. Inače, kompanija je zadržala pravo da i ubuduće zabranjuje korišćenje korisničkih imena koja očigledno imaju za cilj širenje mržnje.

Ortak lokator

Više čitalaca javilo mi je da sam u "Navigatoru" u broju 790. ispustio iz vida da servis za lociranje korisnika mobilnog telefona već godinu dana postoji na MTS mreži pod imenom Ortak lokator. Priznajem, čuo sam za servis ali se nikada nisam potrudio da više saznam o njemu (što je svakako greška kad pišete ovakvu rubriku) budući da sam korisnik mreže Vlade Republike Srbije te ionako ne mogu da ga koristim. Izvinjavam se čitaocima i MTS-u, ali pokušaću malo i da se opravdam. Smisao servisa o kom sam pisao je da mobilnog pretplatnika pronađete bez obzira na kojoj se mreži nalazi, što podrazumeva da ga nude firme nezavisne od mobilnih operatera, ali međusobno konkurentne, na radost korisnika. Naravno, neophodno je i da operateri rado sarađuju sa takvim firmama.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST