Formula 1 - početak sezone >

Kako ko stoji i čemu se nada

Bez velike bojazni da ću pogrešiti, ma gotovo sam spreman da tvrdim da će uz nova tehnička i trkačka pravila nova sezona biti takmičarski najzanimljivija u poslednjoj deceniji

Evo, utorak pre podne i dok ja sedim i pišem ovaj tekst u Valensiji istovremeno testiraju bolide ekipe Reno, Maklaren i Vilijams, a u Muđelu Ferari. Nema zezanja, ima da se radi i prekovremeno, mnogo je toga u igri, novca ponajviše! U nedelju je start sezone, ko je šta uradio – uradio. Januar i februar bili su meseci za testiranje na stazi i promociju, svi timovi su predstavili nove bolide, šarenilo se na sve strane, a o lepim devojkama koje su se tom prilikom šetale da i ne govorim. Promenjena su i pravila, reč dve o tehnici, nisam neki stručnjak, ali...

Dakle, svi motori su sa osam cilindara, za oko 200 konja slabiji od prošlogodišnjih, pa su svi timovi menjali aerodinamiku. Sada im ne treba toliko prijanjanja za asfalt, već su se zbog promene načina vožnje, ranije kočenje pred krivinom, gas da se iz šikane izvuku, koncentrisali na podešavanje balansa bolida i – pouzdanost motora. Za gledaoce, poslastica, videće još više vozačke veštine i hrabrosti, ako hoćete. Vraćeno je slobodno menjanje guma tokom trke, znači strategija, broj svraćanja u boks tokom trke, opet u prvom planu. Kvalifikacije subotom voze se po sistemu eliminacije – svi na stazi dva puta po petnaest minuta, po šest bolida sa najlošijim vremenima otpadaju, a na kraju desetorica dvadeset minuta voze i u redosledu po brzini sutradan startuju. Toliko.

Šta da vam kažem kako ko stoji? Nema dileme da će se najveća borba voditi izmedju uobičajene trojke – Meklarena, Ferarija i Renoa. Zanimljivo je da bukmejkeri nemaju respekta prema najmladjem šampionu Formule 1. Oni, naime, prednost daju Raikonenu (3/1), sledi Mihael Šumaher (3,5/1), pa Alonso (4/1). OK, jesu najbolji na papiru, ali lično tipujem da će Honda biti u samom vrhu. Ako je suditi po zimskim testovima, imaju najpouzdaniji motor, a Dženson Baton (13/1, valjalo bi u kladionici na njega staviti neku paricu), u vozačkoj je ligi "najboljih od najboljih", što je potvrdio prošle sezone u kojoj je imao nekoliko sjajnih rezultata. E, da, umalo da zaboravim... Malo cifara koje mogu biti korisne i navijačima i kladioničarima. Ugledni nemački magazin "Auto motor und sport" objavio je statistiku po kojoj je bez problema na testovima Honda prosečno prelazila 438 kilometara dnevno, Reno 399, Toro Roso je na iznenađujuće dobrom trećem mestu sa 376, a slede BMW sa 355, Tojota sa 294, Meklaren sa 300, Ferari je na očajnom osmom mestu sa 278, pa Vilijams 280, Midland F1 272, Red Bul 175 i Super Aguri F1 sa 173 pređena kilometra bez kvara.

Favoriti po običaju kriju dokle su stigli u pripremama, ali je jasno da je novi Renoov bolid, ako je suditi po snazi, iza bar dva konkurentska tima. To potvrđuje i šampion Alonso, koji najveće konkurente vidi u Ferariju i Hondi, a za Meklaren kaže da su "sada možda sporiji od nas, ali siguran sam da neće proći mnogo vremena dok ne počnu da pobeđuju". Ipak, siguran sam da stari lisac, šef tima Flavio Brijatore, nije otkrio sve karte ili da nema nekog keca u rukavu. Meklaren je čitave zime imao problema, neki još traju i sva je prilika da će se ponoviti priča iz poslednjih nekoliko godina kada su imali slabije rezultate na početku sezone. To donekle potvrdjuje i izjava Mercedesovog šefa Norberta Hauga da su "neki timovi ispred nas, ali činimo sve da im na prvoj trci budemo što bliže". Kimi ima ponudu za produženje ugovora "tešku" čak 72 miliona dolara! Koliko će mu ponuditi Ferari još se ne zna. Kada su ga pitali šta misli o dolasku Alonsa u sledećoj sezoni, Ledeni je skresao: "Šta me se tiče ko mi je partner, ne plašim se nikoga! To što on dolazi neće uticati na moju odluku da li da ostanem u Meklarenu ili ne." Gladan pobeda je i Huan Pablo Montoja, koji je prošle sezone, što zbog sopstvene brljivosti, što zbog pehova, fulao bolje plasmane.

Ferari je potpuno promenio aerodinamiku, prilagodio se možda najbrže novim pravilima, i ako se ja pitam, a ne pitam se, mislim da su uz vozače njihov najveći adut šefovi tima – tandem Tod – Bron, koji će, nema sumnje, demonstrirati svoju fantastičnu veštinu odabira pobedničke strategije. Šumi se u tome pokazao kao najbolji i ne bi me začudilo da završi karijeru kao šampion. Felipe Masa ima dovoljno iskustva da u velikom timu zabeleži prve značajne rezultate u karijeri. Uspeh Ferarija je umnogome vezan i za Žana Toda, koji je nedavno napunio 60 godina i – potpisao novi dvogodišnji ugovor sa timom čime će zaokružiti petnaest sezona! "Ferari je postao moja religija", izjavio je slavljenik koga su jedva naterali da uzme slobodan dan i proslavi rođendan. Tod, inače, dnevno provodi po šesnaest sati na poslu i to komenatriše rečima: "Moraš kontrolisati ‘loptu’ svakog dana, svakog sata, nemaš vremena da se zavališ i kažeš ovo je završeno."

Među srednjacima je dvojac Tojote – Ralf Šumaher i Truli za koje znalci kažu da je "krajnje vreme da isporuče dobre rezultate s obzirom na to da njihov tim ima najveći budžet u Formuli 1". Mlađi Šumaher u poslednje vreme daje oštre izjave žaleći se na tretman među kolegama koje ga još tretiraju kao "malog batu", a jedna od njih je da će "biti šampion vozio Mihael ili ne". Da, ne treba zaboraviti ni čemernog Rubensa Barikela kome prelazak u Hondu može dati dodatne motive na kraju karijere. Vilijams je bio standardno dobar na zimskim testovima, ali osim ako sticajem okolnosti isprednjači na nekoj od trka, mislim da se na kraju sezone neće dokopati mesta u prvoj petorci. Novi timovi nemaju velike ambicije. BMW je preuzeo tim Zauber, njihov sportski direktor Mario Tajsen poznat po oštrim svađama sa Frenkom Vilijamsom dok su bili "u paketu", smatra da je "u prvoj sezoni nerealno očekivati zapaženije rezultate, mesto na podijumu, na primer". Ipak, u boljoj su poziciji od ekipe Red Bula koja još nije uspela da reši problem pouzdanosti motora, pre svega zbog ne baš srećnog rešenja oblika i aerodinamike bolida što utiče na putanju vazduha i hlađenje. "Naše šanse su minimalne", izjavio je Adrijan Bardžis sportski direktor Midland F1 (bivši Džordanov tim, a sada nezvanično drugi tim Tojote). S njim se slažu i eksperti koji listom tvrde da će ovaj tim na kraju sezone nositi fenjer. Takve prognoze raduju Aguri Suzukija, još jednog autsajdera, a koji je, opet nezvanično, drugi tim Honde. Mladuncima iz tima Toro Roso tokom testova više je izgleda bilo do dobrog zezanja i poziranja, pa će sigurno predstavljati osveženje u cirkusu opterećenom novcem i protokolom.

Inače, bilo je svega ove zime... Šumi umalo da nadrlja u Bahreinu zbog kršenja pravila o karantinu jer je šetao psa van ograde staze, Monti će po drugi put postati tata, Kimi je tokom odmora punio stranice žute štampe zbog "prekomernog cirkanja", odbrusio im je nešto u stilu: "Pij malo, pij dobro? A što malo ako je dobro!?!" Ferarijevi navijači širom sveta su se ujedinili pod patronatom firme. Predstavnici klubova bili su pozvani u Muđelo na predstavljanje novog bolida i tom prilikom su za samo 240 evra godišnje po klubu stavili potpis na osnivački dokument jedinstvenog udruženja. Razlog je, naravno, više nego prozaičan – novac! Od ove sezone novoosnovani klub, u kome većinski kapital i kontrolu ima FIRMA, biće jedini koji ima prava na korišćenje i, naravno, naplatu silnih džidžabidža, od zastave do šolje za kafu. E sad, ima još... Svi članovi klubova sada će morati da plate 20 evrića godišnje za člansku kartu, a za uzvrat imaće popust u Ferarijevim radnjama, fraj ulaz na trening petkom u Imoli i Monci, džaba pretplatu na www.Ferrariworld.com i posete treninzima na fabričkoj stazi i muzeju u Muđelu! Pošto se smatra da ovaj tim ima najviše navijača u svetu, da su najbolje organizovani, a sada će i plaćati članarinu, vi računajte o kolikom je novcu reč. Kapa dole onome ko je ovo smislio.

Na kraju, za prvu trku, ovog vikenda u Bahreinu, u glavnom gradu Manami sprema se veliki spektakl pod nazivom "Jala Bahrein! F1 festival", koji će trajati čitave sedmice. Predviđeno je da uoči otvaranja sezone bolidi projure ulicama, biće održan skup "Harlej-Dejvidson" bajkera, parada trkačkih automobila raznih vrsta, aeromiting sa akrobatskim vratolomijama i, kako stoji u programu, "ekstravagantni muzički vatromet". A onda u nedelju – brrrrrrm, brrrrrm, vrrrrrrum, vhhuušššššššš...! Uživajte.


 

Timovi i vozači

RENO (M)
Fernando Alonso
Đankarlo Fizikela

MEKLAREN (M)
Kimi Raikonen
Huan Pablo Montoja

FERARI (B)
Mihael Šumaher
Felipe Masa

TOJOTA (B)
Ralf Šumaher
Jarno Truli

VILIJAMS (B)
Mark Veber
Niko Rozberg

HONDA (M)
Rubens Barikelo
Dženson Baton

RED BULL (M)
Dejvid Kultard
Kristijan Klijen

BMW ZAUBER (M)
Nik Hajdfild
Žak Vilnev

MIDLEND (B)
Kristijan Albers
Tijago Monteiro

TORO ROSO (M)
Vitantonio Lijuci
Skot Spid

SUPER AGURI F1 (B)
Takuma Sato
Juđi Ide

(B = Bridžston gume; M = Mišlen gume)


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST