Olovna vremena >

Smrtonosna aleja zdravlja

Aktivisti Fondacije za romske izbeglice Kosova nadgledali su trudnoće 50 žena iz kampova na jalovištima Trepče. Rođeno je šestoro mentalno obolele dece, dok su ostale trudnoće završene pobačajem. Rol Polanski, predsednik Društva za ugrožene narode, vidi direktnu vezu između nedavnog povlačenja advokata ERRC-a sa ovog slučaja i "glasina o tome da Džordž Soros namerava da kupi Trepču"

Predstavnici Evropskog centra za prava Roma (ERRC), organizacije koju je osnovao Džordž Soros, odlučili su prošle nedelje da uskrate pravnu pomoć za sto osamdeset i četvoro Roma, koji su oboleli od trovanja olovom u kampovima na severu Kosova, saopštili su predstavnici Društva za ugrožene narode (SFTP). U saopštenju ove američke nevladine organizacije, čiji aktivisti pokušavaju da nađu rešenje za oko 500 ugroženih stanovnika kampova Žitkovac, Česmin Lug i Kablare, koji su izgrađeni na zemljištu kontaminiranom šljakom iz Trepčinih rudnika, navodi se da zvaničnici ERRC-a smatraju da postoje mnogo veće tragedije na koje bi trebalo trošiti sredstva. Ova odluka je doneta uprkos činjenici da je u kampovima dosad umrlo 37 Roma, a zdravstveni radnici predviđaju da će svako dete rođeno u ovim sredinama patiti od neizlečivog oštećenja mozga.

U vreme izgradnje ovih kampova, krajem 1999. godine, zvaničnici UN-a su bili upozoreni da je teren zagađen olovom, ali je odgovoreno da kampovi predstavljaju samo privremeno rešenje i da će Romi biti izmešteni u roku od 45 dana.

NEZABELEŽENI NIVO OTROVA: Tokom prošle godine pravnici iz ERRC-a su nadgledali situaciju u ovim kampovima i nudili Romima besplatnu pravnu pomoć, obećavajući da će podneti tužbe protiv članova UN administracije na Kosovu, a naročito protiv Serena Jesena Petersena, zbog ugrožavanja zdravlja stanovnika kampova. Nekoliko lekara je ukazalo na činjenicu da je u krvi ovih ljudi registrovan najveći nivo olova ikada zabeležen u istoriji medicine. Uprkos pisanim zahtevima od strane Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Amnesti internešenela, Društva za ugrožene narode i drugih ogranizacija, vlasti UNMIK-a odbile su da evakuišu 129 romskih porodica sa zagađene teritorije. Jedini "ustupak" koji su predstavnici UNMIK-a ponudili bilo je preseljenje Roma u napuštenu francusku vojnu bazu, udaljenu dvadesetak metara od romskog naselja. Vojnicima koji su odatle preseljani lekari su savetovali da se ne odlučuju na roditeljstvo u narednih devet meseci, zbog visokog nivoa olova otkrivenog i u njihovoj u krvi, navodi se u saopštenju.

Tokom 2000. godine stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO) preporučili su hitnu evakuaciju stanovništva i postavljanje ograde kako bi pristup ovom terenu bio onemogućen. Kao odgovor na ova upozorenja, navodi se u saopštenju SFTP-a, predstavnici UNMIK-a su finansirali izgradnju dodatnih baraka, kao i terena za košarku i fudbal, a uređena je i kilometar i po duga staza za džoging, prikladno nazvana "Alejom zdravlja".

Nakon što je četvorogodišnja devojčica umrla od posledica trovanja olovom, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije ispitali su sadržaj teških metala u krvi oko 50 mališana iz ovih kampova. Kod sve dece ustanovljen je opasno visok nivo olova, a predstavnici WHO-a su ponovo zatražili hitnu evakuaciju. Nakon toga, doktor Sergej Ševčenko, predstavnik UNMIK-a zadužen za zdravstvo, predložio je izgradnju dodatnih stanova na zagađenom zemljištu, tvrde predstavnici Društva za ugrožene narode.

Aktivisti Fondacije za romske izbeglice Kosova nadgledali su trudnoće 50 žena iz ovih kampova. Rođeno je šestoro mentalno obolele dece, dok su ostale trudnoće završene pobačajem.

OBEĆANJA I INTERESI: Pol Polanski, predsednik Društva za ugrožene narode, vidi direktnu vezu između nedavnog povlačenja advokata ERRC-a sa ovog slučaja i "glasina o tome da Džorž Soros namerava da kupi Trepču".

"Pretpostavlja se da je Soros dosad potrošio oko 20 miliona dolara na procenu isplativosti ulaganja u Trepču. Za upravljanje ovim preduzećem zadužena je administracija UNMIK-a. Više o ovoj temi možete saznati ako ukucate ‘Trepca’ i ‘Soros’ kao ključne reči na nekom od internet pretraživača", kaže Pol Polanski.

Zvaničnici UNMIK-a najavili su da će dve zgrade za Rome biti izgrađene u južnom delu Kosovske Mitrovice, na mestu gde se nalazila njihova mahala. Ovo obećanje dato je jesenas i članovima Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, kada je rečeno da će izgradnja početi u novembru. Nedavno je obećano da će izgradnja početi u prvoj polovini aprila, ali članovi danskog Saveta za izbeglice, koji bi trebalo da nadgledaju izgradnju ovih stanova, rekli su da će radovi biti započeti najranije u avgustu, tvrdi Pol Polanski, koji sumnja da će ovaj posao biti započet do kraja godine.

On očekuje da će se UNMIK povući sa Kosova i ostaviti problem Albancima, "koji ne žele da se Romi vrate u južni deo Mitrovice". Tokom juna i jula 1999. godine oko osam hiljada Roma je proterano iz najveće mahale u bivšoj Jugoslaviji, a nakon sedam godina niko se nije vratio i nijedna kuća nije ponovo izgrađana, zaključuje Polanski. Predstavnici srpske vlasti takođe se nisu potrudili da nađu rešenje za ovaj problem, a romska udruženja u Srbiji nisu čak ni protestovala zbog ove situacije.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST