Navigator >

Takmičenja i cenzusi

Protekle nedelje, tačnije rečeno 9. maja, po deseti put dodeljene su nagrade Vebi (www.webbyawards.com) za najveća dostignuća u primeni interneta. Vebi nagrade su za internet ono što je Oskar za film, znači najprestižnije priznanje koje se može dobiti, ali koje mnogi i dovode u pitanje. Razlog je potpuna dominacija sajtova na engleskom jeziku i (za razliku od Oskara) nedostatak kategorije koja bi se bavila "neengleskim" sadržajima.

Uprkos tome, Vebi je verovatno najbolji pokazatelj internet trendova, odnosno prilika da na jednom mestu i bez da se mnogo trudite vidite šta je ove godine na mreži vredno hvale. Propozicije takmičenja veoma su ozbiljne, a ceo proces glasanja nadgleda svetski poznata oditorska kuća. Ima više od 65 kategorija i u svakoj se biraju dva pobednika (među pet nominovanih), jednog bira žiri, a drugog publika. Povremeno se ta dva izbora slože.

Uz to dodeljuje se i pet specijalnih nagrada. Ovogodišnje "najveće internet iznenađenje", odnosno sajt koji je napravio najveći prodor u prošloj godini je www.myspace.com, portal za druženje. Za internet preduzetnika godine izabran je Mark Kjuban, jedan od najznačajnijih internet investitora i vlasnik NBA ekipe Dalas Maveriks. Njegov blog odličan je primer za to kako bogat i uspešan čovek može da komunicira sa širom zajednicom, ne krijući svoj identitet.

Sa ponuđene liste pobednika i nominovanih (otprilike 300 sajtova) možete izabrati bilo koji i videćete današnji internet u svom najboljem svetlu. To često podrazumeva da mu pristupate brzom internet vezom, naročito kod kategorija vezanih za animaciju i upotrebu videa.

Takmičenje je najbolji način da se podstakne konkurencija (na engleskom je to čak i ista reč, competition), jer pruža priliku da se nešto sa nečim sličnim uporedi. Jedno takvo takmičenje dešava se ovih dana i u Srbiji, a reč je o izboru za najbolji školski veb-sajt. Pokrovitelj i organizator je Telekom Srbija uz pomoć časopisa PC (više o takmičenju na www.pcpress.co.yu).

Motiv za organizaciju takmičenja je katastrofalno stanje školskih veb-sajtova, koji su mahom zapušteni (naravno, ima izuzetaka) uprkos tome što se u školama nalazi sve više računara, a u njih ide kreativniji deo nacije (đaci) sa dovoljno slobodnog vremena. Takmičenje bi trebalo da podstakne sve one koji su vezani za školu (đake, nastavnike, roditelje i ostale) da od školskog sajta naprave portal od kojeg bi svi imali koristi. Prva faza takmičenja biće okončana 15. juna i baviće se "zatečenim stanjem", dok od jeseni kreće druga faza gde se očekuje masovan odziv škola, ali i sponzora koji bi da se u ovoj akciji istaknu (Majkrosoft se, recimo, već uključio). Inače, autor ove rubrike je član žirija, što znači da ćete imati informacije iz prve ruke.

Konačno, za dokone (ili radoznale) evo preporuke novog Guglovog servisa www.google.com/trends. Ukucavanjem ključnih reči dobijate statistički pregled interesovanja korisnika Gugla za ono što istražujete, odnosno kada je to što vas interesuje bilo naročito popularno i odakle su korisnici koji su imali slična interesovanja. Pikovi su povezani sa naslovima iz medija kako bi vas bolje uputili na to zašto je baš u nekom trenutku interesovanje za nekoga ili nešto bilo povećano. Neka vas ne razočara to što mnoge od pojmova (imena) značajnih za Srbiju ova statistika uopšte ne registruje, to jest "ispod cenzusa su".


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST